Voorpagina8 februari 2001

Dossier Crisis Midden-Oosten

Strijd barst
los binnen
Arbeiderspartij

JERUZALEM – Daags na de verpletterende verkiezingsnederlaag van premier Ehud Barak is in Israël de strijd om het leiderschap van de Arbeiderspartij losgebarsten.

Nadat bekend was geworden dat Likud-leider Ariel Sharon tweederde van de stemmen had binnengehaald nam Barak ontslag als leider van de Arbeiderspartij. Parlementsvoorzitter Avraham Burg maakte gisteren als eerste bekend dat hij zich beschikbaar stelt voor de post. Burg heeft de afgelopen maanden zware kritiek geleverd op Barak. Hij verweet hem arrogantie en gebrek aan voeling met wat er leeft onder de bevolking. De charismatische Burg, een gelovige Jood, geldt als een aansprekende kandidaat en wordt al langer getipt als mogelijke opvolger van Barak.

Partijveteranen hebben gisteren voorgesteld de Arbeiderspartij na het vertrek van Barak onder de hoede te stellen van oud-premier Shimon Peres (77), totdat er een nieuwe leider is gekozen. Dat proces kan enkele maanden in beslag nemen en zou het de partij moeilijk maken in te gaan op Sharons voorstel om een brede coalitie te vormen.

De Arbeiderspartij is zwaar verdeeld over samenwerking met Likud. De 'duiven' in de partij zijn er mordicus tegen om met een scherpslijper als Sharon in zee te gaan; de pragmatici vinden dat nationale eenheid geboden is zolang er strijd is met de Palestijnen.

Sharon staat onder tijdsdruk, want hij moet uiterlijk eind maart een coalitieregering rond hebben. Gisteren wees de Likud-leider een team aan dat met de Arbeiderspartij moet gaan onderhandelen. Ehud Olmert, de burgemeester van Jeruzalem, is een van de leden. Als Sharon bot vangt bij de Arbeiderspartij, zal hij net als Barak aangewezen zijn op een krappe minderheidscoalitie met kleine partijen die er ieder hun eigen agenda op na houden. Als die regering er komt, zal zij bovendien voor 31 maart de begroting voor 2001 door het parlement moeten zien te krijgen. Lukt dat niet, dan moeten op 15 april nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Likud-parlementariër Silvan Shalom erkende dat de tijd krap was en dat de leiderschapscrisis in de Arbeiderspartij een probleem vormt. „Wij hebben een mandaat voor een regering van nationale eenheid omdat we daar gedurende de campagne over hebben gesproken, maar als dat niet lukt moeten we natuurlijk zo snel mogelijk een regering vormen”, zei hij.

Andere kandidaten
Behalve Burg hebben de vertrekkende ministers Shlomo Ben-Ami (buitenlandse zaken) en Binyamin Ben-Eliezer (communicatie) aspiraties om leider te worden van de Arbeidspartij. Ben-Ami zei gisteren dat hij nog niet definitief had besloten zich kandidaat te stellen. Samenwerking met Likud sloot Ben-Ami uit. Hij zei een van de pleitbezorgers te zijn geweest van „de weg die we hebben gevolgd”. „Het kan zijn dat onze 'politieke durf' te vroeg is gekomen en in de logica van het democratisch proces zal de pendule weer bij ons terugkomen.” Ben-Eliezer heeft zich sinds het aftreden van Barak nog niet over een eventuele kandidatuur uitgelaten. Hij geldt binnen de Arbeidspartij als een van de grootste voorstanders van samenwerking met Sharon.

Zie ook:
„Sharon respecteert christenen”

Sharon benadrukt „eeuwig” bezit van geheel Jeruzalem

Syrië handhaaft eisen hervatting vredesoverleg

Demissionaire Barak geeft parlementszetel niet op