Kerk & religie
Opnieuw Amerikaanse voorganger beschuldigd van wangedrag

De in Amerika bekende en gevierde voorganger Mike Bickle is in opspraak geraakt vanwege veelvuldig grensoverschrijdend gedrag.

Mike Bickle. beeld The Roys Report
Mike Bickle. beeld The Roys Report

Bickle, voorganger van de International House of Prayer, een megakerk in Kansas City, zou zich rond 2000 schuldig hebben gemaakt aan zeker tien gevallen van „ontoelaatbare seksuele toespelingen jegens vrouwen”. Daarbij zou hij niet alleen ongepaste voorstellen hebben gedaan, maar zijn avances ook kracht hebben bijgezet met profetieën. Vrouwen die daarop ingingen, zou „een heerlijke toekomst” wachten.

De klachten kwamen vorig najaar aan het licht toen een groep oud-leden en oud-voorgangers aan de bel trok. Aanvankelijk werden hun klachten als „ongeloofwaardig” terzijde geschoven. Maar eind vorig jaar besloot Bickle toch zijn ontslag in te dienen.

Vorige week kwam een uitgebreid verhaal van een vrouw die anoniem wil blijven naar buiten over haar ervaringen. De voorganger beloofde haar een mooiere toekomst dan koningin Esther had als zij op zijn toenadering wilde ingaan. Het misbruik zou drie jaar hebben geduurd.

De International House of Prayer werd in 1999 door Bickle opgericht en heeft ongeveer tweeduizend leden. De megakerk is internationaal bekend om haar gebedsdiensten die 24 uur per dag, zeven dagen per week worden gehouden.

Bickles gebedsdiensten zijn het voorbeeld voor diverse gebedshuizen, waaronder in Nederland. Ook in Asbury, waar vorig jaar een opwekking plaatshad, werden nadien dergelijke continue gebedsdiensten gehouden.

Inmiddels heeft de kerk maatregelen genomen om „de schokkende en trieste erfenis uit het verleden” op te ruimen. De kerkleiding heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie aangesteld, waar vrouwen zich kunnen melden. Uit het onderzoek blijkt dat het misbruik niet alleen rond 2000 plaatsgreep, maar zich over een periode van tientallen jaren uitstrekte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer