Schade door nachtvorst in fruitteelt nog onduidelijk
Nooit eerder was de nacht van 2 op 3 april zo koud als afgelopen weekeinde. Fruittelers zullen pas over enkele dagen kunnen inschatten welke schade hun gewassen hebben opgelopen.
In Deelen, in Gelderland, werd zondagmorgen de laagste temperatuur gemeten, meldt Weeronline: -6,3 graden. Dat is ruim onder het vorige record van -5,5, dat uit 1909 stamt en toen in Winterswijk werd vastgesteld.
Ook elders in het land was het afgelopen in de nacht van zaterdag op zondag koud. In Enschede, Hupsel (Achterhoek), Herwijnen (Betuwe) en Eindhoven vroor het matig, met minima tussen -5 en -6 graden. In De Bilt daalde het kwik tot -4.
Volgens Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), zal in de komende dagen duidelijk worden of de vorst schade aan de bloesem van de fruitbomen heeft veroorzaakt en wat dat mogelijk kan betekenen voor de oogst komende zomer en najaar.
Veel fruittelers hebben volgens Mulders hun boomgaarden beregend, een methode die voorkomt dat de bloesem kapotvriest. Bij de vorming van ijs komt warmte vrij, waardoor de temperatuur rond het vriespunt blijft. Beregening is echter niet overal mogelijk. Het gaat in ieder geval om een aantal percelen in Zuid-Limburg en Zeeland, maar mogelijk is ook op andere plekken in Nederland niet beregend.
Oogst
Koude temperaturen kunnen zeer schadelijk zijn voor de vruchtvorming bij appel-, peren- en kersenbomen en zijn daardoor mogelijk funest voor de oogsten. Telers kunnen waar nodig ingrijpen door bijvoorbeeld beregening van de boomgaard of door vuurpotten aan te steken, zodat de temperatuur omhoog gaat. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij de kersenbomen die niet tegen beregening kunnen.
Verder worden soms windmolens ingezet om warme lucht door de bomenrijen te blazen, bijvoorbeeld in boomgaarden waar niet voldoende water beschikbaar is.
Afgelopen jaar veroorzaakte nachtvorst aanzienlijke schade. De perenoogst viel in Europa krap een vijfde lager uit.