GKV en NGK vatten onder ”hij” ook ”zij”
In een voetnoot bij de kerkorde voor de nieuwe fusiekerk melden de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) dat overal waar in het document ”hij” staat ook ”zij” gelezen kan worden.
Dat besloten de generale synode van de GKV en de landelijke vergadering van de NGK zaterdagmorgen in conferentieoord Mennorode in Elspeet. Het voorstel van een afgevaardigde om, net als de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in haar kerkorde heeft gedaan, de kerkorde zo te formuleren dat nergens het woord ”hij” voorkomt, kreeg in Elspeet geen steun. Ds. Kornelis Harmannij, lid van de zogeheten regiegroep: „Ja, dit kúnnen we doen, als de vergadering dat echt wil. Maar besef dan wel, dat we dan voorlopig nog niet klaar zijn met het herschrijven van deze kerkorde.” De generale synode en de landelijke vergadering sloegen deze weg dus niet in.
Veel tijd besteedden de afgevaardigden aan de vraag of in de kerkorde van de nieuw te vormen Nederlandse Gereformeerde Kerken (NeGK) het begrip kerkenraad niet preciezer omschreven moet worden. In de GKV rekent men diakenen gewoonlijk niet tot de kerkenraad, in de NGK vaak wel. In de nieuwe kerkorde in het midden laten wat onder kerkenraad wordt verstaan, kan in de toekomst gemakkelijk tot problemen leiden, betoogde afgevaardigde Aaike Kamsteeg (gkv, Dordrecht). Bijvoorbeeld in conflictsituaties, waarbij wellicht de wereldlijke rechter betrokken wordt. „Dan zal al gauw de vraag worden gesteld of genomen besluiten door een rechtsgeldig orgaan zijn genomen en wat dan de definitie van dat orgaan is.”
Regiegroeplid ds. Harmannij beaamde dat kerken helder moeten zijn over de samenstelling van de kerkenraad, maar stelde dat juist het open laten van dit begrip in de landelijke kerkorde plaatselijke kerken dwingt om dit helder op schrift te stellen. En dat de ene gemeente dit anders kan en mag invullen als de andere, áls het maar is vastgelegd.
De generale synode en de landelijke vergadering namen zaterdag nog geen besluit over hoe zij dit in de kerkorde gaan formuleren. Zij komen daar in een volgende vergadering op terug.
De vergadering werd zaterdag afgesloten met een slotwoord door moderamenlid Kars Veling (Amersfoort). Hij bedrukte blij te zijn met de sfeer van „humor en relativeringsvermogen” waarmee de vergadering werkt aan hereniging van GKV en NGK en aan het herstellen van „de breuk die er nooit had mogen komen.”
Ook verheugt het hem dat „er in onze kerken meer ruimte is gekomen voor het lezen van de Schrift op een wijze die, dat moeten we in alle eerlijkheid zeggen, wat afwijkt van hoe we dit vroeger deden.” Toch zei Veling „niet helemaal zonder zorg” te zijn. „Want het is nu wel van belang hoe we die verkregen ruimte gaan invullen. Hoe willen we, in een wereld die in brand staat, kerk van Jezus Christus zijn? Laten we niet alleen maar blij zijn dat autogordels wat losser zitten, maar ons ook blijven afvragen waar de chauffeur ons heen voert.”
De generale synode van GKV en de landelijke vergadering van de NGK gaan op 3 december verder met het bespreken van de nieuwe kerkorde.