Dit artikel is partnercontent.
Begrafenisverzorger Roubos: Ik doe dit werk met mijn hart
Het is een moeilijke opgave: het regelen van een begrafenis, terwijl je midden in je verdriet zit. Op zo’n moment is het fijn om iemand aan je zijde te hebben die je er op een persoonlijke en integere manier doorheen loodst. Cees Roubos van Begrafenisverzorging Roubos is zo iemand.
„Ik ben er niet alleen om zaken voor nabestaanden te regelen, ik wil er echt voor hen zijn. Goed luisteren is dan een van de belangrijkste dingen.” Cees Roubos biedt ook praktische hulp. „Ik adviseer over de mogelijkheden en geef wat sturing om tot een goed besluit te komen, als dat nodig is.”
Opbaren
Bij het verzorgen van de overledene werkt Cees Roubos samen met Caroliene van den Bosse, een kundige en respectvolle overledeneverzorgster. „Zij betrekt de nabestaanden, indien gewenst, bij het proces en geeft hun ruimte om mee te kijken of te helpen. Ze kiezen zelf of dat bij hen past.” Eén van de moeilijkste vragen voor nabestaanden is waar de overledene opgebaard moet worden: in een kerk, een uitvaartcentrum of thuis. Cees Roubos: „Om de keuze makkelijker te maken, leg ik uit hoe alles in zijn werk gaat. Tegenwoordig kiezen vrij veel mensen ervoor om hun dierbare in de vertrouwde thuisomgeving op te baren. Dit helpt om het verdriet een plaats te geven.”
Rouwvervoer
Cees Roubos regelt verder het noodzakelijke rouwvervoer. Hiervoor werkt hij samen met Marinus van Belzen, die hem tevens bij begrafenissen assisteert. „De rouwauto is negen van de tien keer zwart, omdat ik met name binnen reformatorische kring werkzaam ben.”
Ook andere vormen van rouwvervoer zijn mogelijk. Zo kunnen mensen kiezen om met de rouwauto van kerk naar begraafplaats te gaan –lopend, in stoetvorm– of met de baarwagen. „In het laatste geval staat de kist op de baarwagen, die door de familie naar de begraafplaats wordt begeleid. Hoe het ook zij, ik vind het vooral belangrijk dat alles rustig en ordelijk verloopt en dat mensen kunnen terugkijken op een waardig afscheid.”