Kerk & religie

„Rede van Paulus goed voor beginneling in het geloof”

Een beetje ongemakkelijk is het wel, zo bekende schrijver en columnist Stephan Sanders donderdagavond op de vraag hoe hij het ervaart dat er in een theologisch boek een heel hoofdstuk aan zijn persoon is gewijd. „Het is te veel eer, ik ben een beginneling in het geloof.”

Van onze correspondent
15 June 2018 11:16Gewijzigd op 16 November 2020 13:32
In de Bergkerk in Amersfoort werd donderdagavond het boek ”Verbonden en vervreemd” van dr. Wim Dekker gepresenteerd. beeld RD
In de Bergkerk in Amersfoort werd donderdagavond het boek ”Verbonden en vervreemd” van dr. Wim Dekker gepresenteerd. beeld RD

Boek in kwestie is ”Verbonden en vervreemd” van dr. Wim Dekker, dat donderdag in de Bergkerk in Amersfoort werd gepresenteerd. Aan de hand van de rede van de apostel Paulus op de Areopagus in Athene doordenkt dr. Dekker de betekenis van het christelijk geloof in een multireligieuze context.

„Het is een goede zaak dat de rede van Paulus eens als uitgangspunt voor een boek wordt genomen”, aldus dr. John van Eck, auteur van een commentaar op Handelingen. „In de Vroege Kerk heeft deze rede veel dieper doorgewerkt dan bijvoorbeeld de brief aan de Romeinen.”

Proefgeloven

Dr. Dekker herkende in Sanders iets van de figuur van Dionysius de Areopagiet, een man uit hooggeplaatste kringen. Die besloot, na het aanhoren van de rede van Paulus, zich bij hem te voegen.

Ruim twee jaar geleden ging Sanders –zoals hij het zelf noemt– „proefgeloven.” Hij deed hiervan maandelijks verslag in dagblad Trouw. „Zijn prachtige stukken raakten mij”, aldus dr. Dekker. „Ik werd getroffen door de authenticiteit van iemand uit een geheel andere cultuur. Je kunt in Nederland op een sociologische kaart zo uittekenen waar de gelovigen zich bevinden: in de middenklasse en voornamelijk in provinciale gebieden. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest.”

De opmerking van Paulus over de onbekende God is volgens Sanders belangrijk voor vandaag. „Ik denk dat er veel mensen zijn die geloven dat er een onbekende God is.” Het overkwam hem zelf jaren geleden, toen hij schrijver Willem Jan Otten interviewde. Die zei na het gesprek: „Onder het mom van agnostiek ben jij al gelovig. Dat was raak, een Paulusopmerking.”

Mysterie

Aanleiding om daadwerkelijk een kerk binnen te gaan, was voor Sanders het idee dat hij zichzelf wilde testen. „Ik werd steeds ontevredener met de gedachte dat ik nergens in geloofde, dus liet ik af en toe in mijn omgeving vallen dat ik misschien wel geloofde. Maar dan moet je ook iets doen. Dus stapte ik op de fiets en ging naar een kerk.”

Centraal in de kerk staan voor Sanders het mysterie en het onzichtbare. „Ik ben een man van woorden, maar de kern van het geloof gaat aan woorden voorbij. Het geloof is niet te rationaliseren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer