Binnenland
Frontiers: Bid tijdens ramadan dagelijks voor moslims wereldwijd

Bid vanaf dinsdag dertig dagen speciaal voor moslims wereldwijd. Die oproep doet de organisatie Frontiers aan de vooravond van de islamitische vastenmaand ramadan.

Moslims in een moskee in Rotterdam, een van de steden die aandacht krijgen in de gebedsgids van Frontiers. beeld ANP, Robin Utrecht
Moslims in een moskee in Rotterdam, een van de steden die aandacht krijgen in de gebedsgids van Frontiers. beeld ANP, Robin Utrecht

Frontiers richt zich op „moslimvolken en -gebieden die het minste toegang hebben tot het Evangelie.” In deze streken in onder meer het Midden-Oosten, Azië en Noord-Afrika delen werkers van de organisatie „het Goede Nieuws van Jezus met de mensen om hen heen”, zo formuleert zij haar missie.

Gebed neemt een belangrijke plaats in het werk in, zegt medewerker Hanske, die om veiligheidsredenen niet met haar achternaam in de krant wil. De organisatie vraagt dit jaar voor de 29e keer speciaal aandacht voor gebed tijdens de ramadan, die dinsdag van start gaat en tot en met 12 mei duurt. Frontiers geeft daarvoor de ”30 Dagen Gebedsgids” uit. Hanske verwacht dat in Nederland rond de 4000 mensen aan de internationale gebedsmaand deelnemen.

Waarom roept u christenen op om speciaal tijdens de ramadan voor moslims te bidden?

„Tijdens de vastenmaand gaan moslims echt op zoek naar God en zoeken ze verdieping in hun geloof. Daarom willen we dan speciaal voor hen bidden, dat ze een ontmoeting met Jezus mogen hebben. We horen geregeld van moslims die Hem ontmoeten in dromen of visioenen. Maar kan ook zijn dat ze in hun omgeving een christen tegenkomen die iets met hen deelt over zijn geloof.”

Wat is het thema van de 29e gebedsmaand?

„We belichten elkaar jaar een ander aspect. Eerder was het thema bijvoorbeeld gastvrijheid. Dit jaar ligt de focus op grote steden, waar wereldwijd veel moslims wonen uit verschillende bevolkingsgroepen. De ene dag bieden we algemene informatie over een specifieke bevolkingsgroep, een andere dag vertelt een ex-moslim uit een stad hoe hij volgeling van Jezus is geworden. Ook staan er bij elke dag concrete onderwerpen vermeld om voor te bidden.

We vragen onder meer gebed voor moslims in Mekka, in Saoedi-Arabië, en in het Britse Birmingham. In de Nederlandse vertaling van de internationale gebedsgids hebben we ook enkele steden uit ons land opgenomen, waaronder Rotterdam en Utrecht. We bidden bijvoorbeeld voor de vele Marokkaanse en Turkse gezinnen in Rotterdam en ook speciaal voor de jongeren. Zij voelen zich vaak buitengesloten of achtergesteld, wat kan leiden tot radicalisering of criminaliteit. Ook bidden we dat de kerken in de stad een krachtig getuigenis kunnen afgeven richting moslims.”

Welk verhaal uit de gebedsgids raakt u persoonlijk het meest?

„Dat zijn eigenlijk twee verhalen die me laten zien dat gebed hard nodig is. Op dag 14 bidden we voor de Rohingya uit Yangon, Myanmar. Wat me raakt in dit verhaal is dat er nauwelijks door internationale werkers of lokale kerken uitgereikt wordt naar moslims. Er heersen veel negatieve gevoelens ten opzichte van hen. Zelfs zo erg dat sommigen nota bene binnen de kerk in Myanmar opmerkingen hebben gemaakt als: „Jezus is niet gestorven voor de Rohingya.”

16996267.JPG
Hanske. beeld RD

Op dag 25 bidden we voor de moslims uit Sanaa in Jemen. Er is daar zoveel lijden, de mensen hebben moeite om te overleven. Juist in deze tijd komen er meer moslims tot geloof in Jezus. De paar volgelingen van Jezus die er zijn, getuigen vrijmoedig van Hem. Ze laten Zijn liefde in hun dagelijks leven zien, dwars door hun lijden heen.”

Dit is de 29e gebedsmaand. Wat is het grootste verschil met de eerste keer?

„30 Dagen Gebed startte in 1992. Vanaf 1997 ging Frontiers in Nederland meedoen. Er was alleen een gids beschikbaar. Nu kan er op veel meer manieren meegedaan worden aan 30 Dagen Gebed. De gids nog steeds beschikbaar, maar nu ook als pdf. Mensen kunnen gebedspunten via WhatsApp ontvangen en deelnemen aan de wekelijkse online gebedssamenkomst. En een nieuwe manier om mee te doen zijn dit jaar de korte vlogs die gevolgd kunnen worden. Hierin zijn de informatie en de gebedspunten uit de gids verwerkt.”

Wat verwacht u van de komende gebedsmaand?

„We geloven dat God onze gebeden hoort en op Zijn manier gebruikt om moslims tot Hem te brengen. Soms horen we van werkers in het buitenland dat er juist tijdens de gebedsmaand extra openingen komen om mensen over Jezus te vertellen. Een ander prachtig getuigenis is dat deelnemers van 30 Dagen Gebed ons laten weten dat hun hart positief is veranderd ten opzichte van moslims. Door te bidden voor moslims zijn ze meer bewogen geraakt met hen, waardoor ze zijn blijven bidden en gezegend zijn in hun contact met moslims.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer