Politiek
Segers: Met open Bijbel in hart van besluitvorming

„Niet rechts en niet links. In het hart van het besluitvormingsproces, maar niet als een machtspartij. Wel als een partij met een open Bijbel, als een partij met hoge idealen. We willen niet aan de zijlijn staan, maar verantwoordelijkheid nemen.”

Segers. beeld ANP, Bart Maat
Segers. beeld ANP, Bart Maat

Dat antwoordt ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers op de vraag waar zijn partij zich met het maandag gepresenteerde verkiezingsprogramma in het politieke krachtenveld wil positioneren.

Coalitiedeelname is voor Segers geen doel op zich: „Als de komende coalitie er een van pappen en nathouden wordt, bedanken we voor de eer. We moeten ook nog maar afwachten of we aan de onderhandelingstafel komen. Als we op voor ons belangrijke thema’s het verschil kunnen maken, dan stappen we erin. We hebben gemerkt dat we de afgelopen jaren in een coalitie veel konden bereiken.”

Naar welke coalitie gaat uw voorkeur uit?

„De samenstelling van de coalitie is ondergeschikt aan de agenda van de coalitie. Het gaat wat ons betreft vooral over het thema ”Zorg voor elkaar.” De overheid moet een bondgenoot van de samenleving zijn. Op een aantal thema’s moeten de wissels om. We moeten van een individualistische en ik-gerichte samenleving de omslag maken naar een samenleving met zorg voor elkaar waarin ook het kwetsbare leven en ouderen een volwaardige plaats hebben.

Ik denk ook aan de arbeidsmarkt waarin je ziet dat er veel mensen met een onzeker tijdelijk contract werken. Het verschil tussen vast en flex moet kleiner. Ook bij het woonbeleid moeten we een omslag maken. Een gewone woning is bijna niet meer te betalen voor starters.

En we zien een belastingstelsel dat de welvaart niet eerlijk verdeelt en dat leidt tot grotere kloven. Denk aan het verschil tussen een- en tweeverdieners. We hebben de afgelopen jaren voor deze groep bijgeplust, maar het is nu tijd voor een echte hervorming. Daar hebben we een ingrijpend voorstel gedaan dat ook is doorgerekend door het Centraal Planbureau.

Ik denk ook bijzonder aan het thema voltooid leven. D66 wil daar opnieuw werk van gaan maken. In de afgelopen periode hebben we in plaats van de wetbehandeling die door D66 werd gewenst, gewerkt aan ons manifest Waardig ouder worden. Er is een antwoord van naastenliefde gegeven in plaats van een zelfdodingspil. We hebben opnieuw een manifest over waardig ouder worden geschreven en daar willen we steun voor zoeken bij andere politieke partijen. Wat voor mensen soms niet meer waardig is en kwetsbaar, mag weer waarde krijgen.”

De ChristenUnie wil met dit programma meer zetels binnenhalen. Bij welke partijen moeten die vandaan komen?

„Ik kan nergens aanbellen om extra zetels te krijgen. Ik kan wel met de pet rondgaan bij de kiezer en zeggen dat we alles hebben gegeven wat we hadden, dat we als kleine partij volop meededen en op verschillende momenten het verschil maakten, soms lastige compromissen sloten en dat we nu vragen om vertrouwen met onze lijst en ons programma.”

Is het CDA concurrent of bondgenoot?

„Dat weet ik nu even niet. Ik denk dat Hugo de Jonge dichterbij ons stond dan Wopke Hoekstra. De Jonge komt voort uit de christelijk-sociale traditie. Bij Hoekstra weet ik dat niet. Hoe staat hij tegenover de onderwijsvrijheid en tegenover de acceptatieplicht? Heeft voltooid leven voor hem net zo’n zwaar gewicht als dat voor ons heeft? Ik heb hem in dat opzicht nog niet leren kennen. Daar ga ik hem zeker toe uitdagen.”

En de SGP?

„Die zie ik als een geestverwant. De kans dat wij meedoen met een coalitie is groter dan dat de SGP dat doet, maar ik heb in deze periode gezien dat als je een verschillende positie hebt, je toch op een goede manier kunt samenwerken. Je kunt samen de christelijke inbreng in debatten versterken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer