GezondheidGezondheidsnieuws

Zwezerik lijkt lichaam te beschermen tegen kanker

De thymus of zwezerik, een orgaantje achter het borstbeen, beschermt tegen kanker. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.

Wim van Hengel
23 September 2023 12:57

De zwezerik is betrokken bij de lichaamsafweer. Na de puberteit krimpt het orgaan en zou het een minder belangrijke rol spelen, werd altijd gedacht. Amerikaanse onderzoekers ontdekten echter dat 1100 patiënten waarbij de thymus operatief was verwijderd in de vijf jaar na de ingreep een bijna drie keer grotere kans hadden om te overlijden en een twee keer grotere kans hadden om kanker te krijgen dan een vergelijkbare controlegroep.

De onderzoekers wijzen erop dat artsen daarom zorgvuldig moeten afwegen of ze de thymus wel of niet verwijderen.

Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) voorafgaand aan de komst van een ambulance vergroot de overlevingskansen na een reanimatie sterk. Dat concluderen Deense onderzoekers op basis van gegevens van bijna 7500 volwassenen die een hartstilstand kregen. Ongeveer 15 procent van de patiënten werd gedefibrilleerd met een AED. Na dertig dagen was nog 45 procent van deze groep in leven. Van de zonder AED gereanimeerde patiënten overleefde slechts 19 procent.

Als de ambulance binnen 
2 minuten ter plaatse was, verschilde de overlevingskans van beide groepen niet. Bij aankomst na 
2 tot 4 minuten was de overleving onder gedefibrilleerde patiënten 
37 procent hoger, na 4 tot 6 minuten 55 procent hoger, en na meer dan 6 minuten zo’n 200 procent hoger.

Lopen is gezond. Een grote analysestudie op basis van zeventien eerdere studies met ruim 226.000 deelnemers –gemiddeld 64 jaar oud– biedt daarover interessante nieuwe informatie.

Allereerst: per elke duizend stappen extra per dag daalt het algehele sterfterisico met gemiddeld 15 procent vergeleken bij mensen die niet bewegen. En al per 500 stappen daalt het risico op een hart- of vaatziekte met 7 procent.

Voor een significante daling van het algehele sterfterisico zijn ten minste 4000 stappen per dag nodig, concluderen de Amerikaanse onderzoekers.

Meer dan 4000 stappen per dag maken blijkt nog beter te zijn. Bij 5500 stappen neemt het risico op overlijden met bijna 50 procent af. Bij 7400 stappen daalt dit risico met 55 procent en bij 11.500 stappen met 67 procent, ten opzichte van mensen die niet bewegen.

„Hoe meer je loopt, hoe beter het is voor lijf en leden. Zelfs bij 20.000 stappen is er nog gezondheidswinst te behalen”, stelt onderzoeksleider prof. Maciej Banach.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer