„SoW-kerken zelf schuldig aan financiële crisis”
De Samen op Weg-kerken zijn zelf schuldig aan de financiële crisis waarin ze zitten, omdat ze niet wilden luisteren naar mensen die verstand hebben van reorganisaties. Voormalig zakelijk adviseur van de SoW-kerken G. van Maanen verwijt de kerken dat zij een stuurgroep die had moeten adviseren over de reorganisatie, aan de kant hebben gezet. Van Maanen zei dat zaterdag in het EO-radioprogramma Kerkplein.
De SoW-kerken moeten, twee jaar na de feestelijke opening van het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht, ongeveer eenderde van het totale personeelsbestand ontslaan omdat ze miljoenen tekortkomen. Volgens Van Maanen, die voorzitter was van de aan de kant gezette stuurgroep, was dat niet nodig geweest als de kerken hadden geluisterd naar hun eigen financiële experts. „In plaats daarvan schoven zij de adviseurs die zij drie jaar geleden aanstelden na enkele maanden opzij.”
Volgens oud-bankdirecteur Van Maanen zaten er in de stuurgroep ervaren managers van buiten de kerkelijke organisaties. De kerken zelf hadden onvoldoende expertise in huis om de reorganisatie in goede banen te leiden. Met het opzijschuiven van deze deskundigen was er gewoonweg te weinig kennis in huis om de fusie in goede banen te leiden, stelt Van Maanen.
Bovendien heeft de top van de SoW-kerken helemaal niet goed geluisterd naar zijn eigen financiële deskundigen, vindt Van Maanen. Hij deelde zaterdag mee dat hij met lede ogen heeft aangezien dat de SoW-kerken een aantal deskundigen op straat gezet hebben. Hij zelf ziet als enige reden dat deze deskundigen dingen gezegd hebben die de SoW-leiding niet welgevallig waren.
Weinig vertrouwen
Van Maanen heeft weinig tot geen vertrouwen in de Commissie Ombuigingen, die onlangs heeft geoordeeld dat er 150 banen moeten verdwijnen. Deze commissie bestaat volgens Van Maanen weer voor 80 procent uit theologen, in plaats van deskundigen. „Dan denk ik: Jullie doen het weer.”
Woordvoerder K. van der Knaap van de SoW-kerken echter zei tegenover het ANP dat er meer deskundigen in de commissie zitten. „Meer dan de helft van de commissie bestaat uit deskundigen met een financiële en organisatorische achtergrond.”
Ook heeft de commissie het accountantsbureau PricewaterhouseCoopers gevraagd een analyse te maken van de reorganisatie. Deze is opgenomen in het voorstel van de commissie, dat op 23 november in de triosynode besproken wordt.