Eerste Turkse journalist opgepakt na overtreden desinformatiewet
In Turkije is een journalist gearresteerd omdat hij foutieve informatie zou hebben verspreid over een verkrachtingszaak. Volgens de rechtbank creëerde hij met het nieuws paniek onder de bevolking. Het is voor het eerst dat een journalist is opgepakt voor het delen van desinformatie sinds een nieuwe en omstreden wet dit mogelijk maakt.
Sinan Aygul had geschreven dat een 14-jarig meisje was verkracht door een groep mannen, onder wie politieagenten en soldaten. Later trok hij het verhaal weer in, omdat een lokale politicus het nieuws weerlegde. Aygul verwijderde ook de tweet die hij had gedeeld over het nieuws. Toch werd de journalist woensdag opgepakt.
Twee maanden geleden keurde het parlement een wet goed die het mogelijk maakt journalisten op te pakken vanwege het delen van desinformatie. Volgens president Recep Tayyip Erdogan is zo’n wet nodig om de bevolking te beschermen. Bij overtreding van de wet kan drie jaar celstraf worden opgelegd.
Waarnemers vermoeden echter dat de arrestatie een nieuw teken is dat de persvrijheid in Turkije wordt ingeperkt. Ook de Turkse oppositie vindt dat de formulering ‘valse of misleidende informatie’ te vaag is, waardoor de wet makkelijk gebruikt kan worden om dissidenten onder valse voorwendselen op te pakken.
Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) meldt dat het aantal journalisten dat wordt vastgehouden in Turkije toeneemt. In 2021 zaten in het land achttien journalisten achter de tralies. Intussen gaat het al om veertig. In meer dan de helft van de gevallen zijn het journalisten met een Koerdische achtergrond. Enkel China, Iran en Myanmar houden meer journalisten gevangen dan Turkije.