Adema trekt boetekleed aan voor ontbreken vis in brief over eiwittransitie
Vis uit zee krijgt een aparte positie in de Nederlandse Eiwitstrategie. Minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaat dit plan uit 2020 aanpassen.
Dat zei de bewindsman vrijdag tegen het Reformatorisch Dagblad. Het RD signaleerde eerder deze week dat vis helemaal niet genoemd wordt in de brief over de eiwitstrategie, die de bewindsman eind maart naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Enkele weken eerder, bij de presentatie van zijn visie ”Voedsel uit zee”, had Adema nog gezegd dat vis een aparte positie verdient naast andere dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, eieren en zuivel. Bij de eiwittransitie zou vis buiten beschouwing moeten blijven.
„Het is een vreselijke omissie. Vis had in die Kamerbrief moeten staan”, vindt Adema. „Mijn inzet is niet veranderd. Mariene eiwitten horen in een gezond voedselpatroon. Ook het Voedingscentrum adviseert om regelmatig vis te eten.”
Met de eiwitstrategie streeft de overheid naar een verschuiving in het voedselpatroon van dierlijk naar plantaardig eiwit. In 2022 kwam 60 procent van de eiwitten die Nederlanders consumeren uit dierlijke bronnen en 40 procent uit plantaardige. In 2030 moet die verhouding fiftyfifty zijn. „Die verschuiving moet niet voor mariene eiwitten gelden”, stelt Adema.
Maandag tot woensdag is er in België een informele top van de Europese landbouw- en visserijministers. Zij zullen spreken over mogelijkheden om als EU minder afhankelijk te zijn van de import van eiwitproducten uit derde landen, zoals soja. In antwoord op Kamervragen over deze top schrijft Adema dat mariene eiwitten in de nationale Nederlandse eiwitstrategie „een bijzondere positie” krijgen.