Oproep voor extra koopzondag voor Kerst

beeld ANP, Jeroen Jumelet

Detailhandel Nederland heeft gemeenten ertoe opgeroepen na te denken over extra openstelling van winkels op de zondag voor Kerst.

De brief, die eind vorige week werd verstuurd aan alle gemeenten, heeft nog geen inhoudelijke reacties opgeleverd, liet een woordvoerder van Detailhandel Nederland gisteren desgevraagd weten.

Reden voor het versturen van de brief is het feit dat Kerst dit jaar op maandag en dinsdag valt. Daardoor hebben consumenten „geen gelegenheid om verse producten aan te schaffen”, aldus de belangenbehartiger van de detailhandel. „Winkeliers gaan daardoor veel omzet missen.”

De belangenbehartiger van de detailhandel kreeg naar eigen zeggen signalen van ondernemers, onder meer van gemeenten uit de Biblebelt, die zich benadeeld voelen als ze op de zondag voor Kerst niet open mogen.

Harderwijk

Een voorbeeld is Harderwijk, waar al langer een discussie speelt over het wel of niet openen van winkels op zondag.

De plaatselijke HEMA heeft gedreigd illegaal open te gaan, op straffe van een boete van 15.000 euro. „Zulke praktijken moeten we niet hebben”, aldus Detailhandel Nederland. „Daarom hebben we gemeenten opgeroepen goed te kijken naar de plaatselijke situatie en waar het kan een extra koopzondag toe te staan in december.”

Webwinkels

In de brief wordt ook gesproken over oneerlijke concurrentie ten opzichte van webwinkels, die wel omzet zouden kunnen genereren op de zondag voor Kerst. Daarmee gaat de belangenbehartiger echter voorbij aan het feit dat supermarkten op zondag en op feestdagen niet thuisbezorgen. Ook PostNL is dan niet actief. Een woordvoerder van Detailhandel Nederland erkende gisteren dat dit inderdaad het geval is.

RMU

Peter Schalk van vakorganisatie RMU noemt de actie van Detailhandel Nederland „een makkelijk kunstje om alle raadsleden een brief over dit gevoelige thema te sturen. In veel gemeenten is dit een splijtzwam, waar in de gemeenteraad veel spanning op staat.”

Winkeliers zijn volgens de vakorganisatie zeer goed in staat om zelf in te spelen op het gegeven dat feestdagen soms op een maandag vallen. „Dat zijn ze gewend bij tweede paasdag en tweede pinksterdag. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om op zaterdag iets langer open te zijn.”

Winkelpersoneel wordt in de decembermaand al zwaar belast, stelt Schalk. „Het is schrijnend dat er nu extra druk op medewerkers wordt gelegd om op zondag te gaan werken.” De RMU roept winkeliers op om oog te hebben voor het personeel. „Gun elkaar de heilzame rust van de zondag.”