Buitenland

Verenigde Staten sturen eerste commerciële lander naar de maan

In de komende jaren moeten er weer mensen rondlopen op de maan. Als voorbereiding daarop sturen de Verenigde Staten maandag hun eerste commerciële lander naar de maan. Die heet Peregrine en is ontwikkeld door het bedrijf Astrobotic.

ANP
8 January 2024 03:32

De lancering staat gepland voor 08.18 uur Nederlandse tijd vanuit Cape Canaveral in Florida. Als alles goed gaat, komt het vaartuig op 23 februari aan op de maan. Bestemming is Sinus Viscositatis oftewel Baai van Plakkerigheid, een plek op de maan waar mogelijk sporen van watermoleculen te vinden zijn.

De Peregrine had eigenlijk al eerder moeten vertrekken, maar tijdens tests was er een probleem met de raket die de lander op weg naar de maan had moeten brengen.

Aan boord van de lander zitten vijf meetapparaten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Maar de missie is vooral bedoeld om de vlucht naar de maan en de moeilijke landing daar te oefenen. De Verenigde Staten hopen dat bedrijven kunnen helpen bij het bouwen van bases op de maan. Zij kunnen bijvoorbeeld vracht overvliegen. De Peregrine, 2,5 meter breed en bijna 2 meter hoog, kan een lading van 265 kilo dragen.

De vlucht van de Peregrine is niet de eerste poging van een commercieel ruimtevaartbedrijf om op de maan te landen. Vorig jaar probeerde het Japanse bedrijf ispace een lander op het oppervlak te zetten, maar dat mislukte. Het vaartuig stortte neer op de maan en ging verloren. Alleen de Verenigde Staten zelf, de Sovjet-Unie, China en India zijn erin geslaagd landers op de maan te laten arriveren.

Op zijn vroegst eind dit jaar gaan voor het eerst mensen naar de maan en terug, zonder dat ze er landen. Aan boord zijn dan drie Amerikanen en een Canadees. De laatste keer dat mensen zo ver van de aarde gingen, was in december 1972. Eind volgend jaar zetten mogelijk weer mensen voet op de maan. Wie de vier bemanningsleden van die vlucht zijn, is nog niet bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer