Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Refojeugd luistert massaal naar pop

  APELDOORN – Bijna 90 procent van de reformatorische jongeren luistert soms, geregeld of vaak naar popmuziek. Hun top 3 van favoriete artiesten bestaat uit de Schotse zangeres Amy Macdonald, de Nederlandse zanger Marco Borsato en het Nederlandse duo Nick & Simon.

  Dat blijkt uit een enquête van deze krant onder 850 leerlingen van reformatorische scholen. De jongeren zijn tussen de 13 en 18 jaar en volgen vmbo, havo, vwo of mbo. Kerkelijk vertegenwoordigen zij het brede spectrum van de Protestantse Kerk in Nederland tot de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

  Twaalf procent van de jongeren luistert nooit naar popmuziek, 19 procent soms, 28 procent geregeld en 41 procent vaak. Van degenen die niet naar pop luisteren, luistert 69 procent naar andere soorten muziek; 18 procent vindt dat je als christen niet naar popmuziek mag luisteren.

  Amy Macdonald is populair onder de refojeugd.

  Amy Macdonald is populair onder de refojeugd.

  De meeste jongeren komen via vrienden en klasgenoten in aanraking met pop. Ze luisteren de muziek via de radio (74 procent), de computer (68 procent) of de mp3-speler (63 procent). Radio 538 is populair: ruim de helft van de ondervraagden luistert ernaar. Refojongeren luisteren het meest naar Nederland­s­talige pop: 59 procent.

  De Top 40 is bij 56 procent van de ondervraagden populair. Gevraagd naar hun favoriete artiesten, zetten jongeren Amy Macdonald op de eerste plaats, Marco Borsato op de tweede plaats en het duo Nick & Simon op de derde plaats. Uitgaande van een Nederlandse top 3 staat Borsato op nummer 1, het duo Nick & Simon op nummer 2 en Jan Smit op nummer 3.

  Bijna een kwart van de jongeren kijkt geregeld of vaak naar videoclips op de popzenders MTV en TMF. De helft van de jongeren doet dat nooit. Twaalf procent gaat wel eens naar een popconcert of -festival; 57 procent vindt dat te ver gaan.

  Bijna 80 procent van de refojongeren wordt wel eens gewaarschuwd voor popmuziek. Dat gebeurt het meest door ouders, door leraren of in de kerk/op catechisatie.

  Machtig wapen
  De ondervraagden kregen een aantal stellingen voorgelegd. Bijna 90 procent is het een beetje of helemaal eens met de stelling dat er popliedjes met een onschuldige of goede boodschap zijn. Ruim 60 procent vindt dat het geen kwaad kan als je alleen naar de muziek luistert. Tegelijk beaamt bijna 70 procent de stelling dat popmuziek een machtig wapen in de handen van de duivel is. Bijna 60 procent onderschrijft de stelling dat mensen die bekeerd zijn geen popmuziek luisteren.

  ”Veel popmuziek vergiftigt jongeren met drank, drugs en seks”: 44 procent van de ondervraagden is het daarmee een beetje of helemaal eens. ”Als ik naar pop luister, spreekt mijn geweten”: in die uitspraak herkent 35 procent van de jongeren zich. Ruim driekwart van de ondervraagden verwacht over een paar jaar nog steeds naar pop te luisteren.

  Reacties (92)

  «  1  2  3  4  5  6  7  »  
  zon
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

  Ja, ik schaam me ook echt heel erg, moet er nou zo iets van ons uit stralen, als ze dit lezen zijn wij de schuld dat ze niets van God willen weten,  

  Pierre
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 21:18

  Wat is het droevig gesteld met ons als reformatorische jeugd. De Heere geve een terugkeer naar zijn wetten en inzettingen. Als God eens laat zien wie Hij is en wie wij zijn, zullen er andere begeertes komen, òòk op het punt van muziek. dan word het ''och of nu àl wat in mij is Hem prees''! Dat't onze bede mocht zijn, zodat we ook iets uit mochten stralen naar de buitenwereld. Als je reacties van onkerkerkelijken leest, moet droefheid je hart wel vervullen. Muziek is bedoelt tot eer van God. Laten we het dan ook tot dàt doel gebruiken!


   

  A-n-d-r-e-a
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:199

   Nou sorry het is absoluut niet a;;etwee verkeerd. Ik geef toe dat er in gospel muziek niet altijd even goeie dingen zitten maar als je naar POP muziek luisterd daar weet je zeker dat er niets goeds in zit! Is alleen maar WERELDS!!!!!! en aan gospel zit soms ook een werelds tintje aan maar dat kan je NIET VAN DE TEKST zeggen! WANT GOD WORD GROOT GEMAAKT(ook al is het niet altijd wat wij gewend zijn) en daar kunnen wij dan niet over oordelen.. dat kunnen we wel over popmuziek!

  ForLife
  verslaggever schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 20:22

   

  Aaltjuh
  verslaggever schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 18:22

   

  A-n-d-r-e-a
  correspondent schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 14:07

  Ha zusje: ik las de titel op de homepage van Yord en ik dacht precies het zelfde! overal discussies dat EO jongerendag niet goed is en de Bijbel erbij halen maar ondertussen wel pop muziek luisteren en dan ook nog zeggen dat er niets verkeerds aan is! (@edld6642.....)
   

  Nu zeg ik niet dat het bij iedereen zo is!!!!

  meisje18
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:33

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Daar heb je indd helemaal gelijk in!


   

   

   

  Dat is geen waar. De EOJD en popmuziek zijn allebei niet goed. Het is werelds. Met popmuziek wordt God niet geloofd, en daar gaat het om.

  De artiesten doen het voor het geld. En als je de Nederlandse vertalingen leest van popliedjes, nou, daar huiver ik van...!

   

  En popmuziek met een goede tekst.... Ach, wat laten we ons voor de gek houden...!

  Dankjewel!! Dit is/was mijn mening.!
   


   

   WEET JE HOE BIJZONDER! WIJ PASSEN ALLEMAAL IN HET PLAN VAN GOD! NIEMAND IS HIER VOOR NIETS!!! Ook al
  janusju
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:639

  Nou, ik hoor bij die 12%.  Ik luister er nooit naar. Waardeloos. Psalmen en geestelijke liederen, en dan heerlijk meegalmen. Hebben hier geen last van buren.

   Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.
  janusju
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:639

  We hebben hier ooit een avond van Johan Vreugdenhil gehad. (is DJ geweest.)  Spreekt uit ervaring. Heel indrukwekkend. Als hij bij je in de buurt, of gemeente een sprekersavond geeft, ga er heen. Je kunt er veel van leren!  Anders wil mijn zwager nog wel een avond verzorgen op jullie JV.  Spreekt ook uit ervaring. Dingen die onschuldig lijken zijn niet onschuldig! Er wordt gespot met God en Zijn Woord.

   Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.
  MusicLover
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:279

  tegenwoordig is de popmuziek gewoon ontzettend goedkoop, en niets zeggend.

  een vriend van mij, die zelf altijd naar 70's en 80's muziek luistert zei het mooi: vroeger was de boodschap: do you really need love? en tegen woordig is het: I need love!!!

   

  als je popmuziek luistert neem dan iets uit de jaren 70, dat is tenminste echt muziek, waar mensen hard hun best voor hebben gedaan!! zelfs ik zou tegenwoordig een liedje kunnen maken!

   

  mrgoed, eerst luisterde ik 538, maar dat is gewoon helemaal verkeerd!! neem nou een zangeres als Lady Gaga... verschrikkelijk gewoon, die teksten.

  ik luister nu gospel, en dat kan best verkeerd zijn, maar ik vind het heel wat beter als die popmuziek!!

   Sometimes you wonder if the road you're on has a reason... Try to go on when you just don't know! --
  FSM
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:25

   

  ?

  meisje18
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 15:26

   

  FSM
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 14:48

  hé dit snap ik nou echt niet he.

  zitten jullie met z'n allen hier op zo'n christelijke site te discussiëren over wat nu het meest christelijk is om te doen, lees ik ineens een artikel dat superveel christelijke jongeren popmuziek luisteren!

  zelfs in de niet-christelijke wereld wordt gewaarschuwd tegen bepaalde soorten muziek... ik mag echt lang niet alles luisteren!

  wat is dit dan? doen jullie dit allemaal stiekum ofzo of mag het gewoon van je ouders? christelijk geloof is best interessant maar de schijnheiligheid straalt er soms gewoon vanaf!

   


  Waar slaat dat op? De ene christen vindt popmuziek absoluut niet kunnen, de ander wel. Ik zie dr zelf niet zo'n kwaad in , gewoon met je vrienden in een cafeetje ofzo met een muziekje dr bij. Zelf luister ik het ook. En zeker zitten er gevaren aan. Maar ik denk dat je zelf wel weet hoe ver je daar in kunt gaan. Al kan ik je reactie wel heel goed begrijpen.

   

  Denk dat iedereen zich hierover in zn waarde moet laten. je hebt nou eenmaal verschillen in het geloof (zwaar-lichter-licht..)

  Bij de een kan meer dan de ander.

  zon
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 21:43

   Zeg je dit op grond van Gods woord? denk je dat je FSM zo overhaald om ook in God te gaan geloven
   

  misschien moet je me ook gewoon niet overhalen ;P
   

  het is niet mijn bedoeling om gelovig te worden, ik vind het alleen interessant.

  en nog een keer: alle reacties die ik hier lees vind ik écht schijnheilig. 'zelf vind ik er niet zoveel kwaad in zitten'? en hóe ver mag je dan gaan? als 'vandaag is rood' van marco borsato wél kan volgens jullie, dan kan er ook méér.. en als dát weer kan.. dit is een drogreden, een hellend-vlak argument, maar ik geloof niet dat je precies kunt weten hoe ver je gaat.

   

  (tenzij je streeft naar ultieme zelfbeheersing ;) )

   het streven naar ultieme zelfbeheersing
  Xandrar
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:8

   

  life-is-not-a-crime
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 20:06

  Als er in refokringen over popmuziek wordt gesproken, gaat het meestal om artiesten als Jan Smit, Marco Borsato, Amy McDonald, Nick&Simon. Pop is volgens mij breder. (pop betekent alleen maar 'populair'). Vaak wordt luisteren naar pop gelijkgesteld aan luisteren naar muziek over drugs, seks enz. Is dat terecht? Misschien wel voor dat deel van de mensen die naar lichtzinnige liedjes luisteren...Ik wil er eigenlijk vanaf dat popmuziek gelijkstaat aan zondige muziek, hoewel het in veel gevallen zo kan zijn. En is muziek met drum en upbeat ook pop? (YORD: verwijderd) Ben benieuwd naar reacties!!

  Al mijn reacties worden gefilterd, maar hier ben ik het iig mee eens. :)

  Xandrar
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:8

   

  life-is-not-a-crime
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 20:06

  Als er in refokringen over popmuziek wordt gesproken, gaat het meestal om artiesten als Jan Smit, Marco Borsato, Amy McDonald, Nick&Simon. Pop is volgens mij breder. (pop betekent alleen maar 'populair'). Vaak wordt luisteren naar pop gelijkgesteld aan luisteren naar muziek over drugs, seks enz. Is dat terecht? Misschien wel voor dat deel van de mensen die naar lichtzinnige liedjes luisteren...Ik wil er eigenlijk vanaf dat popmuziek gelijkstaat aan zondige muziek, hoewel het in veel gevallen zo kan zijn. En is muziek met drum en upbeat ook pop? (YORD: Verwijderd) Ben benieuwd naar reacties!!

  Ja, mee eens. Popmuziek is breder dan die 4 artiesten, maar dat heeft niemand hier door. Daardoor is het gelukkig wel heel makkelijk popmuziek in het verdomhoekje te schuiven.

  Ik kan je genoeg onchristelijke muziek aanrijken die helemaal geen slechte dingen in zich heeft. Maar ook dat is fout, want popmuziek is fout.

   

  Best een OK nummer overigens. Totaal niet mijn stijl,maar ook niet slecht.

  --Linda--
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:206

  heeyy allemaal

  sorry dat ik het zeg maar ik vind dat de top 3 allemaal een beetje uit zijn.....

  Aaltjuh
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1774

   

  Paula
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 19:34

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  als je alle teksten hoort vind ik niet dat je daar als refo onder mag zitten!

   

  Klopt helemaal....!

  Annemarije92
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

   

  maj
  redacteur schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:37

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Ja maar gospelmuziek is popmuziek met een 'christelijk sausje'....


   

  Dat is echt heel erg zwartwit! Dit slaat echt nergens op! Ik heb een inteview gelezen over Remco Hakkert, ik kan je vertellen: zijn muziek komt recht uit zijn hart en is absoluut geen popmuziek verpakt in een christelijk jasje!

  Bah! Ik wordt echt misselijk als ik dit lees....  Ik ben het er helemaal mee eens dat we uit moeten kijken met popmuziek, maar deze uitspraak slaat gewoon helemaal nergens op! Dat is álle gospelzangers over een lijn scheren met degene dat dat misschien wel heeft.

  Dat noem ik dus huichelachtig!!!

   Wat is verdraagzaamheid ook alweer? :s
  Annemarije92
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  Je slaat de spijker op zijn kop FSM! Ik ben zelf christen, lid van de Gereformeerde Gemeente en wat schaam ik me vaak voor de schijnheiligheid van veel christenen, maar tegelijkertijd betrap ik mezelf ook op schijnheiligheid...

  Wat kunnen we veel leren van "niet-christenen"! Laten we met elkaar werken aan een open verhouding met niet-christenen zonder hen af te stoten door schijnheilig gedrag. Dat Gods Woord ons daarin mag leiden...

  FSM
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 14:48

  hé dit snap ik nou echt niet he.

  zitten jullie met z'n allen hier op zo'n christelijke site te discussiëren over wat nu het meest christelijk is om te doen, lees ik ineens een artikel dat superveel christelijke jongeren popmuziek luisteren!

  zelfs in de niet-christelijke wereld wordt gewaarschuwd tegen bepaalde soorten muziek... ik mag echt lang niet alles luisteren!

  wat is dit dan? doen jullie dit allemaal stiekum ofzo of mag het gewoon van je ouders? christelijk geloof is best interessant maar de schijnheiligheid straalt er soms gewoon vanaf!

   


   

   Wat is verdraagzaamheid ook alweer? :s
  Annemarije92
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  "Refojeugd luistert massaal naar pop. Bijna 90 procent van de reformatorische jongeren luistert soms, geregeld of vaak naar popmuziek. Dat blijkt uit een enquête van deze krant onder 850 leerlingen van reformatorische scholen. Kerkelijk vertegenwoordigen zij het brede spectrum van de Protestantse Kerk in Nederland tot de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland."

  Hier kan ik dus echt niet tegen! Ten eerste: het onderzoek is gedaan onder 850 jongeren op REFORMATORISCHE scholen, ik zit op een christelijke school en ben lid van de Gereformeerde Gemeente. Vanwege het feit dat ik op een christelijke school heb ik geen recht om mijn mening uit te brengen in de refogezinte begrijp ik?

  Ten tweede: de ondervraagde jongeren vertegenwoordigen. VERTEGENWOORDIGEN! Zij zijn de 850 jongeren die toevallig ondervraagd zijn over hun popmuziek, maar mag ik even vragen waar die anderen, minstens duizend christelijke jongeren,  zijn?

  En dan als derde de titel: refojeugd luistert MASSAAL naar pop. Dat massale slaat op die 850 jongeren lijkt mij. Eh...sorry, maar bij massaal denk ik aan ALLE christelijke jongeren in Nederland en volgens mij kom je dan aan 850 echt te kort!

  Er moet gesproken worden over de gevaren van popmuziek, maar gebruik dan AUB feiten en geen halve waarheden en gedeeltelijke enquetes. Dat is iets waar ik me vaak aan erger: misschien moet Yord het terrein eens verleggen en ook eens op christelijke scholen gaan rondvragen, in plaats van alleen reformatorische scholen! Minstens 95% van onze 1500 leerlingen is reformatorisch/christelijk en helaas zitten ze nét niet op een reformatorische school. Een reden om deze jongeren zomaar even pats boem bij de reformatorische jongeren te voegen zonder dat er naar hun mening is gevraagd?

  Ik weet wel zeker van niet.

   Wat is verdraagzaamheid ook alweer? :s
  ikbeniemand
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

   

  Annemarije92
  bezorger schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 14:42

  "Refojeugd luistert massaal naar pop. Bijna 90 procent van de reformatorische jongeren luistert soms, geregeld of vaak naar popmuziek. Dat blijkt uit een enquête van deze krant onder 850 leerlingen van reformatorische scholen. Kerkelijk vertegenwoordigen zij het brede spectrum van de Protestantse Kerk in Nederland tot de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland."

  Hier kan ik dus echt niet tegen! Ten eerste: het onderzoek is gedaan onder 850 jongeren op REFORMATORISCHE scholen, ik zit op een christelijke school en ben lid van de Gereformeerde Gemeente. Vanwege het feit dat ik op een christelijke school heb ik geen recht om mijn mening uit te brengen in de refogezinte begrijp ik?

  Ten tweede: de ondervraagde jongeren vertegenwoordigen. VERTEGENWOORDIGEN! Zij zijn de 850 jongeren die toevallig ondervraagd zijn over hun popmuziek, maar mag ik even vragen waar die anderen, minstens duizend christelijke jongeren,  zijn?

  En dan als derde de titel: refojeugd luistert MASSAAL naar pop. Dat massale slaat op die 850 jongeren lijkt mij. Eh...sorry, maar bij massaal denk ik aan ALLE christelijke jongeren in Nederland en volgens mij kom je dan aan 850 echt te kort!

  Er moet gesproken worden over de gevaren van popmuziek, maar gebruik dan AUB feiten en geen halve waarheden en gedeeltelijke enquetes. Dat is iets waar ik me vaak aan erger: misschien moet Yord het terrein eens verleggen en ook eens op christelijke scholen gaan rondvragen, in plaats van alleen reformatorische scholen! Minstens 95% van onze 1500 leerlingen is reformatorisch/christelijk en helaas zitten ze nét niet op een reformatorische school. Een reden om deze jongeren zomaar even pats boem bij de reformatorische jongeren te voegen zonder dat er naar hun mening is gevraagd?

  Ik weet wel zeker van niet.


  Mensen kinderen!! Pfffff.. Dat moest er eerst ff uit toen ik jouw reactie las!!

   

  Je kunt niet op alle scholen het onderzoek doen! Dat gebeurt in de maatschappij ook niet! Sorry.. maar als je alsnog wat in wil brengen moet je het ff naar Yord mailen!! En dat bij massaal.. Dat zijn niet alle jongeren maar 90 procent! Nou laat jij bij die 10 horen die het niet doet... hoe bedoel je dat er moet worden gesproken over de gevaren van popmuziek en dat je geen halve waarheden en gedeeltelijke enquetes moet gebruiken?? voor gevaren van popmuziek zie intervieuw van S. van Leeuwen zou ik zeggen.. En als de jongeren op jouw school reformatorisch of christelijk zijn, wat voor bezwaren zouden ze ertegen hebben om bij de reformatorische jongeren gevoegt te worden? Sorry maar jouw reactie hierop vind ik echt bizar!!

   

  En dan nog over gospelmuziek.. Op mijn reactie waar jij op reageerde..

  Gospel verschilt qua muziekstijl echt niet met popmuziek. Ik kan geen verschillen ontdekken. Heb de filmpjes bekeken op eo van de eojd! wist je dat ik halverwege de computer gewoon heb uitgedrukt? Ik was gewoon bang dat er wat zou gebeuren. Daar werd ik pas misselijk van! Vooral toen Jeremy Camp begon.. En Michael W. Smith! Het is gewoon een popconcert! en dat met een 'christelijk sausje' ja!!

  willem_van_oranje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:404

   

  life-is-not-a-crime
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 20:06

  Als er in refokringen over popmuziek wordt gesproken, gaat het meestal om artiesten als Jan Smit, Marco Borsato, Amy McDonald, Nick&Simon. Pop is volgens mij breder. (pop betekent alleen maar 'populair'). Vaak wordt luisteren naar pop gelijkgesteld aan luisteren naar muziek over drugs, seks enz. Is dat terecht? Misschien wel voor dat deel van de mensen die naar lichtzinnige liedjes luisteren...Ik wil er eigenlijk vanaf dat popmuziek gelijkstaat aan zondige muziek, hoewel het in veel gevallen zo kan zijn. En is muziek met drum en upbeat ook pop? (ben ik benieuwd of je Stay with me van Libera pop vindt : http://www.libera.org.uk/video/wvx/stay_b.wvx )

  Ben benieuwd naar reacties!!


   

  refopop is dus muziek zoals psalm 116?

  «  1  2  3  4  5  6  7  »