Podcast Op weg naar het Witte Huis
Harris als presidentskandidaat? Als het aan Jill ligt, blijft het Joe

Voor president Biden verliep het verkiezingsdebat tussen hem en Donald Trump dramatisch. De druk op Biden om zich terug te trekken als kandidaat neemt toe. „De naam van vicepresident Harris wordt veel genoemd als kandidaat voor het presidentschap, maar samenbindend is ze niet”, zegt Wim Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. En Biden? Die laat zich niet wegduwen, zei hij eerder deze week. „En daarbij weet Biden zich vooral gesteund door zijn vrouw Jill. Die wil niet dat haar man het pluche vaarwel zegt.”

Redactie podcast
beeld: bewerking RD
beeld: bewerking RD

Volgens Jill Biden is haar man de enige man die dit ambt kan vervullen. Wim: „Deze uitspraak schaadt het imago van Jill. Ze heeft het imago gehad van een vrouw die goede dingen doet, maar nu wordt ze toch wel gezien als een slechte adviseur van haar man.”

Op de nog te houden conventie van de Democraten zal er geen andere kandidaat worden aangewezen. „Biden heeft een grote meerderheid van de kiesmannen achter zich gekregen. Die hebben de opdracht naar eer en geweten te handelen. Dat betekent dat zolang Biden zich niet terugtrekt, hij ook na de conventie de kandidaat van de Democraten blijft. Of de kiesmannen moeten enige ruimte zien in de woorden: naar eer en geweten.”

Trump houdt zich nu opvallend stil, net als veel andere Republikeinen. „Nu kritiek hebben is niet handig. Dat kan zich later tegen hen keren. Of Biden zich terugtrekt of niet, daar valt nog niets met zekerheid over te zeggen.” Het lijkt Wim Kranendonk wel onwaarschijnlijk dat Biden het in november van Trump wint.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer