Handhaving vuurwerkverbod is ook verantwoordelijkheid van burgers
Vuurwerk blijft een gevoelig onderwerp in Nederland. Ondanks dat het kabinet –net als vorig jaar– een vuurwerkverbod heeft afgekondigd voor de jaarwisseling, steken velen –zelfs nu al– knallers en pijlen af.
De regering besloot tot het verbod om extra belasting van de zorg, hulpverleners, de politie en andere handhavers van de openbare orde zo veel mogelijk te voorkomen. Dat is terecht, want deze dienstverleners hebben het in de coronatijd al ontzettend druk en dan moet nog meer overlast worden vermeden. Het afsteken van vuurwerk zorgt immers bij iedere jaarwisseling voor veel slachtoffers met verwondingen, incidenten en schade.
Desondanks roept het vuurwerkverbod gemengde reacties op. Veel mensen onderkennen gelukkig dat de ziekenhuizen, de politie en andere hulpverleners door alle problemen rond corona al zo zwaar zijn belast dat een verbod helpt om de druk niet nog groter te maken.
Maar daar staat tegenover dat een groot aantal mensen zich het jaarlijkse knalwerk niet wil laten ontnemen. Uit onderzoek blijkt dat een op de tien Nederlanders knallers en pijlen wil afsteken. De politie heeft al een recordhoeveelheid vuurwerk in beslag genomen dat illegaal uit het buitenland werd ingevoerd. Ook zijn er de achterliggende weken al diverse incidenten geweest met zwaar vuurwerk.
Hoewel er de nodige zorgen zijn over de overlast van vuurwerk bij de jaarwisseling, gaf de politie deze week aan dat de handhaving van het verbod op het verkopen en afsteken ervan geen prioriteit heeft. Op zich is dit jammer. Als bekend is dat de politie geen voorrang geeft aan de handhaving wordt de effectiviteit van het verbod ondergraven, terwijl dat wel belangrijk is.
Toch moet er begrip zijn voor het besluit van de politie. De reden is zelfs dieptriest. De oorzaak is dat het garanderen van de veiligheid van hulpverleners als brandweer en ambulancemedewerkers en de veiligheid van burgers vooropstaat. Dat dit prioriteit heeft ten opzichte van het handhaven van het vuurwerkverbod is volstrekt begrijpelijk, maar hoe diep is ons welvarend en hoogontwikkeld land al gezonken dat dit nodig is.
Daarom is het belangrijk dat mensen –zeker in deze ernstige coronatijd– zelf hun verantwoordelijkheid nemen en die niet afschuiven op de overheid of de politie. Vuurwerk zorgt voor overlast voor mensen en dieren, ongelukken, milieuverontreiniging en schade. En daar komt nog bij dat vuurwerk een heidense oorsprong heeft. Redenen genoeg om te stoppen en ook om bijvoorbeeld de noodzaak van het verbod te bespreken met je kinderen en niet weg te kijken.
In verschillende gemeenten is het initiatief genomen dat kerken bij de jaarwisseling hun klokken luiden nu het vuurwerk verboden is. Een prachtig idee, en ook symbolisch bij de overgang van oud naar nieuw: laat de mens zwijgen en de kerk spreken.