Wetenschap & techniekWetenschap

Doemdagklok blijft staan op 90 seconden voor twaalf

De doemdagklok blijft dit jaar op dezelfde stand staan als vorig jaar: 90 seconden voor twaalf. Dat betekent echter niet dat de situatie stabiel is.

Webredactie
25 January 2024 13:13
beeld AFP
beeld AFP

De zogenaamde doemdagklok is een klok die aangeeft dat de wereld dreigt ten onder te gaan door een kernoorlog of andere ramp. Deze graadmeter voor veiligheid werd in 1947, kort na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, door wetenschappers bedacht. In 1991 werd de klok op 17 minuten voor twaalf gezet, omdat het IJzeren Gordijn verdween. Maar dat ‘kwartiertje’ kromp ineen tot 100 seconden in 2021. En sinds president Poetin af en toe waarschuwt dat hij „alle beschikbare middelen” kan inzetten, zijn daar weer 10 seconden vanaf gehaald.

20240125-Doomsdayclock_JPG.jpg
beeld RD

Hoewel de tijd gelijkblijft, betekent dit niet dat de wereld volgens deze wetenschappers in een stabiele toestand verkeerd, schrijft Nu.nl. Zij zien de oorlogen in Oekraïne en Gaza met de nucleaire dreigingen, de klimaatcrisis en mogelijk ontwrichtende technologieën als kunstmatige intelligentie als belangrijkste bedreigingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer