Inkomsten Kerkbalans stijgen licht
De (toegezegde) inkomsten van de landelijke actie Kerkbalans 2004 zijn in vergelijking met 2003 met 0,76 procent gestegen. Dit blijkt uit het verslag van de Raad voor de plaatselijke geldwerving van de Protestantse Kerk in Nederland, zoals gepubliceerd op internet.
Onder de naam ”Kerkbalans” doen sinds 1973 vijf Nederlandse kerkgenootschappen ieder jaar een beroep op hun leden voor een financiële bijdrage ten behoeve van de plaatselijke gemeente, kerk of parochie. Het betreft de Rooms-Katholieke Kerk, de PKN, de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap. Met een jaarlijkse opbrengst van zo’n 280 miljoen euro (2003) en meer dan 540.000 vrijwilligers vormt Kerkbalans de grootste financiële inzamelingsactie van Nederland, zo is te lezen op haar website (www.kerkbalans.nl).
Al jaren worden plaatselijke gemeenten met ledenverlies geconfronteerd, aldus de raad in zijn verslag. „Desondanks vertonen de inkomsten in deze gemeenten, op een kleine uitzondering na, nog een geringe stijging. De verklaring hiervoor is dat „jaarlijks minder mensen méér geven.” De raad maakt zich echter zorgen over de toekomst. „Ondanks het feit dat deze situatie zich al jaren achtereen voordoet, is er de zorg dat er een moment komt dat „minder mensen, ook in zijn totaliteit bezien, minder gaan geven.”
Om te proberen dit proces een halt toe te roepen, heeft de Interkerkelijke Commissie Geldwerving een aantal acties ondernomen die als doel hebben de betrokkenheid van de geregistreerde kerkleden te vergroten. „Dit onderzoek is op dit moment in volle gang.”
Aan de actie Kerkbalans 2004, met als thema ”Koersvast”, deden 1387 hervormde gemeenten, gereformeerde kerken en evangelisch-lutherse gemeenten mee. Dit aantal is afgeleid uit het aantal bestellingen van folder- en propagandamateriaal dat bij de Vereniging van Kerkvoogdijen werd geplaatst. „In werkelijkheid ligt het aantal gemeenten dat jaarlijks aan de actie Kerkbalans meedoet hoger, omdat er verschillende gemeenten zijn die zich niet voor deelname aan de actie meldden.”
Deze 1387 gemeenten kregen een vragenformulier toegezonden. Hiervan kwamen er 534 terug; bijna 39 procent. Op basis van deze 534 inzenders kan, aldus de raad, het volgende beeld worden gegeven: 337 gemeenten (63 procent) boekten een stijging van de toezeggingen ten opzichte van Kerkbalans 2003 met gemiddeld 3,57 procent; 183 gemeenten (34 procent) constateerden een daling van de toezeggingen ten opzichte van Kerkbalans 2003 met gemiddeld 3,27 procent; terwijl 14 gemeenten (nog geen 3 procent) gelijkbleven.
De gemiddelde stijging van de toezeggingen van deze 534 gemeenten bedraagt 0,76 procent. In geld uitgedrukt boekten deze gemeenten aan toezeggingen een bedrag van 56.156.481 euro, tegen 55.733.274 in 2003. „Wanneer een respons van bijna 39 procent representatief zou zijn voor het totale aantal gemeenten dat aan de actie Kerkbalans 2004 meedeed, dan zou het totaalbedrag aan toezeggingen voor Kerkbalans 2004 zo rond de 146 miljoen euro liggen. Door de geringe respons blijkt dit echter een voorzichtige schatting.” De actie Kerkbalans 2005, met als thema ”Overal en dichtbij”, wordt gehouden van 9 tot en met 23 januari 2005. Overigens wordt pas in 2006 duidelijk hoeveel de plaatselijke gemeenten dit jaar werkelijk hebben binnengekregen.