Onderwijs & opvoedingVGS

VGS-voorman Pieter Moens zwaait af: „Politiek klimaat voor bijzonder onderwijs verslechterde”

Pieter Moens (58) treedt per mei 2024 terug als bestuurder van de Vereniging Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS). „Ik wil plaatsmaken voor nieuw elan.”

6 November 2023 18:43Gewijzigd op 7 November 2023 11:18
Pieter Moens. beeld VGS
Pieter Moens. beeld VGS

Moens leidde de belangenbehartigingsorganisatie voor het christelijk onderwijs sinds augustus 2013. Daarvoor was hij respectievelijk beleidsmedewerker bij de VGS, schoolleider van diverse reformatorische basisscholen en leerkracht.

Wat is de reden voor uw vertrek?

„Ruim tien jaar sta ik nu aan het roer van onze organisatie. Dat zijn prachtige jaren geweest. In september 2022 stelde ik mijzelf echter de vraag of ik deze mooie, maar ook intensieve functie moest blijven doen. Alles heeft een bestemde tijd en als bestuurder realiseerde ik me dat het verstandig is om plaats te maken voor nieuw elan. Iedereen heeft een houdbaarheidsdatum en dat geldt ook voor mij. Je moet in een dergelijke functie op tijd weten te stoppen.”

In november 2022 kreeg u een ernstige hersenbloeding. In hoeverre heeft dat invloed gehad op de overweging om het stokje over te dragen?

„Die hersenbloeding bevestigde het besluit dat ik daarvoor al nam. Het is goed om terug te treden en ruimte te bieden aan een nieuwe generatie.”

Welke thema’s domineerden uw bestuursperiode?

„Dat zijn er twee. Allereerst de kanteling rondom de vrijheid van onderwijs. In Den Haag heeft men de mond vol van pluriformiteit en diversiteit. Maar ondertussen zie ik dat het onderwijs op allerlei vlakken in een mal wordt geduwd. En als iets dodelijk is voor het onderwijs, is het wat mij betreft dat wel. Wat dat betreft ben ik niet positief gestemd over het politiek klimaat voor het bijzonder onderwijs.

Daarnaast vond ik de ethische thema’s, zoals sociale veiligheid en seksuele diversiteit altijd bijzonder ingewikkeld.”

In welk opzicht?

„Een thema als seksuele diversiteit raakt het hart van de Bijbel, het is een kernthema van de reformatorische identiteit. Tegelijkertijd raakt het op een indringende manier de levens van mensen. Ik heb me op dit dossier altijd te kort voelen schieten en in steeds sterkere mate gevoeld dat we op dit punt volledig tegen de stroom van de maatschappij inroeien. De ruimte voor het Bijbelse geluid op dit thema neemt af. Dat baart me zorgen.”

Wat heeft u de afgelopen tien jaar geïnspireerd?

„Dat is toch de passie, gedrevenheid en betrokkenheid van de docenten en schoolleiders. Daarnaast vind ik het heel mooi dat identiteitsgebonden organisaties zoals Driestar educatief, de RMU, de NPV en de VBSO steeds nauwer zijn gaan samenwerken. Daarvoor heb ik me altijd ingezet en het is mooi om te zien dat zo’n verbinding dan ook tot stand komt.”

U hebt nog een aantal jaren tot uw pensioen. Hoe gaat u die invullen?

„Daarover ben ik nog aan het nadenken. Ik ben inmiddels gevorderd in dat denkproces, maar nog niet op een punt gekomen dat ik concrete plannen openbaar kan en wil maken. Dat volgt dus nog.”

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer