Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Refojeugd luistert massaal naar pop

    APELDOORN – Bijna 90 procent van de reformatorische jongeren luistert soms, geregeld of vaak naar popmuziek. Hun top 3 van favoriete artiesten bestaat uit de Schotse zangeres Amy Macdonald, de Nederlandse zanger Marco Borsato en het Nederlandse duo Nick & Simon.

    Dat blijkt uit een enquête van deze krant onder 850 leerlingen van reformatorische scholen. De jongeren zijn tussen de 13 en 18 jaar en volgen vmbo, havo, vwo of mbo. Kerkelijk vertegenwoordigen zij het brede spectrum van de Protestantse Kerk in Nederland tot de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

    Twaalf procent van de jongeren luistert nooit naar popmuziek, 19 procent soms, 28 procent geregeld en 41 procent vaak. Van degenen die niet naar pop luisteren, luistert 69 procent naar andere soorten muziek; 18 procent vindt dat je als christen niet naar popmuziek mag luisteren.

    Amy Macdonald is populair onder de refojeugd.

    Amy Macdonald is populair onder de refojeugd.

    De meeste jongeren komen via vrienden en klasgenoten in aanraking met pop. Ze luisteren de muziek via de radio (74 procent), de computer (68 procent) of de mp3-speler (63 procent). Radio 538 is populair: ruim de helft van de ondervraagden luistert ernaar. Refojongeren luisteren het meest naar Nederland­s­talige pop: 59 procent.

    De Top 40 is bij 56 procent van de ondervraagden populair. Gevraagd naar hun favoriete artiesten, zetten jongeren Amy Macdonald op de eerste plaats, Marco Borsato op de tweede plaats en het duo Nick & Simon op de derde plaats. Uitgaande van een Nederlandse top 3 staat Borsato op nummer 1, het duo Nick & Simon op nummer 2 en Jan Smit op nummer 3.

    Bijna een kwart van de jongeren kijkt geregeld of vaak naar videoclips op de popzenders MTV en TMF. De helft van de jongeren doet dat nooit. Twaalf procent gaat wel eens naar een popconcert of -festival; 57 procent vindt dat te ver gaan.

    Bijna 80 procent van de refojongeren wordt wel eens gewaarschuwd voor popmuziek. Dat gebeurt het meest door ouders, door leraren of in de kerk/op catechisatie.

    Machtig wapen
    De ondervraagden kregen een aantal stellingen voorgelegd. Bijna 90 procent is het een beetje of helemaal eens met de stelling dat er popliedjes met een onschuldige of goede boodschap zijn. Ruim 60 procent vindt dat het geen kwaad kan als je alleen naar de muziek luistert. Tegelijk beaamt bijna 70 procent de stelling dat popmuziek een machtig wapen in de handen van de duivel is. Bijna 60 procent onderschrijft de stelling dat mensen die bekeerd zijn geen popmuziek luisteren.

    ”Veel popmuziek vergiftigt jongeren met drank, drugs en seks”: 44 procent van de ondervraagden is het daarmee een beetje of helemaal eens. ”Als ik naar pop luister, spreekt mijn geweten”: in die uitspraak herkent 35 procent van de jongeren zich. Ruim driekwart van de ondervraagden verwacht over een paar jaar nog steeds naar pop te luisteren.

    Reacties (92)

    «  1  2  3  4  5  6  7 
    Zondag
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:16

     ik luister zelf ook naar

    abie
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:166

    ik luister ook naar die muziek behalve Amy Macdonald alleen moet ik wel opletten op de tekste maar als het engels is is dat toch wel wat lastig hoor

    «  1  2  3  4  5  6  7