Kamer wil meer actie kabinet tegen Jodenhaat
De Tweede Kamer wil meer actie van de regering zien tegen antisemitisme. Ook wil een groot aantal partijen dat er meer aandacht komt voor de Holocaust. „Nooit meer is nu.”
De Tweede Kamer debatteerde donderdag over het toegenomen antisemitisme in de samenleving. Het urgentiegevoel in de Kamer is hoog. Meerdere fracties trokken in het debat lijnen naar de jaren 30 en 40. „Ook toen begon het met scheldpartijen”, aldus Caroline van der Plas (BBB). De BBB-leider deed donderdag een voorstel om op 7 oktober op alle Nederlandse overheidsgebouwen de Israëlische vlag te hijsen. Volgens minister Yeşilgöz vergt de invulling daarvan echter nog enig uitzoekwerk, omdat de overheid alleen voor de Nederlandse vlag instructies kan geven.
Een oproep van Joost Eerdmans (JA21) om 25 april uit te roepen tot „landelijke dag tegen antisemitisme” kreeg donderdag al wel een meerderheid.
De ministers van Justitie, Volksgezondheid, Onderwijs en Binnenlandse Zaken schreven in aanloop naar het Kamerdebat een gezamenlijke brief waarin ze tientallen, deels al eerder aangekondigde maatregelen opsomden. Een daarvan is het intensiever bewaken van Joodse instellingen, zoals scholen en synagogen. Ook wil de regering harder gaan optreden tegen antisemitisme in de voetbalwereld.
„Ook in de jaren 30 en 40 begon het met scheldpartijen” - Caroline van der Plas (BBB)
Maar de Kamer nam geen genoegen met de reeks acties en maatregelen van het kabinet en kwam in het debat met de nodige aanvullingen. Zo stelden D66, VVD en NSC voor om personen die zich schuldig maken aan Jodenhaat verplicht een bezoek te laten brengen aan het Nationaal Holocaust Museum. De partijen willen dat het kabinet in samenspraak met Joodse organisaties, de reclassering, OM en de rechtspraak kijkt wat rechters ervan weerhoudt een educatieve maatregel als voorwaarde bij een straf op te leggen. Ook daarvoor was een meerderheid.
Diederik van Dijk en André Flach (SGP) stelden voor om „een bezoek aan een locatie zoals het Nationaal Holocaust Museum” te verplichten voor nieuwkomers. Hun motie komt echter pas op een later moment in stemming, omdat minister van Sociale Zaken Van Gennip, die over inburgering gaat en donderdag niet bij het debat aanwezig was, zich over het voorstel moet uitspreken.
Catshuis
De CU kwam woensdag al met een plan om een zogenoemde Catshuissessie in te lassen. In zo’n sessie gaat de premier met meerdere sectoren in gesprek over de aanpak van antisemitisme. Alle partijen, op Forum voor Democratie na, gaven donderdag steun aan het plan. Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) is bereid zo’n sessie mogelijk te maken, gaf ze donderdagavond aan.