Kerk & religieChristenvervolging
Ruim honderd doden door bendegeweld in christelijke regio Nigeria

Gewapende groepen hebben afgelopen weekend zeker honderd mensen gedood bij een reeks aanvallen op overwegend christelijke dorpen in een centrale regio van Nigeria.

Redactie kerk
Een dorpje in centraal Nigeria. beeld AFP, Kola Sulaimon
Een dorpje in centraal Nigeria. beeld AFP, Kola Sulaimon

Eerder had het Nigeriaanse leger nog gesproken over zestien doden in het gebied. Pas later bleek dat het om een veelvoud daarvan gaat. Verschillende autoriteiten noemen aantallen slachtoffers die uiteenlopen van ongeveer honderd tot ruim 160.

Een woordvoerder van de lokale regering in Bokkos liet weten dat er in de regio rond die stad 113 personen zijn gedood. Bokkos ligt zo’n 200 kilometer ten oosten van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Ook zouden er minstens vijftig doden te betreuren zijn in de regio Barkin Ladi.

Vroege uren

De doden vielen volgens de woordvoerder bij gewapende aanvallen die begonnen op zaterdag en die aanhielden tot in de vroege uren van maandag. Bendes lanceerden „goed gecoördineerde” aanvallen in „niet minder dan twintig verschillende gemeenschappen”. Ook zijn er meer dan driehonderd gewonden gevallen. Onduidelijk is wie er precies achter de aanval zitten.

19966667.JPG
In Bokkos, een plaats in het noorden van Centraal-Nigeria, kwamen tientallen mensen om door geweld van moslimmilities. De groepen verwoestten ook voertuigen. beeld ANP/AP Photo

Onder de doden zijn negen leden van een baptistenkerk in het plaatsje Chirang, onder wie ook de voorganger, Solomon Gushe. Het kerkgebouw werd in brand werd gestoken, blijkt uit een verklaring van de Nigeriaanse Baptisten Conventie.

Het kerkgenootschap veroordeelt de „moedwillige moorden op christenen en de vernieling van kerken door nog niet geïdentificeerde milities”. Het heeft president Bola Tinubu gevraagd om „met spoed te zorgen voor de nodige veiligheid voor alle Nigerianen en een einde te maken aan de moedwillige moorden op christenen”.

Christelijke boeren

De aanval is volgens persbureau Reuters de dodelijkste in centraal Nigeria sinds 2018. Toen kwamen ruim tweehonderd mensen om in de regio, die steeds vaker het toneel is van botsingen tussen overwegend islamitische herders en christelijke boeren.

Het geweld wordt vaak gezien als een etnisch-religieus conflict tussen beide groepen. Sommige christelijker leiders zijn van mening dat de herders de regio’s willen winnen voor de islam. Maar ook klimaatverandering is een belangrijke factor. Door de oprukkende woestijn komen herders, op zoek naar weidegrond, in conflict met boeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer