Cultuur & boeken

„Laat kinderen zelf boeken uitkiezen”

Hoe krijgen we kinderen aan het lezen en vooral: hoe houden we hen aan het lezen, ook als ze oeverloos whats­appende tieners zijn geworden?

Annemieke van den Berg
14 October 2016 10:38Gewijzigd op 16 November 2020 07:32
Marian Schalk-Meijering leest voor aan haar kleinkind. beeld RD, Henk Visscher
Marian Schalk-Meijering leest voor aan haar kleinkind. beeld RD, Henk Visscher

Bij veel kinderen wordt het lezen bedreigd door de digitale media, valt oma en kinderboekenschrijfster Marian Schalk-Meijering (1955) uit Amerongen op. „Daar zijn ze vanaf de leeftijd van een jaar of tien heel druk mee. Toch hoop ik dat ze blijven lezen. Laten ouders hen daarbij helpen: zorg voor letters in hun omgeving. Ik kom weleens bij gezinnen thuis waar geen boek aanwezig is, of alleen boeken met een omslag die past bij de kleur van de inrichting. Daar verbaas ik me over.”

Wat vindt u van het thema van de Kinderboekenweek?

„Ik vind het een ontzettend leuk thema. Opa’s en oma’s spelen vaak een grote rol in het leven van kinderen. Zelf pas ik één dag per week op mijn kleinkinderen van 2, 8 en 10 jaar, bij hen thuis. Als de oudsten thuiskomen uit school, is het altijd feest als oma er is. Ik doe vaak wat leuks met hen, zoals voorlezen. Ze gaan ook regelmatig naar de bibliotheek en komen dan met fietstassen vol boeken terug.

Zelf werd ik vroeger niet voorgelezen, voor zover ik me kan herinneren. Daar was geen tijd voor in een druk gezin met acht kinderen. Het huishouden vroeg destijds ook veel meer tijd dan nu. Toen ik eenmaal zelf kon lezen, vond ik dat prachtig. Door in een boek te duiken kon ik even weg uit de drukte om me heen.”

Hoopt u dat uw kleinkinderen genieten van boeken waar u vroeger zelf van genoot?

„Nee, die boeken sluiten niet aan bij de belevingswereld van nu. Ik las een van mijn eigen kinderen vroeger eens voor uit een boekje van W. G. van de Hulst. Toen ik las dat moeder op klompen naar buiten liep, was de reactie: „Nee mama, dat kán helemaal niet!”

Het zit hem niet alleen in de onderwerpen, ook de verhaallijn en de vertelstijl spelen een rol. 
Je hebt natuurlijk klassiekers die altijd blijven. Maar verder zijn oude boeken vaak belerend, moraliserend, er zit te weinig spanning in of het taalgebruik 
is ouderwets. Dat past niet in deze tijd. Dan zou je het plezier van voorlezen wegnemen.”

Vindt u dat de kwaliteit van kinderboeken is toegenomen?

„Ja. Vroeger werden christelijke kinderboeken te snel uitgegeven. Als het maar christelijk was, dan was het al goed. De afgelopen twintig jaar is er meer oog gekomen voor kwaliteit. Bij reguliere uitgeverijen vind ik de kwaliteit van kinderboeken juist achteruitgegaan: er is veel grof taalgebruik en er wordt vaak een wereld geschapen die absoluut niet Bijbels is, maar die wel wordt beschreven als volkomen normaal.”

Wat raadt u kinderen aan om te lezen?

„Het is vooral belangrijk dat ze boeken lezen die ze zelf uitgekozen hebben. Dat bevordert het leesplezier. Natuurlijk kan niet elk boek door de beugel, maar ik merk dat ze zelf ook al goed aanvoelen wat wel en niet kan.”


”Voor altijd jong – opa’s en oma’s” is het thema van de Kinderboekenweek. Dit is het laatste deel in een serie interviews met kinderboekauteurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer