Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Refojeugd luistert massaal naar pop

  APELDOORN – Bijna 90 procent van de reformatorische jongeren luistert soms, geregeld of vaak naar popmuziek. Hun top 3 van favoriete artiesten bestaat uit de Schotse zangeres Amy Macdonald, de Nederlandse zanger Marco Borsato en het Nederlandse duo Nick & Simon.

  Dat blijkt uit een enquête van deze krant onder 850 leerlingen van reformatorische scholen. De jongeren zijn tussen de 13 en 18 jaar en volgen vmbo, havo, vwo of mbo. Kerkelijk vertegenwoordigen zij het brede spectrum van de Protestantse Kerk in Nederland tot de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

  Twaalf procent van de jongeren luistert nooit naar popmuziek, 19 procent soms, 28 procent geregeld en 41 procent vaak. Van degenen die niet naar pop luisteren, luistert 69 procent naar andere soorten muziek; 18 procent vindt dat je als christen niet naar popmuziek mag luisteren.

  Amy Macdonald is populair onder de refojeugd.

  Amy Macdonald is populair onder de refojeugd.

  De meeste jongeren komen via vrienden en klasgenoten in aanraking met pop. Ze luisteren de muziek via de radio (74 procent), de computer (68 procent) of de mp3-speler (63 procent). Radio 538 is populair: ruim de helft van de ondervraagden luistert ernaar. Refojongeren luisteren het meest naar Nederland­s­talige pop: 59 procent.

  De Top 40 is bij 56 procent van de ondervraagden populair. Gevraagd naar hun favoriete artiesten, zetten jongeren Amy Macdonald op de eerste plaats, Marco Borsato op de tweede plaats en het duo Nick & Simon op de derde plaats. Uitgaande van een Nederlandse top 3 staat Borsato op nummer 1, het duo Nick & Simon op nummer 2 en Jan Smit op nummer 3.

  Bijna een kwart van de jongeren kijkt geregeld of vaak naar videoclips op de popzenders MTV en TMF. De helft van de jongeren doet dat nooit. Twaalf procent gaat wel eens naar een popconcert of -festival; 57 procent vindt dat te ver gaan.

  Bijna 80 procent van de refojongeren wordt wel eens gewaarschuwd voor popmuziek. Dat gebeurt het meest door ouders, door leraren of in de kerk/op catechisatie.

  Machtig wapen
  De ondervraagden kregen een aantal stellingen voorgelegd. Bijna 90 procent is het een beetje of helemaal eens met de stelling dat er popliedjes met een onschuldige of goede boodschap zijn. Ruim 60 procent vindt dat het geen kwaad kan als je alleen naar de muziek luistert. Tegelijk beaamt bijna 70 procent de stelling dat popmuziek een machtig wapen in de handen van de duivel is. Bijna 60 procent onderschrijft de stelling dat mensen die bekeerd zijn geen popmuziek luisteren.

  ”Veel popmuziek vergiftigt jongeren met drank, drugs en seks”: 44 procent van de ondervraagden is het daarmee een beetje of helemaal eens. ”Als ik naar pop luister, spreekt mijn geweten”: in die uitspraak herkent 35 procent van de jongeren zich. Ruim driekwart van de ondervraagden verwacht over een paar jaar nog steeds naar pop te luisteren.

  Reacties (92)

  «  1  2  3  4  5  6  7  »  
  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

  klopt

   

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  doortje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:23

   

  maj
  redacteur schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:37

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Ja maar gospelmuziek is popmuziek met een 'christelijk sausje'....


   

  Iedereen beleeft zijn geloof op zijn eigen manier, er zijn groepen mensen die gospelmuziek niet bij het geloof vinden horen, die mensen vinden het bijv. oneerbiedig. Maar er zijn ook mensen die gospelmuziek er wel bij vinden horen, die het mooi vinden, die er graag naar luisteren. Respecteer elkaars manier van geloven! We geloven allemaal in 1 en dezelfde God, en in de Bijbel staat dat we niet moeten letten op de kleine dingen, iedereen moet voor zichzelf in zijn geweten bepalen hoe hij met de kleine dingen omgaat.

  anna-louise
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:54

  ej,

  k luister zelf ook regelmatig popmuziek. eigenlijk vind ik er niets verkeerd aan.oké ''wit licht'' van Marco Borsato vind ik niet egt kunnen en zo zijn er wel meer liedjes waarvan je zegt van nou nou kan dit? Toch denk ik dat popmuziek gewoon heel erg aantrekkelijk is voor jongeren en dat het daarom ook veel geluisterd word. het is wat anders dan kerkmuziek. er zit lekker rimte in en dat mist men dan bij kerkmuziek. als je één keer een pslam zingt weeet je meestal de tekst niet meer uit je hoofd mar als je één keer ''cupido'' van Jan Smit hoor, dan denk ik dat je dan opeens goed leren kan .................

  maj
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:973

   

  as33
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 16:03

   

  maj
  redacteur schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:37

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Ja maar gospelmuziek is popmuziek met een 'christelijk sausje'....


  Je zegt nu popmuziek mag en een klein beetje Christelijke muziek niet...
  Klopt dat?
  dan heb ik tog nog liever met dat kleine sausje Christelijk


   

  as33
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 16:03

   

  maj
  redacteur schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:37

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Ja maar gospelmuziek is popmuziek met een 'christelijk sausje'....


  Je zegt nu popmuziek mag en een klein beetje Christelijke muziek niet...
  Klopt dat?
  dan heb ik tog nog liever met dat kleine sausje Christelijk


  Nee dat zeg ik niet. Maar popmuziek is verkeerd (tenminste dat vind ik) maar dan is gospelmuziek ook verkeerd! En in gospel muziek wordt nog iets gezegd waar ik helemaal niet achter sta dus ja..

   Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
  annetj
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:53

   

  Music68
  verslaggever schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 15:31

  Er is ergens een passage in de Bijbel waar Jezus zegt dat niet wat IN de mens komt onrein is maar juist datgene wat vanuit de mens naarbuiten komt.

   

  Betrek je dit op popmuziek dan is de muziek onschuldig, maar de mens is schuldig die daar op een verkeerde manier mee omgaat.

   

  Wordt je beinvloed door popmuziek, gaat het je leven beheersen, dan moet je er niet naar luisteren. Drink je een glas wijn, dan is er niets mee aan de hand, pas als je niet meer buiten die wijn kunt, dan ben je fout bezig.

   

  Dus het is niet de vraag wat je nu wel of niet moet luisteren, maar hoe ga je ermee om.

   

  Voorbeeld: Ik ben een enorme liefhebber van muziek. Een paar jaar geleden downloade ik muziek van Rammstein. Muziek is helemaal te gek, zit ongelooflijk knap inelkaar. maar, het maakte me somber, want Rammstein heeft iets sombers....naast dat het ongelooflijk harde Rock is.

   

  Ten einde raad heb ik ze van mijn computer afgegooid.

   

  Nu hoef jij daar niet depressief van te raken, ik wel. Hetzelfde geld bij mij voor de Pianomuziek van Mozart of Schumann. Een aantal jaar geleden ging ik eens naar een pianorecital en de pianist speelde een sonate van mozart. De hele nacht erop hield het mij uit mijn slaap.

   

  We moeten eens ophouden de muziek de schuld te geven. Toen Eva van de verboden vrucht at, gaf zij ook een hapje aan Adam en die at ook. Wat zei Adam? "De vrouw die gij mij gegeven hebt.....enz...."

  Hallo! Hij heeft er zelf voor gekozen om er van te eten!

   

  Hetzelfde geldt voor de muziek. "Je mag geen (pop)muziek luisteren, want dat is slecht voor je!" Hallo! JIJ gaat er op een verkeerde manier mee om!

   

  De muziek komt van buiten naar binnen, dat is niet onrein. Wat het gevolg van deze muziek is voor jou, datgene dus wat er naar buiten komt, dat is verkeerd.

   

  Ik houd heel erg van U2 en Colplay. Mooie muziek, ik geniet ervan. Zodra het mij gaat beïnvloeden luister ik er niet naar. Omdat ik gewoon te veel respect heb voor mezelf dat ik graag wil blijven zoals ik ben en als muziek dat verandert, dan hoeft het van mij niet meer.

   

  God heeft mij gemaakt. Bijna Goddelijk zelfs (zoals in Psalm 8 staat) dan ga ik toch niet te grabbel gooien door mezelf te laten beinvloeden door muziek? Daar sta je dan toch boven? Of zijn we zo diep gevallen dat zelfs de muziek ons gaat beinvloeden?.....en dan nog zover dat we zelfs de muziek daarvan te schuld gaan geven?

   

  Kom op!

  Kijk eerst eens naar jezelf!


   

  of het nu afkeer wekt of juist interesse muziek doet altijd wat met je. en wat je laten beïnvloeden betreft, volgens mij laat jij je wel degelijk door muziek beïnvloeden, je zegt helemaal weg te zijn van muziek, dan doet het dus wel degelijk wat met je anders zou je het niet mooi vinden. muziek doet dus zoveel met jou dat je iedere keer andere muziek gaat luisteren als die ene je gaat "beïnvloeden". helemaal geen muziek wil/kun je schijnbaar niet. niet dat, dat dus moet, helemaal niet, maar als het eens noodzakelijk is, kun je dan wel zonder?

  je zegt ook dat je er op de goede manier mee om moet gaan, daar ben ik het gedeeltelijk wel mee eens, maar ik vind niet dat je dus kunt zeggen de muziek is niet verkeerd, want er zit zeker wel verkeerde muziek tussen, natuurlijk is het wel zo hoe ga je daar mee om, maar ik denk dat je dan je bepaalde muziek zowiezo niet luistert als je er "goed" mee om gaat, omdat het verkeerd is.

  rijkie_xx
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:32

  hee!

  wat een discussies ammel! ik zegg nie da alle liedjs goed zijn mr ik vin sommige ok wel heel mooi!

   ~Holiday!>>lienn--arr--corr--arr--
  IMISSYOU!:'( -- But we are Friends 4-ver!!(L)~
  loekje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:53

  Toen ik met de taxi naar school ging stond altijd de radio aan. En ik begon het nog leuk te vinden ook! De liedjes gingen niet meer uit mijn hoofd, Nick&Simon, Jeroen van der Boom, Jan Smit, Thomas Berge.. 100% nl vond ik een leuke zender.. Maar ik ben blij dat ik nadat ik van die school af ben geen radio meer luister. Eerst had ik nog wat liedjes op mijn mobiel, via klasgenoten, maar daar doe ik ook niet meer aan.

  Rosanne vond ik een leuk liedje, maar eigenlijk gaat het dus over een hoer.. Hoe ver kun je gaan?

  kruimeltje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:136

   

  edld6642
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:27

  wat is er mis met popmuziek, iedereen doet alsof het verschrikkelijk is maar dat klopt niet, ok? er is verkeerde popmuziek maar met 90 procent is niets mis


  dat kan jij nou wel denken, maar met de levenswandel van degene die de liedjes maken is meestal wel iets mis (in refo-ogen)!!

  kruimeltje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:136

   

  FSM
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 14:48

  hé dit snap ik nou echt niet he.

  zitten jullie met z'n allen hier op zo'n christelijke site te discussiëren over wat nu het meest christelijk is om te doen, lees ik ineens een artikel dat superveel christelijke jongeren popmuziek luisteren!

  zelfs in de niet-christelijke wereld wordt gewaarschuwd tegen bepaalde soorten muziek... ik mag echt lang niet alles luisteren!

  wat is dit dan? doen jullie dit allemaal stiekum ofzo of mag het gewoon van je ouders? christelijk geloof is best interessant maar de schijnheiligheid straalt er soms gewoon vanaf!

   


  daar heb je gelijk in, dat klopt gewoon niet!! maar de meesten doen het niet stiekem hoor, vaak mag het ook gewoon van de ouders...

  joppytjuhh
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1138

   

  Music68
  verslaggever schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 15:31

  Er is ergens een passage in de Bijbel waar Jezus zegt dat niet wat IN de mens komt onrein is maar juist datgene wat vanuit de mens naarbuiten komt.

   

  Betrek je dit op popmuziek dan is de muziek onschuldig, maar de mens is schuldig die daar op een verkeerde manier mee omgaat.

   

  Wordt je beinvloed door popmuziek, gaat het je leven beheersen, dan moet je er niet naar luisteren. Drink je een glas wijn, dan is er niets mee aan de hand, pas als je niet meer buiten die wijn kunt, dan ben je fout bezig.

   

  Dus het is niet de vraag wat je nu wel of niet moet luisteren, maar hoe ga je ermee om.

   

  Voorbeeld: Ik ben een enorme liefhebber van muziek. Een paar jaar geleden downloade ik muziek van Rammstein. Muziek is helemaal te gek, zit ongelooflijk knap inelkaar. maar, het maakte me somber, want Rammstein heeft iets sombers....naast dat het ongelooflijk harde Rock is.

   

  Ten einde raad heb ik ze van mijn computer afgegooid.

   

  Nu hoef jij daar niet depressief van te raken, ik wel. Hetzelfde geld bij mij voor de Pianomuziek van Mozart of Schumann. Een aantal jaar geleden ging ik eens naar een pianorecital en de pianist speelde een sonate van mozart. De hele nacht erop hield het mij uit mijn slaap.

   

  We moeten eens ophouden de muziek de schuld te geven. Toen Eva van de verboden vrucht at, gaf zij ook een hapje aan Adam en die at ook. Wat zei Adam? "De vrouw die gij mij gegeven hebt.....enz...."

  Hallo! Hij heeft er zelf voor gekozen om er van te eten!

   

  Hetzelfde geldt voor de muziek. "Je mag geen (pop)muziek luisteren, want dat is slecht voor je!" Hallo! JIJ gaat er op een verkeerde manier mee om!

   

  De muziek komt van buiten naar binnen, dat is niet onrein. Wat het gevolg van deze muziek is voor jou, datgene dus wat er naar buiten komt, dat is verkeerd.

   

  Ik houd heel erg van U2 en Colplay. Mooie muziek, ik geniet ervan. Zodra het mij gaat beïnvloeden luister ik er niet naar. Omdat ik gewoon te veel respect heb voor mezelf dat ik graag wil blijven zoals ik ben en als muziek dat verandert, dan hoeft het van mij niet meer.

   

  God heeft mij gemaakt. Bijna Goddelijk zelfs (zoals in Psalm 8 staat) dan ga ik toch niet te grabbel gooien door mezelf te laten beinvloeden door muziek? Daar sta je dan toch boven? Of zijn we zo diep gevallen dat zelfs de muziek ons gaat beinvloeden?.....en dan nog zover dat we zelfs de muziek daarvan te schuld gaan geven?

   

  Kom op!

  Kijk eerst eens naar jezelf!


   

  ik ben het met je eens het gaat erom hoe je er zelf mee omgaat.

   KUZZZ ies van mij <3 ILOVEU
  joppytjuhh
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1138

  ik vind de liedjes van Bejonce wel leuk.en amy macd.. vind ik ook wel goed. tenzij het rare teksten zijn.

  xx

   KUZZZ ies van mij <3 ILOVEU
  flipenik
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:145

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Eo jongerdag en popmuziek is al twee gewoon fout

  skyheit
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  ik citeer uit het artikel: 'bijna 80% van de refojongeren wordt wel eens gewaarschuwd voor popmuziek. dat gebeurt het meest door OUDERS, door leraren, of in de Kerk/op catechisatie' jij doet ook wel dingen die niet mogen. dat is ook schijnheilig. maar al het ook voor onbekeerd slecht is ga dan op straat verkondigen dat popmuziek slecht is!!

  (zo kun je natuurlijk geen discussie voeren!!)

  want dat word al heel veel gedaan hoor!! heb jij nooit van jehova getuigen gehoord? Ik zeg niet dat die goed zijn hoor maar die laten wel heel veel horen over hoe zij er over denken!!

  Zeeuwsboerinnetje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:248

  ik dus niet he...!!

   Na regen komt zonneschijn... (maar gelukkig ook andersom)
  organistte
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

   

  marindahaanyordnl
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 15:52

   

  khebzininvakantie
  correspondent schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 14:01

  ik hou zelf ook helemaal niet van!

  ik wel
   


   

  Zo goeiedag! Jij ben ok lekker bezig joh! Ben je sago ofzo?? Ik vin het gewoon heel erg. Sommige mensen kijken tegen christenen op omdat ze zo 'netjes' leven, maar door muziek te luisteren gooi je da helemaal dor de war. En wat heb je aan die rotherrie?? Helemaal niks!! Het verknald alleen je leven. En daar moet je wel verantwoording van afleggen!! 

   Gepieker is de rente die je betaalt op de moeilijkheden, voordat ze komen.
  «  1  2  3  4  5  6  7  »