Indringend verhaal over vriendschap met moslimmeisje
De islamitische Faheema en christelijke Louise hebben al sinds hun zesde een hechte vriendschap. Maar dan plegen islamitische terroristen in 2005 de bomaanslagen in de Londense metro én verschijnen er Deense spotprenten over de profeet Mohammed. Ineens mogen de meiden niet meer met elkaar omgaan. Maar waarom moeten zij boeten voor al die wereldgebeurtenissen? Is hun vriendschap sterk genoeg om de afkeuring van hun familie te trotseren?
”Mijn vriendin Faheema” is een indringend verhaal over twee schoolmeisjes van 16, die laten zien dat achtergrond in een vriendschap niet van belang hoeft te zijn als er maar respect is. Respect dat hun ouders niet hebben en waardoor ze de vriendschap onmogelijk maken. Faheema durft niet tegen haar dominante vader in te gaan. Louise durft dat wel en herinnert haar ouders regelmatig aan de woorden van dominee Drayer, die preekt over het liefhebben van alle mensen.
Het verhaal boeit en heeft ondanks het thema een luchtige ondertoon. De gevoelens van Louise zijn prachtig en direct beschreven. Of het uiteindelijk goed komt met de vriendschap vertelt het boek niet. Louises ouders zien in dat ze fout geweest zijn. Dat helpt alleen weinig, omdat Faheema inmiddels naar een islamitische school is gestuurd en haar vader contact met Louise verbiedt. Het oorspronkelijk Zuid-Afrikaanse verhaal kan een aanleiding zijn om door te praten over hoe –vanuit christelijke achtergrond– om te gaan met vriendschappen met islamitische jongeren.
Boekgegevens
Mijn vriendin Faheema, Jenny Robson; uitg. Brevier, Kampen, 2014; ISBN 978 94 915 8342 1; 143 blz.; € 13,90.