Suiker vooral slecht bij ziekte van Crohn
Zelfs beperkte achtergrondgeluiden van verkeer kunnen de concentratie van mensen al negatief beïnvloeden, melden Zweedse onderzoekers verbonden aan de universiteit van Göteborg.
In een laboratorium ingericht als huiskamer stelden ze proefpersonen via luidsprekers bloot aan beperkt achtergrondgeluid (minder dan 40 decibel) van vrachtwagens die respectievelijk op tien en vijftig meter hun ‘woning’ passeerden. Ondertussen moesten ze op een computer reactietesten uitvoeren op bepaalde lettercombinaties en na afloop de ervaren werklast evalueren. Aanzwellende en wegstervende geluiden van vrachtwagens die op tien meter passeerden, ervoeren ze als storender dan constant achtergrondgeluid van trucks die op vijftig meter voorbijreden. De deelnemers behaalden bovendien slechtere resultaten in de eerste situatie en ervoeren hun taak ook als moeilijker.
Patiënten met een niet-kwaadaardige kraakbeentumor hoeven niet geopereerd te worden, zo blijkt uit promotieonderzoek van Claudia Deckers, orthopeed in opleiding aan het Radboudumc. Jaarlijks krijgen zo’n 150 Nederlanders te horen dat ze zo’n atypische kraakbeen tumor hebben. Deze tumoren worden meestal toevallig gevonden, bijvoorbeeld via een scan voor een blessure.
Deckers volgde vijf jaar lang 130 patiënten, die periodiek een MRI-scan ondergingen. De helft van de tumoren bleef stabiel, ruim een derde nam af in grootte of verdween. Bij 13 procent was sprake van lichte groei, maar geen enkele tumor werd kwaadaardig. Deckers: „Dit onderzoek laat zien dat we patiënten een operatie kunnen besparen. Ze hebben zelden of nooit last van de tumor. Ze zijn niet wekenlang uit de running, lopen geen risico op complicaties en we besparen veel kosten.”
Een hoge suikerconsumptie is voor niemand gezond, maar voor patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is het zeker oppassen geblazen.
Amerikaanse onderzoekers gaven muizen gewone voeding of voeding met veel suiker. Vervolgens stelden ze de dieren twee weken lang bloot aan een chemische stof die dezelfde soort darmontstekingen veroorzaakt als bij patiënten met Crohn of colitis. Na negen dagen waren alle muizen die veel suiker kregen dood. Alle andere muizen overleefden het experiment.
Darmonderzoek wees uit dat het herstelproces van het darmslijmvlies bij muizen die veel suiker kregen, geremd werd. Darmslijmvliescellen vernieuwen zich iedere drie tot vijf dagen vanuit zogeheten stamcellen. Hoge suikerconcentraties hadden een negatieve invloed op het regeneratievermogen van de stamcellen.
Het experiment laat volgens de onderzoekers zien dat patiënten met Crohn of colitis er goed aan doen geen voedingsmiddelen te gebruiken met een hoog suikergehalte, zoals frisdrank of snoep.
Wetenschapsjournalist Wim van Hengel volgt nieuws over medisch-wetenschappelijk onderzoek, voeding en een gezonde leefstijl