Economie

Dexia wil deel zaken stilleggen

Dexia Bank Nederland wil circa 2000 rechtszaken tegen beleggers voorlopig stilleggen. De bank wil op die manier een blijk van goede wil tonen om de bemiddelingspoging van Wim Duisenberg een kans te geven.

ANP
22 February 2005 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:15

Deze maand werd bekend dat de voormalige president van de Europese Centrale Bank een oplossing zoekt in het conflict tussen Dexia en klanten die hebben belegd met geleend geld.

Dexia heeft een brief geschreven aan de rechtbanken met het verzoek lopende zaken voorlopig uit te stellen, zo bleek maandag. Het gaat om rechtszaken die de bank heeft aangespannen tegen individuele klanten. Zaken tegen groepen beleggers, zoals de Stichting Leaseverlies, vallen buiten het gebaar, evenals rechtszaken die in hoger beroep dienen.

In totaal heeft het voorstel betrekking op circa 2000 rechtszaken die Dexia heeft aangespannen. De tegenpartij en de rechtbank moeten wel akkoord gaan met uitstel. De bank is ook bereid om zaken die klanten hebben aangespannen, stil te leggen.

Er lopen ongeveer 450 rechtszaken van beleggers die Dexia voor de rechter hebben gedaagd. De bank zelf heeft alles bij elkaar ongeveer 3500 procedures aangespannen tegen zijn klanten. Het gaat voornamelijk om conflicten waarbij beleggers hun betalingsverplichtingen aan Dexia niet langer nakomen.

Met verenigingen en stichtingen die namens ontevreden beleggers een juridische strijd voeren met Dexia, wil de bank afzonderlijke afspraken maken. Daarover zal het financiële concern de komende tijd overleg voeren met de groeperingen. Een woordvoerder van Leaseverlies wil pas reageren als de stichting daadwerkelijk een uitnodiging krijgt voor een gesprek. De stichting is met bijna 100.000 leden de grootste belangenclub voor ontevreden beleggers.

Dexia en zijn klanten zijn in een slepend conflict verwikkeld over de gevolgen van zogeheten aandelenlease. Beleggers hebben tijdens de hoogtijdagen op de beurs geleend geld in aandelen gestoken. Door de sluipende koersval die zich vanaf 2000 aandiende, hebben de beleggingen onvoldoende opgeleverd en blijven de klanten achter met een schuld. Veel beleggers voelen zich misleid door Dexia, veruit de grootste aanbieder van aandelenlease.

De bank wil de rechtszaken over en weer stilleggen, zodat Duisenberg in alle rust een oplossing kan zoeken voor het conflict. Anderhalve week geleden werd bekend dat hij is aangesteld als bemiddelaar in de kwestie. Eerder mislukte een bemiddelingspoging van de voormalige Nationale Ombudsman Oosting.

De nieuwe bemiddelingsronde lijkt kansrijk omdat Dexia een schikking heeft getroffen met Aegon. De verzekeraar verkocht zijn dochter, die aandelenlease aan de man bracht, aan Dexia, net voor de beurs inzakte. Aegon betaalt de bank een schikkingsbedrag van 218 miljoen euro, dat wordt gebruikt voor een regeling met de beleggers. De belangrijkste betrokken partijen hebben ook hun medewerking aan de poging van Duisenberg toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer