„Leg de crisisrekening niet bij de ondernemer”

16 April 2021 18:01

De huidige coronaperiode vormt voor bedrijven en hun personeel een hele uitdaging. De reformatorische vakorganisatie RMU staat hen graag bij in de vragen die op hen afkomen. „Aan de ene kant heb je ondernemers die rechtstreeks zijn getroffen door de lockdownmaatregelen: winkeliers, restaurants en cafés en bedrijven in de recreatie. Zij zitten vaak echt in de knel”, vertelt Joakim Rottiné, adviseur ondernemers. „Aan de andere kant heb je ondernemers die indirect worden getroffen door afnemend consumentenvertrouwen, zoals de autobranche.”

De situatie in de gereformeerde gezindte lijkt volgens hem iets mee te vallen in verhouding tot de landelijke cijfers. „Dat komt allereerst doordat ondernemers binnen onze achterban iets minder vertegenwoordigd zijn in zwaar getroffen branches als horeca en recreatie. Daar komt bij dat christenen over het algemeen een calvinistisch arbeidsethos hebben: niet bij de pakken neerzitten maar hup, de schouders eronder. ”

Sociale regeling

Toch waren er de afgelopen maanden wel tientallen ondernemingen die voor hulp bij de RMU aanklopten. RMU-jurist Maarten Noordegraaf: „We hebben met name werkgevers geadviseerd die noodgedwongen afscheid van werknemers moesten nemen. Daarbij hebben we samen met hen naar sociale regelingen gezocht, zoals een regeling waarbij de werknemer na bepaalde tijd vrijwel gegarandeerd terug kon komen als hij dat wilde.”

Als voorbeeld van een sociale regeling noemt hij de casus van een ondernemer die twee van zijn tien werknemers dacht te moeten ontslaan. „Een van onze juristen bedacht een creatieve oplossing: alle werknemers leverden 20% van hun uren in, zodat ontslag werd voorkomen. Naar verwachting kunnen alle personeelsleden na de crisis terug naar 100%. Een heel solidaire opstelling van ondernemer én werknemers!”

Ingrijpende situaties

Rottiné weet dat er veel ondernemers met pijn in hun buik rondlopen. „Ze vragen zich af: hoe moet het verder, moet ik mensen ontslaan, moet ik misschien stoppen? Wij willen ondernemers graag helpen in zulke ingrijpende situaties. Soms is het goed om het als ondernemer over een andere boeg gooien. Corona kan aanleiding zijn om iets anders te gaan doen of op een andere manier te gaan ondernemen. En misschien kunnen er nieuwe markten worden aangeboord.”

Het is het beste als alle beperkende maatregelen worden afgeschaft, vindt Rottiné, „maar dat levert nu nog te veel risico voor kwetsbaren op. We vinden het als RMU in ieder geval belangrijk dat de politiek ondernemers niet in de kou laat staan en hen ook na de crisis met opbouwen helpt. Dat betekent niet lukraak met geld strooien om elke onderneming overeind te houden, maar je als Belastingdienst bijvoorbeeld soepel blíjven opstellen als het gaat om het betalen van belastingen. Leg de rekening van de crisis niet bij de ondernemer neer!”

Plesmanstraat 68

3905 KZ Veenendaal

0318 - 543 030

info@rmu.nu

www.rmu.nu

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer