Cultuur & boeken

Het vijfde evangelie is de christen zelf

De waarde laten beseffen van het vijfde evangelie. Dat is het verlangen van ds. C. G. Vreugdenhil in ”Hartstocht”. Met dit dagboek wil hij toerusten en aansporen om dienstbaar te zijn in de kerkelijke gemeente en als gemeente in deze wereld.

Ds. W. L. van der Staaij
28 January 2021 15:48
Zingend getuigen op het Centraal Station in Utrecht. beeld Erik Kottier
Zingend getuigen op het Centraal Station in Utrecht. beeld Erik Kottier

Wat is het vijfde evangelie? Op die vraag geeft de emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten in ”Hartstocht” zelf antwoord: „Dat bent u en dat ben jij. Aan jou en aan mij, aan onze manier van leven, dus hoe we met God, met elkaar en met onze naaste omgaan, meten buitenkerkelijke mensen de waarde af van de vier evangeliën die wel in de Bijbel staan.”

Het is dan ook niet zonder reden dat in dit dagboek met 49 overdenkingen eerst de wonderlijke ontmoeting van de Heere Jezus met de Samaritaanse vrouw centraal staat. Zo laat ds. Vreugdenhil zien dat ieder die Christus leert kennen het niet kan laten om de boodschap van Zijn genade door te geven aan anderen.

Areopagus

In de resterende hoofdstukken wordt de lezer meegenomen naar Athene. Daar doet Paulus aan marktevangelisatie en verdedigt hij op de Areopagus het christelijk geloof. Ten slotte komen andere Schriftgedeelten aan de orde waar het gaat om het getuigen, zowel in woorden als –vooral– in daden.

Het dagboek is confronterend waar het gaat om de vraag naar onze werfkracht. Ds. Vreugdenhil geeft aan dat we vaak enthousiast kunnen vertellen over de vakantie, een mooie auto of onze kinderen. „Maar spreken we ook net als die Samaritaanse vrouw een woord over Jezus?”

Het dagboek is confronterend voor een gemeente die weinig of niets doet aan zending en evangelisatie: „Of u bent een evangelist, of u bent voorwerp van evangelisatie.” Het boek is even confronterend voor degenen die aanbidding vereenzelvigen met praiseavonden met gedreven muziek, gezang en uitbundigheid: „Aanbidding houdt ontzag voor God in, nederigheid en onderwerping aan God.”

Bemoedigend is ”Hartstocht” ook: „Je hoeft geen cursus theologie gevolgd te hebben om tot zegen te zijn.” De uitwerking van Gods Woord ligt immers in Zijn hand. Hij zal al Zijn welbehagen doen.

Het is begrijpelijk maar wel jammer dat ds. Vreugdenhil veel (gespreks)vragen opwerpt, maar niet zelf beantwoordt. Want welke gevaren van dwaling en ketterij, valse ijver en gebruik van on-Schriftuurlijke evangelisatiemethoden ziet hij bijvoorbeeld zelf?

Geestelijke legering

Zo zijn er ook nog wel wat vragen te stellen bij het boek zelf. Wat betekent het bijvoorbeeld concreet dat we er rekening mee moeten houden dat bepaalde vormen uit onze kerkelijke cultuur niet-kerkelijken minder aanspreken? Welke lezers had de auteur tijdens het schrijven voor ogen als het gaat om hun geestelijke legering? Dat lijkt soms wat door elkaar te lopen.

Eén ding is zeker: „Zo moet Christus verkondigd worden, dat mensen begerig naar Hem worden, verliefd op Hem, en dat ze zich aan Hem overgeven. Omdat ze zien dat ze buiten Hem verloren zijn.”

Boekgegevens

Hartstocht. Toerusting en aansporing om te getuigen, ds. C. G. Vreugdenhil; uitg. De Banier; 240 blz.; € 14,95

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer