Beregenen voorkomt fruitschade door nachtvorst
Fruittelers kregen in de nacht van donderdag op vrijdag weinig slaap. Voor de vierde keer op rij moesten beregeningsinstallaties aan de slag.
Het fruit komt, met uitzondering van de pruimenbomen en een enkel perenras, net uit de knop. Voor vorstschade maakt dat echter weinig uit. Zodra het kwik onder het vriespunt zakt, moeten de kwekers aan het werk. Telers van hard fruit als appels en peren zetten hun beregeningsinstallaties aan. Het water rond de bloesemknoppen bevriest en zorgt zo voor een beschermende ijslaag. In de knop blijft het dan rond het vriespunt.
Pruimen en kersentelers hebben het lastiger. Zij werken met vuurpotten, grondberegening of warmeluchtblazers die vorst uit de boomgaard moet houden.
Relatief nieuw zijn de zogenoemde bananensproeiers. In Slijk-Ewijk zijn die als eerste in boomgaarden geïnstalleerd. Het is een vorm van grondberegening zoals dat wordt toegepast bij de Israëlische citrusteelt. Behalve tegen droogte, worden ze ook ingezet bij nachtvorst.
Omdat tijdens nachtvorst grondwater van 8 graden Celsius wordt gebruikt, ontstaat er op de grond een soort warmtenevel, waardoor knoppen minder snel bevriezen.
Voor het oog meest spectaculair zijn de vuurpotten in de kersenteelt. Zachtfruit kan niet beregend worden, vandaar dat daar gewerkt wordt met vetpotten. Deze week werden ze niet of nauwelijks ingezet. Het was niet koud genoeg.
Weinig slaap was er ook voor fruitteler Henk Veens in Slijk-Ewijk. Vier keer moest hij er deze week ’s nachts uit om zijn beregeningsinstallatie te activeren. „Twijfelachtige nachten”, noemt hij het. „Maar om geen risico te nemen zet ik de installatie wel aan.” Vrijdagochtend zorgde dat bij de Betuwse teler op één van zijn percelen voor een prachtig gezicht, met ijspegels aan de bomen en de bloesem ingepakt in ijsbollen. Voor het eerst dit jaar. „In de andere boomgaarden was er niets te zien. Dit perceel ligt tussen weilanden. Daar komt meer kou vanaf.” Wind zorgt vervolgens voor pegels.
Komende nachten kunnen de telers naar verwachting doorslapen, maar tot half mei (ijsheiligen) blijven ze alert en kan het nog vriezen. Tot nog toe is er in Nederland, in tegenstelling tot Zuid-Europa, weinig schade aan de gewassen.