Parlementvaria

Bewindslieden Onderwijs op de grill

Tweede Kamerleden toonden vorige week tijdens de hoorzittingen met de kandidaat-bewindslieden weinig belangstelling voor de orthodox-christelijke levensovertuiging van de beoogde minister van Onderwijs, Eppo Bruins. ‘Zijn’ beoogde staatssecretaris, Mariëlle Paul, maakte korte metten met de passage in het hoofdlijnenakkoord over de nieuwe koers inzake seksuele voorlichting op scholen.

25 June 2024 13:25Gewijzigd op 25 June 2024 15:16

Verdedigen

Per 1 mei was de 54-jarige Eppo Bruins benoemd tot deeltijdhoogleraar Science in Politics en Public Policy in Leiden. Maar die leerstoel zal het voormalige Kamerlid van de ChristenUnie niet gaan bekleden, nu hij namens NSC is voorgedragen als minister van Onderwijs. Voor buitenstaanders een opmerkelijke voordracht, maar Bruins onderhield na zijn vertrek uit de Kamer in 2021 goede contacten met ex-CDA’er en NSC-voorman Pieter Omzigt. Overigens heeft Bruins zijn lidmaatschap van de CU opgezegd.

Bruins, die is aangesloten bij een evangelische gemeente, vond het moeilijk dat hij geen plek meer had in de Tweede Kamer. Hij geloofde stellig dat zijn werk in het Haagse nog niet was afgerond. In ieder geval bleef hij betrokken bij een groep christenen die wekelijks bad voor land, volk en regering. Geregeld ging hij ook met andere bidders langs bij andere, niet-christelijke fracties.

In zijn motivatiebrief schrijft kandidaat-minister Bruins dat hij vanuit „zijn diepste overtuiging de vrijheid van onderwijs, de academische vrijheid en de persvrijheid zal verdedigen”. Over wat zijn „diepste overtuiging” is, liet Bruins zich in de brief niet uit. Ook Kamerleden vroegen er tijdens de hoorzitting niet naar.

Maar zoveel is wel duidelijk, het bijzonder onderwijs kan blij zijn dat iemand als Bruins de nieuwe minister van Onderwijs wordt.

Voorlichting

In hoeverre het bijzonder onderwijs blij moet zijn met de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Mariëlle Paul (VVD), moet nog blijken. Momenteel is ze demissionair minister van Onderwijs.

Tijdens de hoorzitting werd haar onder meer gevraagd hoe ze aan de slag gaat met de afspraak in het hoofdlijnenakkoord, waarin staat dat doelen over relationele en seksuele voorlichting „neutraal en beter toegesneden moeten zijn op de leeftijd van leerlingen, in het bijzonder in het basisonderwijs”. GroenLinks/PvdA en D66 zijn daar niet over te spreken.

Paul nam hun onrust weg door te stellen: „Ik ga niks anders doen dan ik in het afgelopen jaar heb gedaan.” Dat is heldere taal. Maar over de vraag of ze daarmee recht doet aan de afspraak in het hoofdlijnenakkoord, moet ze misschien nog maar eens in gesprek gaan met de opstellers ervan. Die hadden er iets anders mee voor ogen.

Agenda

De Tweede Kamer debatteert dinsdag onder meer over de komende Europese top. Woensdag staat er een debat op de agenda over een wet die bedrijven verplicht ervoor te zorgen dat producten die ze in de EU verkopen, niet van ontbost land komen. Donderdag meldt de agenda kleinere debatten over dierziekten, terrorismebestrijding en nationale veiligheid.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

Meer over
Parlementvaria

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer