„Datingsite is als put in tijd van de Bijbel”
Een onlinezoektocht naar een levenspartner kent vaak hindernissen. Bovendien valt op een datingsite –soms te– veel te kiezen. „Als je iemand leuk vindt, is een ander allicht nog beter.” Het laatste deel van een tweeluik, op Valentijnsdag.
Een datingsite is een goede manier om een levensgezel te leren kennen, denkt gezondheidszorgpsycholoog Sarina Brons-van der Wekken. „Mensen komen soms nauwelijks meer met vrijgezelle leeftijdsgenoten in aanraking. Dan kan de vraag zich opdringen: hoe kom ik iemand tegen?”
Aukelien van Abbema, eveneens gz-psycholoog, runt een eigen praktijk. Ze denkt bij datingsites aan putten zoals die er in Israël waren in de tijd van de Bijbel. „In het Oude Testament kwam bijna elke man zijn vrouw tegen bij de put. Dat was een ontmoetingsplek voor de gemeenschap. Wij hebben ook onze putten. Denk aan de kerk. Maar als je boven de 25 bent en vrijgezel, wordt het steeds moeilijker om iemand te vinden. Dan kan de datingsite dienen als put, om daar iemand tegen het lijf te lopen.”
Verantwoord gebruik van die ‘put’ krijgt volgens Van Abbema vorm door eerlijke en respectvolle communicatie. „Doe online niet wat je in het echte leven ook niet zou doen. Niets van je laten horen als je een bericht krijgt, is asociaal. Wees recht door zee.” Brons vindt het belangrijk dat christelijke jongeren speuren „naar een gelovig iemand. Een persoon voor wie Gods geboden leidend zijn. Je moet daarnaar biddend zoeken en daarop selecteren, als je samen met je levensgezel de Heere wilt dienen.”
Termijn
Niet elk lid van een datingsite gedraagt zich echter verantwoordelijk. Brons: „Digitaal kan iemand zich heel anders voordoen dan hij is. Daarom zou ik niet te lang wachten met fysiek afspreken. Als je de ander in de ogen kunt kijken, weet je sneller of je bij hem of haar past dan wanneer je dat digitaal moet gaan inschatten.” Een termijn geeft ze niet. „Ik kan niet voor een ander bepalen hoelang te wachten met afspreken.”
Ook Van Abbema, auteur van de boeken ”Single in de kerk” en ”Zinvol daten”, hamert erop dat elkaar snel ontmoeten het beste is. „Digitaal kun je prima contact leggen, maar je weet pas of het klikt met iemand als je hem of haar ontmoet. Met dezelfde dag afspreken zou ik voorzichtig zijn, maar als je bijvoorbeeld woensdag de eerste berichten uitwisselt, kun je elkaar prima in het weekend ontmoeten. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent. Mensen praten soms maandenlang alleen maar online met elkaar. Dat vind ik de negatiefste kant van onlineplatformen.”
Aan de andere kant bestaat het risico dat daters te veel laten afhangen van het eerste ‘echte’ contact. „Mensen zijn in eerste instantie doorgaans vrij kritisch”, constateert Van Abbema. „De eerste date moet fantastisch zijn, anders gaan ze niet met iemand verder. Als ze dan verkering hebben, letten ze te weinig op wat niet goed gaat. Ook al doen zich grote problemen voor, dan trouwen ze toch.” Terwijl het volgens de gz-psycholoog juist belangrijk is om in een relatie kritisch te zijn. „Natuurlijk is het pijnlijk als een verkering daardoor uitgaat. Maar het is nog veel erger als je drie kinderen hebt en dan moet constateren dat je huwelijk niet loopt.”
Dan zijn er ook nog mensen die willen afspreken om seks te hebben, geeft Brons aan. „Ik sprak eens een meisje over online daten. Zij gaf aan dat ze vrij snel de vraag kreeg of ze met iemand het bed zou willen delen. Dat vond ze heel vervelend.”
Naast alle haken en ogen die kleven aan fysiek afspreken, is het ook nog eens ingewikkeld om via internet aan een partner te komen, stelt Van Abbema. „Dat komt doordat er zo veel te kiezen is. Als je iemand leuk vindt, is een ander allicht nog beter. Ik hoor vaak van mannen dat ze té veel keuze hebben. Vrouwen zijn vanaf een jaar of 35 namelijk doorgaans in de meerderheid op datingsites.”
Overeenkomsten
Wil het dateproces uitmonden in een relatie, dan zijn overeenkomsten tussen de daters belangrijk, beklemtoont Brons. Ook al worden volgens haar mensen doorgaans aangetrokken tot iemand die anders is. „Het is erg fijn als je bijvoorbeeld allebei van dezelfde muziek houdt, of van wandelen.”
Van Abbema: „Een huwelijk tussen twee personen die op elkaar lijken, is doorgaans rustiger en gelukkiger. Maar een huwelijk tussen twee heel verschillende mensen kent vaak hogere pieken en diepere dalen. Voor beide is wat te zeggen. Op lange termijn vereist een goede relatie vooral doorzettingsvermogen, onderling respect en vertrouwen.”
Brons en Van Abbema raden het gebruik van een datingsite gerust aan. „Maar zorg er wel voor dat je iemand vindt die samen met jou God wil dienen”, benadrukt Brons. „Op dat vlak moet je elkaar kunnen vinden voor je een relatie aangaat. Houd daarnaast altijd Psalm 127 in het achterhoofd: al ons werken is tevergeefs als de Heere het huis niet bouwt.” Van Abbema: „Laat niet alles van onlinecontact afhangen. Ga eropuit, bezoek conferenties, neem deel aan een vrijgezellenreis. En vergeet vooral niet dat het ook prima is om vrijgezel te blijven, als je dat wilt.”