Dit artikel is partnercontent.
Leren wonen in Welcura
De zon straalt boven Het Ruige Veld 19 in Barneveld. Binnen, op de bank, zit Henrieke (25). Overdag bezorgt de bewoonster post –soms afgewisseld met inpakwerk bij een lokaal bedrijf–, in haar vrije tijd pakt ze graag haar dwarsfluit. Zo’n twee jaar geleden streek Henrieke neer op Esveld. „Ik wilde graag het huis uit en leren om zelfstandiger te worden”, vertelt ze enthousiast. „Hier ben je gericht bezig met leren. Dat doe je thuis minder snel.”
De keuze voor Esveld lag voor de hand. Henrieke: „Dit is het enige huis dat specifiek bedoeld is voor mensen met autisme en onze eigen identiteit heeft. Ik had het geluk dat het ook nog in Barneveld is. Daar wonen mijn ouders, zodat ik gemakkelijk naar huis kan fietsen als ik er zin in heb.”
Henrieke is een van de zes cliënten in de Barneveldse woonvorm. Vanuit het hele land komen ze naar de Veluwe om zich in een vertrouwde omgeving voor te bereiden op de maatschappij, vertelt groepsbegeleider Eline Haase: „Onze woonvorm werd 3,5 jaar geleden speciaal geopend voor jongeren vanaf 18 jaar met autisme en een normale begaafdheid. We streven ernaar dat zij straks zelfstandig of met een lichte vorm van begeleiding kunnen wonen.”
Esveld is een van de twee locaties van Welcura. Op De Welkamp in Elspeet kunnen kinderen en jongeren tot 18 jaar logeren of wonen. Esveld in Barneveld biedt woonbegeleiding voor volwassenen. „Autisme is écht ons specialisme”, vertelt Haase gedreven. „We begeleiden cliënten en hun familie levenslang, levensbreed en levensdiep, want autisme raakt het hele leven.” Daarom biedt de organisatie ook ondersteuning in de thuissituatie, in de vorm van ambulante begeleiding aan cliënten en hun netwerk.
De kracht van de organisatie zit volgens Haase in het „meebewegen” met de zorgvragen die er zijn. „Daardoor kunnen we inspelen op elke zorgvraag waarmee we te maken krijgen. Doordat ons personeel geschoold is op het gebied van autisme kunnen we écht veel.” Cliënten die een plekje op Esveld vinden, werken zonder druk toe naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan. „Wij ondersteunen hen, zodat alles op rolletjes blijft lopen”, legt Haase uit. „We onderhouden eventueel contact met de werkgever, begeleiden bij het verwerken van post en het regelen van financiën en leren cliënten hoe ze contacten kunnen aangaan.”
Ook praktische vaardigheden ontbreken niet. Zo leren cliënten de was doen, een goede maaltijd op tafel zetten en af te wassen. Henrieke kan inmiddels eten koken voor de groep, vertelt ze. „En ik ben nu vaker op tijd bij een afspraak. Dat lukte vroeger vaak niet.”
Ze is enthousiast over het samenwonen op Esveld: „Het is best fijn om met alleen jongeren met autisme bij elkaar te wonen. Ik zeg zelfs dat ik hier niet zomaar meer wegga.” Ook begeleider Haase is positief. „Jongeren met autisme kunnen veel meer dan soms op het eerste gezicht wordt gedacht.” Lachend: „De jongeren bekijken de wereld net iets anders, dat levert vaak heel leuke gesprekken op!”
WELCURA
Heetkamp 50, Elspeet
info@welcura.nl
KADER
DANKBAAR
Het echtpaar Jongekrijg uit Puttershoek leerde Welcura jaren geleden kennen. „We zijn dankbaar dat Welcura op ons pad kwam, juist toen we begeleiding voor onze zoon nodig hadden”, vertelt mevrouw Jongekrijg. „Welcura biedt kwalitatief echt goede zorg én stabiliteit. Bovendien sluit de identiteit aan bij wat we onze zoon thuis wilden meegeven. We hebben altijd betrokkenheid en professionaliteit ervaren. Wat Welcura met onze zoon heeft bereikt, hadden wij nooit kunnen bieden.