Video

RDActueel

Moet overheid betalen om jouw relatie te redden?

Robert Jansema gaat langs in gemeente Zwartewaterland bij relatiecoach Margreet Breman. En hij vraagt Kees van der Staaij (SGP) waarom het zo belangrijk is dat de overheid zich hiervoor inzet.

Video RD-actie

Maqbola was slavin van IS

Sinds IS haar familieleden vermoordde en zijzelf jarenlang als seksslavin werd gebruikt, is het leven van jezidi-vrouw Maqbola onomkeerbaar veranderd. En haar leed is niet voorbij.

Scherptediepte #38 | Rouw

Hoe rouw je op jouw manier?

Rouwen, hoe doe je dat eigenlijk? In deze Scherptediepte vertelt Rick van der Helm over het plotselinge overlijden van zijn broertje Koen. Hoe gaat hij daarmee om?

rdactueel #61 | mars voor het leven

Voor- en tegenstanders van abortus demonstreren in Den Haag

Duizenden mensen liepen zaterdag mee in de Mars voor het Leven in Den Haag. Daarmee wilden ze opkomen voor het ongeboren leven. Sprekers tijdens het podiumprogramma waren onder andere de Tweede Kamerleden Chris Stoffer (SGP) en Mirjam Bikker (ChristenUnie).

RDactueel

Kerkenraden nemen maatregelen vanwege hoge stookkosten

Veel kerkbeheerders en kerkenraden van oude kerken staan voor een dilemma: wordt het de komende winter bibberen in de banken of gaat die kachel tóch aan? Gezien de gasprijzen is die laatste optie haast niet te doen.

video rdactueel

Hoe denkt Sliedrecht over Hervormingsdag?

In veel kerken wordt de komende week stilgestaan bij de Reformatie van 1517. Verslaggever Francina Stolk gaat langs bij ds. Teeuw in Sliedrecht.

Scherptediepte

Halloween: breng licht in het duister!

“Waarom vieren wij geen Halloween?” Met die vraag kwamen de kinderen van Annelies van Poelgeest thuis. Annelies wil christenen toerusten en schreef de Bijbeloverdenkingen Hallolight.

RDactueel #58

Kunnen we wennen aan de wolf?

Schapenhoudster Gerrie de Jonge uit Elspeet trof laatst veertien dode schapen in haar weiland aan. De wolf maakt veel emoties los in ons land.

RDactueel

Directeuren voor reformatorische scholen zijn schaars

Het onderwijs kampt niet alleen met een tekort aan docenten, maar ook aan directeuren. In deze aflevering van RDactueel gaat Robert Jansema langs bij Pieter Moens van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs om te vragen hoe dat komt.

RDactueel #56

Minister Adema (CU): Blij dat we aan de slag kunnen

Woensdagmiddag presenteerde stikstofbemiddelaar Johan Remkes zijn bevindingen over het stikstofbeleid. Wat betekent dit rapport voor de kloof tussen Den Haag en het platteland?

Scherptediepte #36

Help, de ouderling komt langs!

Het kerkelijk seizoen is weer begonnen. Tijd voor catechisaties, vergaderingen én ouderlingen die huisbezoeken afleggen. Het persoonlijke bezoek van ouderlingen of diakenen kan best spannend zijn, wat mag je verwachten van de ouderling?

RDactueel | Bronsttijd

Bronsttijd op de Veluwe: hoe spot je een hert?

Een paar weken per jaar is het bronsttijd, het paarseizoen, op de Veluwe. Om dit van dichtbij mee te maken, gaat verslaggever Robert Jansema op pad met Ewart Bronkhorst. Hij staat voor dag en dauw op om herten te spotten.

RDactueel

Staphorster kinderen in klederdracht naar 'bijzondere' Prinsjesdag

Prinsjesdag, de dag waarop koning Willem-Alexander de Troonrede voorleest. Maar ook de Staphorster klederdracht is al jaren niet weg te denken in Den Haag. Verslaggever Robert Jansema volgde de jeugd uit Staphorst en blikt terug op de Troonrede met politiek redacteur Jakko Gunst.

RD Actueel

Queen Elizabeth: hoe belangrijk was haar geloof?

Als Engels staatshoofd droeg Queen Elizabeth de titel ”Defender of the Faith” (Verdediger van het geloof). Maar hoeveel betekende het christelijke geloof voor haar?

Scherptediepte

Ongewild kinderloos: hoe ga je om met vragen en verdriet?

In Nederland blijft ongeveer een op de twintig echtparen ongewild kinderloos. Een onderwerp waarover weinig wordt gepraat.

Kerk & religie

GG-synode vergadert: dit staat op de agenda

De Gereformeerde Gemeenten (GG) houden vanaf woensdag in het kerkgebouw van de gg te Gouda hun driejaarlijkse generale synode. Op de agenda staan onder meer Schriftgezag, de houding van de GG in de Tweede Wereldoorlog ten aanzien van Jodenvervolging en de verstaanbaarheid van de Statenvertaling.

RDkampeert

Verkleumde kittens op de camping | RDkampeert #4

In deze laatste aflevering van RDkampeert gaat Robert nog één keer met zijn stapeltje kranten de camping op. Dat hij even later met een kitten in z’n armen staat, had hij niet verwacht. De uitdaging van vandaag is het schoonmaken van de campingtoiletten.

Kerk & religie

Uitlegvideo: hoe werkt de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten?

Vanaf woensdag 14 september vergadert de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten weer in Gouda. Bekijk hier de uitlegvideo die de kerkredactie in 2019 maakte over deze driejaarlijkse kerkelijke vergadering.

rdkampeert

Wie eindigt met een nat pak? | RDkampeert #3

Het is alweer de derde dag op camping de Verborgen Hoek in Friesland. Robert start de dag met de krant: “Waar bladert u als eerste naartoe?”

Mens & samenleving

Oliebollen bakken in de zomer?! | RDkampeert #2

In de tweede aflevering vanaf camping de Verborgen Hoek gaan Francina Stolk en Robert Jansema oliebollen bakken. Wie maakt de beste bol?

Chris in volle vaart

Volop hulp tijdens laatste dag | Chris in volle vaart #7

Amper een kilometer verderop raakten de bliksemschichten de aarde. De aankomst in Homoet was beslist gevaarvol, maar gelukkig bleef groot onheil me bespaard. Doorweekt van de regen sta ik om kwart over 6 bij de woning van familie Van de Wal.

video

Welke tent staat als eerst? | RDkampeert #1

De videoredactie van het Reformatorisch Dagblad strijkt neer op camping de Verborgen Hoek in Friesland. In deze eerste aflevering doen Francina Stolk en Robert Jansema een wedstijdje. Wie heeft als eerste de tent staan?

video

Hitte en onweer tijdens tocht naar Valburg | Chris in volle vaart #6

Met een oude Eend ging ik op bezoek bij de Opheusdense familie Van Nifterik. Hetzelfde voertuigje brengt me ook weer terug bij de familie Willemsen.

uit of thuis

Van stratenmaker naar evangelist in Taiwan

„In de kerk kregen we een keer een hele kip geserveerd, met de snavel er nog aan.” In ‘Uit of Thuis?’ vertellen Rik-Jan en Hester Willemsen over hun werk voor OMF in Taiwan.

Chris in volle vaart

Kanotocht: In de sporen van de koning | Chris in volle vaart #5

Eigenlijk zou ik overnachten in een tent in de tuin van de familie Draaijer. Dat was de afspraak. Maar Alice, de moeder des huizes, vindt dat uiteindelijk toch een slecht plan, en haar zoons blijken zo groothartig dat ze een slaapkamer aan me afstaan en bij elkaar op de kamer gaan slapen. Zodoende lig ik van woensdag op donderdag heerlijk in een normaal bed.

Uit of Thuis?

Zonder roeping is werken in Zuid-Soedan onmogelijk

„De meeste vragen heb je aan God: waarom moet ik daar naartoe?” In aflevering 3 van ‘Uit of Thuis?’ vertellen Peter en Jeannette de Groot over hun werk voor de GZB in Zuid-Soedan.

Kanotocht

Via Wadenoijen naar het Lingemeer | Chris in volle vaart #4

De zon brandt. De zonnebrandcrème doet gelukkig zijn werk, maar warm is het wel, deze woensdagmiddag.

Kerk & religie

MAF-piloot Arjan en zijn gezin wonen in Papoea-Nieuw-Guinea

In ‘Uit of Thuis?’ vertelt Arjan Paas over het werk als piloot voor MAF in Papoea-Nieuw-Guinea. Samen met zijn vrouw Aartje en vijf kinderen is hij voor het eerst in drie jaar weer in Nederland.

Chris in volle vaart

Bibberend naar Geldermalsen | Chris in volle vaart #3

Van slapen komt die eerste nacht niet veel. De vele indrukken van de eerste dag vragen om aandacht. De lichte spierpijn in m’n schouders helpt ook niet mee. Maar vooral het gebrek aan een zachte ondergrond speelt me parten.

Serie Uit of Thuis?

Marlies gaf baan als arts op om naar Guinee te gaan

In ‘Uit of Thuis?’ vertelt Marlies ten Voorde (33) over haar werk voor de Zending Gereformeerde Gemeenten in Guinee. Ze brak haar opleiding tot neuroloog af nadat ze zich sterk door God geroepen wist om de zending in te gaan.

kanotocht chris

Huiselijkheid en hulp alom | Chris in volle vaart #2

Na het fijne bezoek aan Leerdam gaat de route richting dorpen waarvan de namen me altijd aan exotische oorden of prehistorische tijden doen denken: Acquoy, Gellicum, Rhenoy, Rumpt. De plaatsjes zijn in ieder geval van een buitengewone schoonheid.

Achter de schermen

30.000 abonnees: een kijkje in de keuken van de videoredactie

Het YouTube-kanaal van het Reformatorisch Dagblad tikte onlangs de 30.000 abonnees aan. Een mijlpaal voor de zeskoppige redactie en dat viert het team met een kijkje achter de schermen.

RDActueel

Honderden vlaggen wapperen ondersteboven in Staphorst

In Rouveen en Staphorst wapperen sinds maandagavond meer dan 380 vlaggen aan lantaarnpalen, viaducten en bomen. Het gebeurt op tal van plekken in Nederland, maar deze grootschalige actie is uitzonderlijk.

kanotocht chris

Warmdraaiend naar Leerdam | Chris in volle vaart #1

Het is, twee jaar na zijn enerverende bakfietstocht, tijd voor een nieuwe uitdaging voor Chris. Die gedachte ging een enkele maand geleden rond op de redactie van het RD.

RDactueel #51

Op vakantie met Oekraïense vluchtelingen?

Verschillende Nederlanders vangen Oekraïense vluchtelingen op. De zomervakantie staat voor de deur: hoe ga je met je gasten om?

RDactueel #50

Hoe is het om 100 jaar te leven?

In Nederland worden steeds meer mensen ouder dan honderd jaar. Begin dit jaar telde ons land er maar liefst 2600.

Videoredactie RD

„Woord voor de wereld, ook op YouTube”: Videokanaal Reformatorisch Dagblad haalt 30.000 volgers

Het YouTube-kanaal van het RD passeerde vorige week de 30.000 abonnees.

RDactueel

Boerenprotest Stroe: demonstrant en thuisblijver pal voor zelfde zaak

Stroe is vandaag het decor voor een protest van duizenden boeren en burgers. Zij zijn het niet eens met de stikstofplannen van het kabinet. Er zijn echter ook boeren die thuisblijven en principiële bezwaren hebben tegen demonstraties, zoals (pluim)veehouder Dick de Koning. Hoe maakt hij die overweging en welke duit doet hij in het zakje als het om de stikstofproblemen gaat?

RDactueel #48 | Stikstof

Is er toekomst voor jonge boeren in Nederland?

De boeren krijgen het met de nieuwe stikstofplannen van het kabinet zwaar te verduren. Is het nog wel aantrekkelijk om veehouder te worden, en staan jongeren nog te trappelen om een agrarische opleiding te volgen?

Scherptediepte

Hoogsensitief: hoe is het om te leven zonder emotionele filter?

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Soms wordt het gezien als iets zweverigs, maar niets is minder waar. Het is zelfs aan te wijzen in je hersenen. Hoe zit dat precies?

RDactueel #47

Zijn de nieuwe stikstofplannen rechtvaardig?

Het kabinet komt vrijdag met nieuwe stikstofplannen die grote gevolgen hebben voor boerenbedrijven. Verslaggever Robert Jansema gaat in gesprek met schapenhouder Bart Kemp en ecoloog Kees van Reenen.

Scherptediepte

Is de directeur belangrijker dan de vuilnisman?

Praktisch opgeleide mensen zoals de schoonmaker, de verzorgende of de bouwvakker zijn de laatste weken regelmatig in het nieuws. Verschillende sectoren hebben een schreeuwend tekort aan MBO’ers.

RDactueel

De gereformeerde kringloopwinkel: waarom zo’n succes?

Kringloopwinkels zijn populair. Het kopen van tweedehands spullen is hip. Gereformeerde Gemeenten spelen hierop in en doneren de opbrengst aan de zending.

video

RDactueel #45: Urker vissersvloot luidt noodklok om hoge brandstofprijzen

Een groot deel van de Urker vissersvloot ligt stil vanwege de hoge brandstofprijzen. In deze RDactueel gaat verslaggever Robert Jansema langs bij visser Bert Romkes.

De Deur

Zwolse voorganger voor de rechter: wat leren kerken hiervan?

In de rechtbank in Zwolle is een oud-voorganger van Evangeliegemeente De Deur gedagvaard. Hij wordt verdacht van ontucht met een vrouw die zich aan zijn pastorale zorg had toevertrouwd.

Ter plekke in Syrië

Zaaien in rode aarde

Het zuiden van Syrië. Hier ontsprong de vonk die het hele land in vuur en vlam zette. Maar het is ook het
gebied waar christenen eeuwenlang een hoofdrol speelden. De echo’s van beide grote verhalen klinken na in het kleine dorp Kharaba.

RDactueel

Steeds meer zzp’ers in de zorg: zorgelijke ontwikkeling?

Het is vandaag de Dag van de Verpleging. Door relatief lage salarissen en hoge werkdruk kiezen steeds meer mensen in de zorg ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan in die sector. Wat voor gevolgen heeft dat voor collega’s en cliënten?

Scherptediepte #32

Hoe positief ben jij over je lichaam?

Hoe belangrijk vind jij het om er goed uit te zien? De bodypositivity beweging trekt momenteel veel aandacht. Waar komt deze beweging vandaan?

RDactueel #42

Komt herdenking in Opheusden dichterbij door Oekraïne?

In de regio Opheusden worden veel vluchtelingen opgevangen. Ds. A. Simons is daarbij een spin in het web.

RDactueel #41

Koningsdag Elburg: op stap met burgemeester Rozendaal (SGP)

Gisteren was het Koningsdag. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg had een vol programma. Francina Stolk liep een dagje met hem mee.