Schapenhouder Gert van de Bor uit Kootwijkerbroek verloor 50 dieren; „Het is ook zo nutteloos, omdat er maar één schaap is aangevreten”
’s Avonds het wolvenraster nog controleren en toch de volgende dag een bloedbad aantreffen. Schapenhouder Gert van de Bor maakte het mee.
Wolven vallen steeds vaker schapen en andere dieren aan, zo bleek deze week uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van BIJ12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken afhandelt. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 267 aanvallen op dieren vastgesteld, in dezelfde periode van 2023 waren dit er nog 77.
In ruim negen op de tien gevallen hadden de landeigenaren geen hek of prikkeldaad om hun grond staan of andere preventieve maatregelen genomen om schade door wolven tegen te gaan, zo meldden ANP en BIJ12.
Dat betekent dat er ook wolvenaanvallen zijn geweest waarbij wél rasters of andere preventieve maatregelen genomen zijn. Gert van de Bor weet er alles van. Zijn bedrijf Grazerie Landschapsbeheer telt in totaal 1400 heideschapen. Zij worden op verschillende plekken ingezet om de begroeiing tegen te gaan.
Op het heidegebied Noord-Ginkel bij Ede graasden deze week 88 schapen van Grazerie Landschapsbeheer, ingehuurd door de gemeente Ede om de vergrassing van de heide tegen te gaan. De schapen stond binnen een zogeheten flexnet, een verplaatsbaar geëlektrificeerd net. Woensdagavond controleerde Van de Bor het net nog. „Het stond goed strak gespannen en er stond voldoende stroom op.”
Donderdag kreeg de schapenhouder bericht van de boswachter dat er veel van zijn schapen dood tussen de omheining lagen. Van de Bor vertrok onmiddellijk naar Ede. Verslagen maakt hij de balans op: 38 dood, 6 in laten slapen, 5 vermist, 9 gewond, waarvan hij denkt dat één schaap het niet haalt. Vijftig schapen kwijt. „Daar werd ik heel verdrietig van. Het is ook zo nutteloos, omdat er maar één schaap is aangevreten. Waarom valt zo’n wolf dan ook de andere schapen aan?”
Hoewel het nog officieel vastgesteld moet worden dat de dieren door een of meer wolven zijn aangevallen, wijzen alle sporen er wel op. „De boswachter heeft sporen van edelherten en wolven aangetroffen. Het kan zijn dat de wolven achter dat wild aanzaten en dat de herten in paniek door het wolvenraster zijn gebroken. Het net lag namelijk op een plek helemaal plat. Daardoor zijn er ook vijf schapen ontsnapt.”
Waarnemers van de provincie Gelderland zijn donderdag wezen onderzoeken of het raster daadwerkelijk aan de eisen voldeed en hoe het eventueel mogelijk is dat het niet geholpen heeft om de schapen te beschermen. Een woordvoerder geeft aan dat de provincie pas met een inhoudelijke reactie zal komen als duidelijk is dat het echt om een wolvenaanval is gegaan. Dat kan zomaar twee weken duren.
Gemeente Ede reageert wel, dezelfde donderdag nog. Wethouder Jan Pieter van der Schans: „Het is vreselijk om te horen dat zoveel schapen gedood zijn, hoewel de juiste maatregelen zijn genomen. Als gemeente hebben wij schapen nodig voor bosbeheer. Zij helpen ons bij natuuronderhoud en dragen bij aan natuurherstel. Wij hebben als gemeente al meerdere keren opgeroepen naar Rijk en provincie om actief beleid te voeren op het beheer van de wolf. Na vandaag zet ik daar nog een keer een dikke streep onder!”
Van de Bor vindt net als de wethouder dat er ingegrepen moet worden om het aantal wolven in Nederland te verminderen. „Nederland is een kleine postzegel met een enorm hoog aantal wolven. Als die niet meer genoeg wild te eten hebben, gaan ze andere prooien zoeken. Het zijn prachtige dieren en tot op zekere hoogte passen ze in Nederland. Er moet een oplossing bedacht worden om naast elkaar veilig te kunnen werken en leven. Daar hoort bij dat een probleemwolf die een bijtincident veroorzaakt, afgeschoten moet kunnen worden.”
„Er moet een oplossing bedacht worden om naast elkaar veilig te kunnen werken en leven” - Gert van de Bor, schapenhouder
De schapenhouder uit Kootwijkerbroek had gehoopt dat na dat incident in Leusden de overheden in Nederland wel overtuigd zouden zijn van nut en noodzaak van afschot van wolven. „Dat viel tegen. Het natuurgebied werd afgesloten, maar de wolven worden met rust gelaten. Zo breidt het probleem zich alleen nog maar verder uit. Welpen nemen het verkeerde gedrag van hun ouders over, dus wat gaan die in de toekomst nog meer uitvreten?”
Van de Bor heeft vorig jaar veel schapen verloren door het blauwtongvirus. „Dat viel niet te voorkomen, dat overkomt je. Maar als het om wolven gaat dan hebben we met z’n allen toegelaten dat die dieren zich in Nederland vestigden. Nu ze steeds meer problemen gaan veroorzaken, moeten we ook met z’n allen dit probleem oplossen.”