„Topstudent” Ruben van de Belt: Theologen moeten taal van het hele leven spreken
Theologen moeten niet uitsluitend hun eigen jargon bezigen, aldus theologiestudent Ruben van de Belt, maar „de taal van het hele leven.” De Zwollenaar is initiatiefnemer van het platform Jonge theologen, dat deze week aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam werd gepresenteerd.
Van de Belt (1991) is door de VU uitgeroepen tot topstudent van het jaar, werd maandag bekend. „Wat de jury aanspreekt, is dat ik theologie in gesprek breng met andere disciplines”, reageert hij desgevraagd op zijn StudenTalentprijs 2016, waaraan een bedrag van 5000 euro is verbonden.
De StudenTalentprijs is een initiatief van de Universitaire Studentenraad van de Vrije Universiteit. Voor deze prijs kan elke faculteit een student voordragen. Voorwaarde is dat een student een bijzondere prestatie heeft verricht of een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij of aan het imago van de VU.
Van de Belt studeert rechten naast theologie. „Bij het internationaal recht zie je bijvoorbeeld dat begrippen als soevereiniteit en verzoening een theologische oorsprong hebben. Die wisselwerking vind ik interessant, en ze komt ook terug op het digitale platform Jonge theologen.”
Van de Belt heeft diverse functies aan de VU, zoals die van student-assessor in het faculteitsbestuur. Voor de ChristenUnie in Zwolle zit hij in de steunfractie en hij is actief in de jongerenbeweging van de CU.
Op het begin dit jaar door hem geïnitieerde theologenplatform zijn onder meer een e-journal, video’s en weblogs te vinden. Je kunt er een recensie van het boek ”Adam, Eva en de Duivel” van Marjo Korpel en Johannes de Moor aantreffen, of van ”12 artikelen over bidden” van Henk van de Meulen en anderen.
Over de oorsprong van zijn initiatief zegt hij: „Theologiestudenten schrijven veel nuttige teksten. Het is jammer als deze alleen op de computer verstoffen, zonder dat iemand ze leest. Op deze website kunnen studenten hun interessante stukken publiceren. Ook oefenen ze in het schrijven van recensies, of het maken van een video of een podcast, zaken waar in de opleiding doorgaans weinig aandacht voor is. In totaal zijn zo’n twaalf, dertien studenten uit Amsterdam, Apeldoorn en Kampen bij het initiatief betrokken.”
Onder het kopje ”Kansel noch wal” worden video’s en geluidsfragmenten gepubliceerd, zoals een vraaggesprek met de Amerikaanse theoloog Stanley Hauerwas. „Ik maak die rubriek met twee andere studenten theologie. We hebben met elkaar gemeen dat we alle drie niet voor de kansel hebben gekozen”, legt Van de Belt de naam van de rubriek uit. „Tegelijk willen we ook niet als beste stuurlui aan wal blijven staan, we willen wel graag een stem zijn.”
Van de Belt vindt het belangrijk dat theologen niet uitsluitend hun eigen jargon bezigen, maar „de taal van het hele leven.” De podcast heeft een brede doelgroep, wat volgens hem ook terug te zien is in de bezoekcijfers.
www.jongetheologen.nl