Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Refojeugd luistert massaal naar pop

  APELDOORN – Bijna 90 procent van de reformatorische jongeren luistert soms, geregeld of vaak naar popmuziek. Hun top 3 van favoriete artiesten bestaat uit de Schotse zangeres Amy Macdonald, de Nederlandse zanger Marco Borsato en het Nederlandse duo Nick & Simon.

  Dat blijkt uit een enquête van deze krant onder 850 leerlingen van reformatorische scholen. De jongeren zijn tussen de 13 en 18 jaar en volgen vmbo, havo, vwo of mbo. Kerkelijk vertegenwoordigen zij het brede spectrum van de Protestantse Kerk in Nederland tot de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

  Twaalf procent van de jongeren luistert nooit naar popmuziek, 19 procent soms, 28 procent geregeld en 41 procent vaak. Van degenen die niet naar pop luisteren, luistert 69 procent naar andere soorten muziek; 18 procent vindt dat je als christen niet naar popmuziek mag luisteren.

  Amy Macdonald is populair onder de refojeugd.

  Amy Macdonald is populair onder de refojeugd.

  De meeste jongeren komen via vrienden en klasgenoten in aanraking met pop. Ze luisteren de muziek via de radio (74 procent), de computer (68 procent) of de mp3-speler (63 procent). Radio 538 is populair: ruim de helft van de ondervraagden luistert ernaar. Refojongeren luisteren het meest naar Nederland­s­talige pop: 59 procent.

  De Top 40 is bij 56 procent van de ondervraagden populair. Gevraagd naar hun favoriete artiesten, zetten jongeren Amy Macdonald op de eerste plaats, Marco Borsato op de tweede plaats en het duo Nick & Simon op de derde plaats. Uitgaande van een Nederlandse top 3 staat Borsato op nummer 1, het duo Nick & Simon op nummer 2 en Jan Smit op nummer 3.

  Bijna een kwart van de jongeren kijkt geregeld of vaak naar videoclips op de popzenders MTV en TMF. De helft van de jongeren doet dat nooit. Twaalf procent gaat wel eens naar een popconcert of -festival; 57 procent vindt dat te ver gaan.

  Bijna 80 procent van de refojongeren wordt wel eens gewaarschuwd voor popmuziek. Dat gebeurt het meest door ouders, door leraren of in de kerk/op catechisatie.

  Machtig wapen
  De ondervraagden kregen een aantal stellingen voorgelegd. Bijna 90 procent is het een beetje of helemaal eens met de stelling dat er popliedjes met een onschuldige of goede boodschap zijn. Ruim 60 procent vindt dat het geen kwaad kan als je alleen naar de muziek luistert. Tegelijk beaamt bijna 70 procent de stelling dat popmuziek een machtig wapen in de handen van de duivel is. Bijna 60 procent onderschrijft de stelling dat mensen die bekeerd zijn geen popmuziek luisteren.

  ”Veel popmuziek vergiftigt jongeren met drank, drugs en seks”: 44 procent van de ondervraagden is het daarmee een beetje of helemaal eens. ”Als ik naar pop luister, spreekt mijn geweten”: in die uitspraak herkent 35 procent van de jongeren zich. Ruim driekwart van de ondervraagden verwacht over een paar jaar nog steeds naar pop te luisteren.

  Reacties (92)

  «  1  2  3  4  5  6  7  »  
  life-is-not-a-crime
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  Als er in refokringen over popmuziek wordt gesproken, gaat het meestal om artiesten als Jan Smit, Marco Borsato, Amy McDonald, Nick&Simon. Pop is volgens mij breder. (pop betekent alleen maar 'populair'). Vaak wordt luisteren naar pop gelijkgesteld aan luisteren naar muziek over drugs, seks enz. Is dat terecht? Misschien wel voor dat deel van de mensen die naar lichtzinnige liedjes luisteren...Ik wil er eigenlijk vanaf dat popmuziek gelijkstaat aan zondige muziek, hoewel het in veel gevallen zo kan zijn. En is muziek met drum en upbeat ook pop? (ben ik benieuwd of je Stay with me van Libera pop vindt : http://www.libera.org.uk/video/wvx/stay_b.wvx )

  Ben benieuwd naar reacties!!

  ForLife
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

   

  Aaltjuh
  verslaggever schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 18:22

   

  A-n-d-r-e-a
  correspondent schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 14:07

  Ha zusje: ik las de titel op de homepage van Yord en ik dacht precies het zelfde! overal discussies dat EO jongerendag niet goed is en de Bijbel erbij halen maar ondertussen wel pop muziek luisteren en dan ook nog zeggen dat er niets verkeerds aan is! (@edld6642.....)
   

  Nu zeg ik niet dat het bij iedereen zo is!!!!

  meisje18
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:33

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Daar heb je indd helemaal gelijk in!


   

   

   

  Dat is geen waar. De EOJD en popmuziek zijn allebei niet goed. Het is werelds. Met popmuziek wordt God niet geloofd, en daar gaat het om.

  De artiesten doen het voor het geld. En als je de Nederlandse vertalingen leest van popliedjes, nou, daar huiver ik van...!

   

  En popmuziek met een goede tekst.... Ach, wat laten we ons voor de gek houden...!

  Dankjewel!! Dit is/was mijn mening.!
   

  ForLife
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

   

  Music68
  verslaggever schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 15:31

  Er is ergens een passage in de Bijbel waar Jezus zegt dat niet wat IN de mens komt onrein is maar juist datgene wat vanuit de mens naarbuiten komt.

   

  Betrek je dit op popmuziek dan is de muziek onschuldig, maar de mens is schuldig die daar op een verkeerde manier mee omgaat.

   

  Wordt je beinvloed door popmuziek, gaat het je leven beheersen, dan moet je er niet naar luisteren. Drink je een glas wijn, dan is er niets mee aan de hand, pas als je niet meer buiten die wijn kunt, dan ben je fout bezig.

   

  Dus het is niet de vraag wat je nu wel of niet moet luisteren, maar hoe ga je ermee om.

   

  Voorbeeld: Ik ben een enorme liefhebber van muziek. Een paar jaar geleden downloade ik muziek van Rammstein. Muziek is helemaal te gek, zit ongelooflijk knap inelkaar. maar, het maakte me somber, want Rammstein heeft iets sombers....naast dat het ongelooflijk harde Rock is.

   

  Ten einde raad heb ik ze van mijn computer afgegooid.

   

  Nu hoef jij daar niet depressief van te raken, ik wel. Hetzelfde geld bij mij voor de Pianomuziek van Mozart of Schumann. Een aantal jaar geleden ging ik eens naar een pianorecital en de pianist speelde een sonate van mozart. De hele nacht erop hield het mij uit mijn slaap.

   

  We moeten eens ophouden de muziek de schuld te geven. Toen Eva van de verboden vrucht at, gaf zij ook een hapje aan Adam en die at ook. Wat zei Adam? "De vrouw die gij mij gegeven hebt.....enz...."

  Hallo! Hij heeft er zelf voor gekozen om er van te eten!

   

  Hetzelfde geldt voor de muziek. "Je mag geen (pop)muziek luisteren, want dat is slecht voor je!" Hallo! JIJ gaat er op een verkeerde manier mee om!

   

  De muziek komt van buiten naar binnen, dat is niet onrein. Wat het gevolg van deze muziek is voor jou, datgene dus wat er naar buiten komt, dat is verkeerd.

   

  Ik houd heel erg van U2 en Colplay. Mooie muziek, ik geniet ervan. Zodra het mij gaat beïnvloeden luister ik er niet naar. Omdat ik gewoon te veel respect heb voor mezelf dat ik graag wil blijven zoals ik ben en als muziek dat verandert, dan hoeft het van mij niet meer.

   

  God heeft mij gemaakt. Bijna Goddelijk zelfs (zoals in Psalm 8 staat) dan ga ik toch niet te grabbel gooien door mezelf te laten beinvloeden door muziek? Daar sta je dan toch boven? Of zijn we zo diep gevallen dat zelfs de muziek ons gaat beinvloeden?.....en dan nog zover dat we zelfs de muziek daarvan te schuld gaan geven?

   

  Kom op!

  Kijk eerst eens naar jezelf!

  Je gaat een beetje TE VER in sommige dingen. Jij kan wel een heel verhaal op gaan hangen hoe jij het ervaart, maar het is voor ieder persoonlijk hea.
   

  Xandrar
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:8

  wat een goe artikul!!111!

  willemiek94
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:23

  tuurlijk is er wel foute popmuziek..

  maar ik luister zelf ook. en dr is ook wel goeie oh.

  rinsje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  de levenswandel van David was ook niet bijzonder goed en toch zing je er psalmen van...

   geloof hoop & liefde maar de meeste van deze is de liefde
  rinsje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  hoezo ik gooi alles over een hoop dit is de grote fout die zoveel refo jongeren maar ook ouderen maken! eo-jongerendag, o nee hoor das gospel da mag nie das van de evangelischen

  popmuziek o nee das heidens da mag nie hoor das egt zondig want alle teksten zijn slecht enz. enz.

  hier kan ik gwn slecht tegen ga aub eerst ff ergens over nadenken en naar luisteren voordat je zegt dat de eo jongerendag en popmuziek slecht zijn!

   geloof hoop & liefde maar de meeste van deze is de liefde
  CHIKKA
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:196

  Heeeeee!!

  Amy mcdonald. die heeft goeie muziek! alleen dat liede van this is the life, die vertaling slaat egt nergens op.! maar voor de rest  kan zee goed zinge!!!

   

  X chikka

   Bier&me Mattie(s., Its all my life,. Forever&ndEver.!!
  Pierre
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  Wat is het droevig gesteld met ons als reformatorische jeugd. De Heere geve een terugkeer naar zijn wetten en inzettingen. Als God eens laat zien wie Hij is en wie wij zijn, zullen er andere begeertes komen, òòk op het punt van muziek. dan word het ''och of nu àl wat in mij is Hem prees''! Dat't onze bede mocht zijn, zodat we ook iets uit mochten stralen naar de buitenwereld. Als je reacties van onkerkerkelijken leest, moet droefheid je hart wel vervullen. Muziek is bedoelt tot eer van God. Laten we het dan ook tot dàt doel gebruiken!

  maj
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:973

   

  as33
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 18:39

   

  maj
  redacteur schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 16:43

   

  as33
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 16:03

   

  maj
  redacteur schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:37

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Ja maar gospelmuziek is popmuziek met een 'christelijk sausje'....


  Je zegt nu popmuziek mag en een klein beetje Christelijke muziek niet...
  Klopt dat?
  dan heb ik tog nog liever met dat kleine sausje Christelijk


   

  as33
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 16:03

   

  maj
  redacteur schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:37

   

  Zusje
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 12:50

  Negatief over de eojongerendag en wel massaal popmuziek luisteren. Dat begrijp ik niet. Een beetje huichelachtig he


  Ja maar gospelmuziek is popmuziek met een 'christelijk sausje'....


  Je zegt nu popmuziek mag en een klein beetje Christelijke muziek niet...
  Klopt dat?
  dan heb ik tog nog liever met dat kleine sausje Christelijk


  Nee dat zeg ik niet. Maar popmuziek is verkeerd (tenminste dat vind ik) maar dan is gospelmuziek ook verkeerd! En in gospel muziek wordt nog iets gezegd waar ik helemaal niet achter sta dus ja..

  nou in de meeste gevallen van gospel zit niks verkeerd in vind ik tenminste.
  en wat is dat iets dan??


   

  Daarin wordt een leer verkondigt wat op grond van de Bijbel onjuist is en daar kan ik niet achter staan!!

   Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
  Laurens
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Refo ( jongelui ) grootste schijnheilen die er zijn......!! Vaak allemaal maar meeloop gedrag.

  zon
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

  Kom maar met je bewijzen dat met die 90% niks mis is! 

  hoeveel bewijzen heb je?

  1......

  2...

  3....

  4....

  enz. enz. enz.

  edld6642
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 13:27

  wat is er mis met popmuziek, iedereen doet alsof het verschrikkelijk is maar dat klopt niet, ok? er is verkeerde popmuziek maar met 90 procent is niets mis


   

  zon
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

  Sorry, namens mij, wij zijn echt allemaal geen goed voorbeeld, kijk niet naar ons, maar naar God! Hij is volmaakt, maakt geen fouten en is het beste voorbeeld, hoe wij zouden moeten leven,

  zon
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

   Zeg je dit op grond van Gods woord? denk je dat je FSM zo overhaald om ook in God te gaan geloven?

  meisje18
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 15:26

   

  FSM
  bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 14:48

  hé dit snap ik nou echt niet he.

  zitten jullie met z'n allen hier op zo'n christelijke site te discussiëren over wat nu het meest christelijk is om te doen, lees ik ineens een artikel dat superveel christelijke jongeren popmuziek luisteren!

  zelfs in de niet-christelijke wereld wordt gewaarschuwd tegen bepaalde soorten muziek... ik mag echt lang niet alles luisteren!

  wat is dit dan? doen jullie dit allemaal stiekum ofzo of mag het gewoon van je ouders? christelijk geloof is best interessant maar de schijnheiligheid straalt er soms gewoon vanaf!

   


  Waar slaat dat op? De ene christen vindt popmuziek absoluut niet kunnen, de ander wel. Ik zie dr zelf niet zo'n kwaad in , gewoon met je vrienden in een cafeetje ofzo met een muziekje dr bij. Zelf luister ik het ook. En zeker zitten er gevaren aan. Maar ik denk dat je zelf wel weet hoe ver je daar in kunt gaan. Al kan ik je reactie wel heel goed begrijpen.

   

  Denk dat iedereen zich hierover in zn waarde moet laten. je hebt nou eenmaal verschillen in het geloof (zwaar-lichter-licht..)

  Bij de een kan meer dan de ander.


   

  zon
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

   !!

  Music68
  verslaggever schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 15:31

  Er is ergens een passage in de Bijbel waar Jezus zegt dat niet wat IN de mens komt onrein is maar juist datgene wat vanuit de mens naarbuiten komt.

   

  Betrek je dit op popmuziek dan is de muziek onschuldig, maar de mens is schuldig die daar op een verkeerde manier mee omgaat.

   

  Wordt je beinvloed door popmuziek, gaat het je leven beheersen, dan moet je er niet naar luisteren. Drink je een glas wijn, dan is er niets mee aan de hand, pas als je niet meer buiten die wijn kunt, dan ben je fout bezig.

   

  Dus het is niet de vraag wat je nu wel of niet moet luisteren, maar hoe ga je ermee om.

   

  Voorbeeld: Ik ben een enorme liefhebber van muziek. Een paar jaar geleden downloade ik muziek van Rammstein. Muziek is helemaal te gek, zit ongelooflijk knap inelkaar. maar, het maakte me somber, want Rammstein heeft iets sombers....naast dat het ongelooflijk harde Rock is.

   

  Ten einde raad heb ik ze van mijn computer afgegooid.

   

  Nu hoef jij daar niet depressief van te raken, ik wel. Hetzelfde geld bij mij voor de Pianomuziek van Mozart of Schumann. Een aantal jaar geleden ging ik eens naar een pianorecital en de pianist speelde een sonate van mozart. De hele nacht erop hield het mij uit mijn slaap.

   

  We moeten eens ophouden de muziek de schuld te geven. Toen Eva van de verboden vrucht at, gaf zij ook een hapje aan Adam en die at ook. Wat zei Adam? "De vrouw die gij mij gegeven hebt.....enz...."

  Hallo! Hij heeft er zelf voor gekozen om er van te eten!

   

  Hetzelfde geldt voor de muziek. "Je mag geen (pop)muziek luisteren, want dat is slecht voor je!" Hallo! JIJ gaat er op een verkeerde manier mee om!

   

  De muziek komt van buiten naar binnen, dat is niet onrein. Wat het gevolg van deze muziek is voor jou, datgene dus wat er naar buiten komt, dat is verkeerd.

   

  Ik houd heel erg van U2 en Colplay. Mooie muziek, ik geniet ervan. Zodra het mij gaat beïnvloeden luister ik er niet naar. Omdat ik gewoon te veel respect heb voor mezelf dat ik graag wil blijven zoals ik ben en als muziek dat verandert, dan hoeft het van mij niet meer.

   

  God heeft mij gemaakt. Bijna Goddelijk zelfs (zoals in Psalm 8 staat) dan ga ik toch niet te grabbel gooien door mezelf te laten beinvloeden door muziek? Daar sta je dan toch boven? Of zijn we zo diep gevallen dat zelfs de muziek ons gaat beinvloeden?.....en dan nog zover dat we zelfs de muziek daarvan te schuld gaan geven?

   

  Kom op!

  Kijk eerst eens naar jezelf!


   

  «  1  2  3  4  5  6  7  »