„Paardenbloem in park giftig door middel tegen vlooien”
Chemische stoffen uit middelen tegen vlooien, teken en luizen bij honden of katten, verspreiden zich volop in Nederlandse openbare parken.
Pesticide Action Network (PAN-NL) en Buijs Agro-Services hebben dat ontdekt door een laboratorium monsters te laten analyseren van paardenbloemen uit vijftien parken, verspreid over het land. De opstellers van het onderzoek zijn bezorgd. Ze noemen de aangetroffen diergeneesmiddelen „een groot gevaar” voor insecten.
„Slechts weinig huisdierenbezitters staan erbij stil dat de diergeneesmiddelen voor hun huisdieren het stedelijke milieu zouden kunnen vergiftigen”, schrijven de onderzoekers. Ze troffen in totaal residuen aan van veertig middelen, waarvan een deel ook uit de landbouw afkomstig is. Gemiddeld bevatte een monster zo’n tien stoffen. Het gaat onder meer om middelen als fipronil en permethrin. Die werken effectief tegen teken en vlooien, maar kunnen bijvoorbeeld ook schadelijk zijn voor vlinders. Over de precieze effecten op de insectenpopulatie bestaat nog onduidelijkheid.