Tien jaar vrienden van de synagoge in Amersfoort
Stichting Vrienden van Synagoge Amersfoort bestaat tien jaar. Wout Koelewijn: „We zijn er in de eerste plaats voor morele ondersteuning.”
De stichting telt ongeveer 150 donateurs. In het bestuur ervan zitten twee christenen, twee orthodoxe Joden en iemand met „veel affectie” voor de Joodse cultuur en gemeenschap. Voorzitter is Wout Koelewijn. Hij werkt bij de IZB, vereniging voor zending in Nederland, en studeert in deeltijd theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.
Wat motiveerde u tot het voorzitterschap van de ”Vrienden”?
„Ik voel me nauw betrokken bij het Jodendom. Daar liggen de wortels van het christelijk geloof en dat heb ik ervaren. De vriendenstichting geeft vooral steun aan de synagoge. In deze tijd van antisemitisme is het van belang de Joden te blijven steunen.”
Ervaart u iets van dat antisemitisme?
„Dat blijkt bijvoorbeeld als we activiteiten organiseren in de synagoge of in het gebouw ertegenover. Dan informeren we altijd op voorhand de politie. Gelukkig hebben zich geen incidenten voorgedaan.”
Wat voor activiteiten organiseren de Vrienden?
„Dat is onder andere de jaarlijkse mei-lezing, ter herinnering aan het oorlogsverleden van de Joden. Het is opvallend dat Joden zelf dat verleden niet zo gauw zullen benoemen. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we twee muziekavonden georganiseerd in de synagoge. De concerten van klezmertrio ”C tot de derde” werden goed bezocht. De eerste avond was de sjoel aan de Drieringensteeg met zeventig bezoekers bijna vol en de tweede avond helemaal. Het was uniek dat een dergelijk concert in een synagoge is gehouden.”
Wat doen de Vrienden nog meer voor de synagoge?
„Wij helpen niet met de dagelijkse gang van zaken. Het is belangrijk dat de synagoge op eigen benen staat. We zijn er in de eerste plaats voor morele ondersteuning. Verder geven we steun bij de aanschaf of restauratie van religieuze attributen. Zo hebben we financieel bijgedragen aan het herstel van religieus zilverwerk en de restauratie van een prachtige antieke parochet, het voorhang van de ark waarin de Thorarollen zijn opgeborgen. Ook hebben we een bijdrage geleverd aan de coronamaatregelen in de afgelopen tijd.”
Hoe functioneert de synagoge?
„De synagoge is in 1727 opgericht en bestaat dus bijna driehonderd jaar. In de Tweede Wereldoorlog zijn in Amersfoort 339 Joden vermoord. Na de oorlog was het gebouw enige tijd niet meer in gebruik en deed het dienst als opslagruimte. In 1949 is de herstelde sjoel weer ingewijd. Bijzonderheid is dat de ark, die zoek was, in stukken is teruggevonden en hersteld kon worden.
De Joodse gemeenschap omvat nu 350 leden. Op een doorsnee sabbat komen er zo’n twintig naar de synagoge, net voldoende om het vereiste quorum van tien mannen te halen. De gemeente vergrijst en soms kiezen jongeren ervoor om naar Israël te verhuizen. Maar de synagoge is er gelukkig nog en we zullen aan de Joodse gemeenschap in Amersfoort onze steun blijven geven.”
Wout Koelewijn, voorzitter Vrienden van de Synagoge in Amersfoort