GezondheidGezondheidsnieuws

Gezondheidsnieuws: Miskraam, leververvetting en littekenbreuk

Wetenschapsjournalist Wim van Hengel volgt nieuws over medisch-wetenschappelijk onderzoek, voeding en een gezonde leefstijl.

Wim van Hengel
12 December 2023 15:35Gewijzigd op 15 December 2023 11:37
Vruchtsap bevat veel fructose, wat kan leiden tot leververvetting. beeld iStock
Vruchtsap bevat veel fructose, wat kan leiden tot leververvetting. beeld iStock

Matje tegen littekenbreuk

Het plaatsen van een matje na een openbuikoperatie voorkomt vaak een littekenbreuk.

Dat blijkt uit onderzoek in het Erasmus MC onder leiding van prof. Hans Jeekel. Een littekenbreuk ontstaat door een zwakte in de buikwand en komt relatief vaak voor, vooral bij patiënten met overgewicht. Zo’n 500 patiënten met overgewicht die werden geopereerd vanwege een aneurysma werden acht jaar lang gevolgd. Bij patiënten met een matje had 25 procent na vijf jaar een littekenbreuk, na acht jaar was het 30 procent. In de controlegroep met alleen hechtingen ontwikkelde 53 procent een littekenbreuk. Jeekel stelt dat een matje aanbevolen zou moeten worden bij vrijwel alle soorten openbuikoperaties bij risicogroepen.

Miskraam

Negen op de tien miskramen hebben plaats in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Bij 70 procent van deze vroege miskramen is sprake van een genetische afwijking in het embryo, melden onderzoekers van Maastricht UMC+.

„Het lijkt erop dat de natuur in een vroeg stadium al bepaalt welke embryo’s zich zullen ontwikkelen tot een gezonde baby en welke niet”, aldus hoofdonderzoeker Masoud Zamani Esteki. „Vrouwen die een miskraam hebben gehad, voelen zich vaak schuldig, terwijl ze er dus niets aan kunnen doen.”

De onderzoekers ontwikkelden een techniek waarmee valt te herleiden wanneer de genetische foutjes ontstaan: tijdens de vorming van de zaad- en eicellen of na de bevruchting.

Leververvetting door te veel fructose

De inname van te veel vruchtensuiker (fructose) zorgt voor ophoping van vetten in de lever, blijkt uit promotieonderzoek van dr. Amée Buziau aan Maastricht UMC+. Leververvetting verhoogt de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Bronnen van fructose zijn vruchtensappen, frisdrank en bewerkte voedingsmiddelen waarin fructose-glucosestroop als zoetmiddel is verwerkt. Glucose wordt door de alvleesklier, fructose door de lever afgebroken.

Omdat Nederlanders veel fructose binnenkrijgen met nadelige gevolgen, spreekt Buziau van een fructose-epidemie. „Mensen denken vaak dat vruchtensap gezond is, maar dat is een misvatting. In sappen en frisdrank zit veel meer fructose dan in fruit. In fruit is het bovendien verpakt in vezels en andere nuttige stoffen. Dat vertraagt de afbraak van fructose. Daarom is fruit eten gezond, maar vruchtensappen kun je beter niet te vaak drinken.” Ze pleit voor maatregelen zoals een suikertaks om de consumptie van fructose te ontmoedigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer