Zoutgebruik hangt samen met risico op slagadervernauwing
Hoe hoger het zoutgebruik, hoe meer kans op vernauwing van de slagaders in de hals of van de kransslagaders van het hart door atherosclerose (plaquevorming). Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.
Alle bijna 11.000 deelnemers gingen door een CT-scanner voor beelden van de kransslagaders. Van de halsslagaders maakten de onderzoekers echo’s. De zoutconsumptie maten ze via de uitscheiding van natrium in de urine.
Mensen die meer natrium uitscheiden, blijken meer risico te lopen op plaquevorming en vernauwing van de kransslagaders.
Het bleek niet uit te maken of mensen een verhoogde of een normale bloeddruk (maximaal 140/90) hebben. Dat laat volgens de onderzoekers zien dat iedereen er goed aan doet om op zijn of haar zoutinname te letten.
De onderzoekers adviseren beperking van keukenzout, tot maximaal een theelepel per dag. Ook wijzen ze op kaliumzout als alternatief. In bijvoorbeeld LoSalt zit 66 procent minder natrium. Kalium werkt bovendien bloeddrukverlagend.
Schoolmaaltijd werkt
Het aanbieden van een schoolmaaltijd op basisscholen met veel kwetsbare leerlingen heeft een positief effect op hun concentratie en energie. De kinderen eten niet alleen gezonder, een schoolmaaltijd verbetert ook de sfeer in de klas, blijkt uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds. Het effect bleek groter dan verwacht.
Tussen oktober 2022 en begin 2023 verstrekten meer dan 500 basisscholen aan hun leerlingen een gratis maaltijd. Het Jeugdeducatiefonds ontving hiervoor een subsidie van 5 miljoen euro van de overheid. Van de scholen koos 53 procent voor het aanbieden van een ontbijt en 36 procent voor een lunch. Voor dit jaar is een subsidie van 100 miljoen verleend, waar 74 scholen gebruik van maken.
Beroerte
Het mechanisch verwijderen van een bloedstolsel bij een herseninfarct of beroerte is zelfs tot 24 uur na het ontstaan van klachten bij veel meer patiënten zinvol dan werd gedacht, blijkt uit onderzoek geleid vanuit Maastricht UMC+.
Dankzij de positieve uitkomsten komen nu meer patiënten in aanmerking voor deze behandeling. Bij een herseninfarct ontstaat schade in een deel van de hersenen doordat een stolsel een bloedvat afsluit. Hoe langer dit duurt, hoe groter de schade.
Eerder onderzoek wees al uit dat schade is te voorkomen als het stolsel snel –binnen zes uur– wordt verwijderd via een katheter die vanuit de lies wordt opgevoerd. Bij de groep patiënten die via omwegen nog enige bloedtoevoer naar het aangedane gebied hebben, valt echter ook na zes uur nog gezondheidswinst te behalen.