Video

RDactueel #50

Hoe is het om 100 jaar te leven?

In Nederland worden steeds meer mensen ouder dan honderd jaar. Begin dit jaar telde ons land er maar liefst 2600.

Videoredactie RD

„Woord voor de wereld, ook op YouTube”: Videokanaal Reformatorisch Dagblad haalt 30.000 volgers

Het YouTube-kanaal van het RD passeerde vorige week de 30.000 abonnees.

RDactueel

Boerenprotest Stroe: demonstrant en thuisblijver pal voor zelfde zaak

Stroe is vandaag het decor voor een protest van duizenden boeren en burgers. Zij zijn het niet eens met de stikstofplannen van het kabinet. Er zijn echter ook boeren die thuisblijven en principiële bezwaren hebben tegen demonstraties, zoals (pluim)veehouder Dick de Koning. Hoe maakt hij die overweging en welke duit doet hij in het zakje als het om de stikstofproblemen gaat?

RDactueel #48 | Stikstof

Is er toekomst voor jonge boeren in Nederland?

De boeren krijgen het met de nieuwe stikstofplannen van het kabinet zwaar te verduren. Is het nog wel aantrekkelijk om veehouder te worden, en staan jongeren nog te trappelen om een agrarische opleiding te volgen?

Scherptediepte

Hoogsensitief: hoe is het om te leven zonder emotionele filter?

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Soms wordt het gezien als iets zweverigs, maar niets is minder waar. Het is zelfs aan te wijzen in je hersenen. Hoe zit dat precies?

RDactueel #47

Zijn de nieuwe stikstofplannen rechtvaardig?

Het kabinet komt vrijdag met nieuwe stikstofplannen die grote gevolgen hebben voor boerenbedrijven. Verslaggever Robert Jansema gaat in gesprek met schapenhouder Bart Kemp en ecoloog Kees van Reenen.

Scherptediepte

Is de directeur belangrijker dan de vuilnisman?

Praktisch opgeleide mensen zoals de schoonmaker, de verzorgende of de bouwvakker zijn de laatste weken regelmatig in het nieuws. Verschillende sectoren hebben een schreeuwend tekort aan MBO’ers.

RDactueel

De gereformeerde kringloopwinkel: waarom zo’n succes?

Kringloopwinkels zijn populair. Het kopen van tweedehands spullen is hip. Gereformeerde Gemeenten spelen hierop in en doneren de opbrengst aan de zending.

video

RDactueel #45: Urker vissersvloot luidt noodklok om hoge brandstofprijzen

Een groot deel van de Urker vissersvloot ligt stil vanwege de hoge brandstofprijzen. In deze RDactueel gaat verslaggever Robert Jansema langs bij visser Bert Romkes.

De Deur

Zwolse voorganger voor de rechter: wat leren kerken hiervan?

In de rechtbank in Zwolle is een oud-voorganger van Evangeliegemeente De Deur gedagvaard. Hij wordt verdacht van ontucht met een vrouw die zich aan zijn pastorale zorg had toevertrouwd.

Ter plekke in Syrië

Zaaien in rode aarde

Het zuiden van Syrië. Hier ontsprong de vonk die het hele land in vuur en vlam zette. Maar het is ook het
gebied waar christenen eeuwenlang een hoofdrol speelden. De echo’s van beide grote verhalen klinken na in het kleine dorp Kharaba.

RDactueel

Steeds meer zzp’ers in de zorg: zorgelijke ontwikkeling?

Het is vandaag de Dag van de Verpleging. Door relatief lage salarissen en hoge werkdruk kiezen steeds meer mensen in de zorg ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan in die sector. Wat voor gevolgen heeft dat voor collega’s en cliënten?

Scherptediepte #32

Hoe positief ben jij over je lichaam?

Hoe belangrijk vind jij het om er goed uit te zien? De bodypositivity beweging trekt momenteel veel aandacht. Waar komt deze beweging vandaan?

RDactueel #42

Komt herdenking in Opheusden dichterbij door Oekraïne?

In de regio Opheusden worden veel vluchtelingen opgevangen. Ds. A. Simons is daarbij een spin in het web.

RDactueel #41

Koningsdag Elburg: op stap met burgemeester Rozendaal (SGP)

Gisteren was het Koningsdag. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg had een vol programma. Francina Stolk liep een dagje met hem mee.

RDactueel #40

Wat doet vogelgriep met pluimveehouder?

Vanwege de vogelgriep moesten de afgelopen maanden tientallen pluimveebedrijven worden geruimd. Wat vinden pluimveehouders zelf van die maatregelen?

Mens & samenleving

Help, ik heb een huilbaby!

Huilbaby’s drijven de meest nuchtere ouders tot wanhoop. 5 tot 10 procent van de baby’s in Nederland heeft last van extreme huilbuien.

RDActueel

Is adoptie via overheid een goed idee?

Adopteren kan alleen nog via de overheid. Het advies van de commissie Joustra wordt daarmee niet opgevolgd. Hoe is dat voor adoptieouders en een adoptiekind zelf?

video

Boodschappen worden duurder, drukte bij diaconie?

Nu de prijzen voor brandstof en boodschappen onverminderd stijgen, krijgen veel mensen het financieel moeilijk. Wat merkt diaconaal consulent Jan de Kluijver uit Ede daarvan?

Scherptediepte

Vrouwen op de kansel, waarom niet? | Scherptediepte #30

Je bent vrouw. Je gelooft in God en het allerliefst zou je de preekstoel op willen. Het predikantschap is een bijzondere roeping, maar is deze ook voor vrouwen? Een spannend en actueel punt voor diverse kerken.

RD Jubileum

Kijk het Jubileumconcert terug

Het 50-jarig jubileum van het Reformatorisch Dagblad werd op 1 april afgesloten met een slotconcert vanuit de Lolaankerk in Apeldoorn.

RDactueel

Ondanks secularisatie veel zoekers in Amsterdam en Rotterdam

Het SCP berekende dat Nederland inmiddels meer niet-gelovigen dan gelovigen telt. Religieuzen zijn dus voor het eerst in minderheid, maar betekent dat dat er geen vragen leven over het geloof?

Jubileumconcert RD

Terugkijken: Jubileumconcert RD | Loolaankerk Apeldoorn

Op 1 april eindigt het jubileumjaar van het Reformatorisch Dagblad met een slotconcert vanuit de Lolaankerk of Grote Kerk te Apeldoorn.

RDactueel

RDactueel #36: Oekraïens volkslied op Maarten Lutherschool

Scholen richten klassen in voor de duizenden Oekraïense vluchtelingenkinderen die in Nederland zijn aangekomen.
Deze week gaat Robert langs in Genemuiden, waar twintig kinderen les krijgen op de Maarten Lutherschool.

Video

Oekraïense vluchtelingen in huis, en dan?

Nederland vangt momenteel iedere week duizenden vluchtelingen op. Dat gebeurt niet alleen in sporthallen of zalencomplexen, maar ook bij mensen thuis.

RDjubileum

RDjubileum #2: Het RD: meer dan het wijzende vingertje?

„De krant is niet bedoeld als veilig dagblad waar je je niet aan stoort, het Reformatorisch Dagblad had meer doelen”, zegt Steef de Bruijn. Een gesprek over de rol van het Reformatorisch Dagblad.

RDjubileum #1

RDjubileum #1: Het RD: vat van dilemma’s en gevoeligheden

In de eerste aflevering van de serie RDjubileum vertelt Christoph van den Belt over zijn onlangs verschenen boek. Ook gaat Francina in gesprek met (oud-)hoofdredacteuren van het RD.

RD-actueel

RDactueel #34: Scoren christelijke fracties een raadszetel buiten de Biblebelt?

Ook buiten de Biblebelt doen de ChristenUnie en de SGP deze gemeenteraadsverkiezingen een poging om zetels te bemachtigen.

video

Scherptediepte #29: “Je wilt niet over je schouder hoeven kijken”

In Eindhoven werden winkels vernield, op de Rotterdamse Coolsingel stond een politieauto in brand en regelmatig krijgen agenten scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd. Demonstraties liepen uit op rellen. De politie lijkt vaker met geweld en bedreigingen te maken te krijgen, maar is dat ook zo?

Gevlucht uit Oekraïne

In dubio tussen vluchten en andere Oekraïners helpen

Arno Kortleven (35) vluchtte donderdag weg uit het Oekraïnse dorp Dvirets, op zo’n 150 kilometer van Kiev. In RDLive doet hij zijn verhaal.

RDactueel

RDactueel #33: Berichtjes uit Oekraïne houden familie op de hoogte

De Russische tanks rollen door Oekraïne. Het werk van hulporganisaties is bijna onmogelijk. De schappen van de winkels zijn leeg en veel mensen slaan op de vlucht.

VIDEO

RDactueel #32: Het mag weer: een volle kerk

De afstandsregel vervalt, dus komende zondag gaan veel kerken weer volledig open. Veel mensen hebben er naar uitgekeken om weer ouderwets naar de kerk te gaan.

RDactueel

RDactueel #31: Predikantentekort binnen Gereformeerde Bond neemt toe

De Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland kampt met een tekort aan predikanten. Francina gaat langs bij ds. Teeuw en bij dhr. P.J. Vergunst, hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Hoe kijken zij naar het tekort aan predikanten voor de gemeenten?

Scherptediepte

Scherptediepte #28: Singles zijn niet zielig!

Hoe kan het dat jij nog alleen bent? Je bent zo leuk! Als je single bent herken je deze goedbedoelde uitspraak vast. Zeker rondom Valentijnsdag.

video

RDactueel #30: Wat deed oversterfte met Genemuiden?

Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn er jaarlijks bijna 20.000 sterfgevallen meer in Nederland dan in de jaren daarvoor. Robert Jansema gaat naar Genemuiden om te vragen welke impact de oversterfte op de hechte gemeenschap heeft gehad.

abortus

RDactueel #29: Debat bedenktermijn bij abortus roept emotionele reacties op

De Tweede Kamer debatteerde deze week opnieuw over de bedenktermijn bij abortus. Zwangere vrouwen moeten volgens de wet vijf dagen wachten tot ze daadwerkelijk overgaan tot het afbreken van de zwangerschap.

Doven in de kerk

Scherptediepte #27: Hoe is het om doof te zijn in de kerk?

Het geloof is door het gehoor, wordt er in de kerk regelmatig gezegd. Wat nu als je doof bent? Hendrik Stevens is de eerste landelijke dovenpastor, die zelf doof is.

RDactueel

RDactueel #28: Wat roept Namenmonument Amsterdam bij bezoekers op?

Ieder jaar op 27 januari herdenkt de wereld de slachtoffers van de Holocaust, op de dag dat vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd. Is er genoeg aandacht voor de herdenking van de Holocaust?

VIDEO

RDactueel #27: Week van Gebed roept op tot eenheid

Als christen bid je iedere dag, toch is een Week van Gebed nodig. Waarom?

scherptediepte

Scherptediepte #26: Echtscheiding: hoe ga je daar als christen mee om?

In januari worden de meeste echtscheidingen aangevraagd. Niet bepaald het Bijbelse ideaal dat je bij het huwelijk voor ogen hebt. Maar de realiteit is weerbarstig. Ook in christelijke kring stijgt het aantal echtscheidingen.

RD-actueel

RDactueel #26: Lawaaiprotest van ondernemers in Barneveld

De videoredactie is vandaag in Barneveld, waar meer dan 100 ondernemers meedoen aan een lawaaiprotest.

RDactueel

RDactueel #25: Menno de Bruyne (SGP): „Kun je als christelijke partijen nog een vuist maken?”

Francina gaat naar Den Haag om aan Menno de Bruyne (SGP) en onze politiek redacteur Addy de Jong te vragen hoe zij over het nieuwe kabinet denken. Kunnen de christelijke partijen een rol van betekenis spelen?

RD-actie Malawi

Jonge moeders in de steek gelaten | RD-actie in Malawi #5

Een vangnet zoals in Nederland kent Malawi niet. Voor jonge meiden is het aantrekkelijk om in te gaan op een aanbod van een man.

Koptische christenen

Terug naar het strand van de martelaren van Egypte

Toen jihadisten op een Libisch strand hun messen langs de kelen van hun slachtoffers haalden, wakkerden ze ongedacht bij veel christenen een diep verlangen aan.

terugblik

RDactueel #24: Predikanten Westerink blikken terug op afgelopen jaar

In deze speciale aflevering van RDactueel is onze verslaggever Robert Jansema in Urk. Daar ontmoet hij twee predikanten die ook broers van elkaar zijn: ds. J. Westerink en ds. C. Westerink van de CGK.

rd-actie malawi

Geef kinderen een Bijbelse basis mee | RD-actie in Malawi #4

Je kunt ze uit de verte al horen. De kinderen zingen goed mee en er wordt flink geklapt. Het is tijd voor de zondagsschool van meester Faiton.

Scherptediepte

Scherptediepte #25: Hoogmoed: maak jij jezelf groter dan je bent?

Maak jij jezelf soms groter dan je bent? Dan heb je last van hoogmoed, één van de zeven hoofdzonden.

RD-actie Malawi

Onderwijs doorbreekt cirkel van armoede in Malawi | RD-actie in Malawi #3

In Malawi is het niet gebruikelijk om vooruit te denken. Mensen leven bij de dag. In de derde aflevering van de RDactie in Malawi gaat Francina langs bij twee boeren.

rd-actie malawi

Werken aan de liefde in Malawi | RD-actie in Malawi #2

Huwelijken staan in Malawi onder druk. Francina spreekt met drie echtparen over de oorzaken en hoe het Family For Life programma hun relaties heeft veranderd.

RD-actie

Een nieuw huis voor de blinde man | RD-actie in Malawi #1

Francina reisde voor de RD-actie af naar Malawi. In deze eerste aflevering ontmoet ze dominee Nowa, Geofrey en Linly.