Rijzende ster Gabriel Attal (34) jongste Franse premier ooit
De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag Gabriel Attal, de voormalige minister van Onderwijs, tot premier benoemd. Wie is deze rijzende ster in de Franse politiek?
„De jongste president ooit heeft de jongste premier ooit benoemd. Dit getuigt van durf en vertrouwen”, stelde Gabriel Attal dinsdag bij zijn aantreden. Niet alleen is hij met 34 jaar de jongste premier in de geschiedenis van Frankrijk; ook is Attal openlijk homoseksueel – waarvoor hij in zijn jeugd werd gepest.
Ooit begon Attal bij de Socialistische Partij (PS). In 2016 maakte hij de overstap naar La République En Marche – de toenmalige naam van Macrons partij. Volgens Attal was de PS te ouderwets en te star. Zo struikelde hij over het standpunt van de partij over werken op zondag. „Waarom zou je daar zo op tegen zijn?” vroeg hij zich toen af.
In 2017 begon Attals politieke opmars met zijn aanstelling als parlementslid. Na een jaar volgde een benoeming als woordvoerder voor de partij van Macron. Van 2020 tot 2022 was hij regeringswoordvoerder, een periode waarin Attal zich in de media bewees. Een post als onderminister van Financiën volgde en sinds vorig jaar was hij minister van Onderwijs. In die positie kondigde Attal onder meer een verbod af voor scholieren op het dragen van abaya’s: lange gewaden die door moslimvrouwen worden gedragen. Nu hij is aangesteld als premier heeft Attal naar Franse maatstaven een politieke bliksemcarrière achter de rug.
Terugwinnen
Attal volgt Élisabeth Borne op, die –op verzoek van de Franse president– maandag haar aftreden bekendmaakte. De premierswissel maakt waarschijnlijk onderdeel uit van een grote herschikking van Macrons kabinet. Volgens waarnemers wil de president met een frisse ploeg het vertrouwen van de bevolking terugwinnen, nadat dit de laatste maanden is afgebrokkeld. Attal zal zich de komende tijd vooral inzetten voor goed onderwijs, versterking van de middenklasse, herstel van het gezag en controle over immigratie, zo kondigde hij dinsdag bij zijn aantreden aan.
De Franse regering heeft het afgelopen jaar meerdere crises doorstaan. Zo was er hevig verzet tegen het verhogen van de pensioenleeftijd en kreeg Macron vanuit eigen partij veel kritiek op de invoering van een strengere immigratiewet. Met de Europese verkiezingen in aantocht, loopt Macrons partij Renaissance in de peilingen 10 procentpunten achter op het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen.
Populariteit
Een rijzende ster als Attal heeft de Franse regering dus hard nodig. Onder het publiek schoot zijn populariteit het afgelopen halfjaar omhoog en inmiddels is de bewindsman de populairste minister, bleek vorige maand uit een opiniepeiling van Ipsos. Macron heeft alle vertrouwen in Attal. „Ik weet dat ik op jouw energie en inzet kan rekenen”, zei de Franse president dinsdag op X.
De oppositie reageert echter kritisch op Attals benoeming. De linkse politicus Jean-Luc Mélenchon stelde dinsdag op X dat Attal slechts een „woordvoerder” van Macron zou zijn. Olivier Faure, de leider van de socialistische PS heeft net zo min vertrouwen in de nieuwe premier: „Borne, Attal, het zal hetzelfde beleid zijn”, sprak hij dinsdag. Het radicaal-rechtse Rassemblement National noemt de premierswissel politiek voor de bühne: Macron hoopt alleen maar te stijgen in de peilingen; voor de rest verandert er niets, beweert de partij.