Kerk & religie

Ds. Mensink: Geen geloofszekerheid zonder waarheid

ELSPEET. In de kerk moet de vraag naar waarheid aan de orde komen, vindt ds. A. J. Mensink. „Vanwege de zekerheid van het geloof en vanwege de eer van God.”

Redactie kerk
25 August 2014 14:47Gewijzigd op 15 November 2020 12:31
Ds. Mensink. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. Mensink. beeld RD, Anton Dommerholt

Voorzitter ds. Mensink opende maandagnmorgen in Elspeet de jaarlijkse studieweek van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland voor theologiestudenten. Thema van de vierdaagse bijeenkomst is: ”Wat is Waarheid?”.

Vooral de apostel Johannes spreekt vaak over de waarheid, zei de predikant uit Krimpen aan den IJssel. „Waarheid is bij Johannes geen filosofisch begrip maar een persoonlijk begrip. De waarheid heeft alles met Gód te maken, zij is úít God, en God Zelf is waarheid.”

Kernbelijdenis in de geschriften van deze „theoloog van de waarheid” is dat Jezus Christus de vleesgeworden Zoon van God is. „Waarheid en incarnatie hebben alles met elkaar te maken. En laten we ze daarom heel dicht bij elkaar houden. Er is geen waarheid dan die in Jezus Christus is. Hij is in de wereld gekomen om van de waarheid getuigenis af te leggen – wat Pilatus vervolgens zijn beroemd vraag ontlokte: Wat is waarheid? Pilatus heeft het antwoord niet meer afgewacht, maar het zou zomaar kunnen zijn dat Jezus had gezegd: Ik ben het, Die met u spreek.”

De tweede brief van Johannes verraadt volgens ds. Mensink „apostolische blijdschap.” Johannes heeft gemeenteleden ontmoet van wie hij merkte dat zij in de waarheid wandelen. „Een opmerkelijke uitdrukking. Je zou immers verwachten dat een apostel erop let of de gemeente in de waarheid gelooft. Nu, dat doet een apostel ook. Daar is elke christen op gespitst: dat in de verkondiging de waarheid klinkt.”

Vandaar dat Johannes waarschuwt voor hen die de gemeente door leugen en bedrog dreigen te misleiden, de dwaalleer dat Christus niet in het vlees gekomen is. „Deze dwaalleer is uit de antichrist; hij doet de heilsfeiten geweld aan. En waar de heils­feiten geweld wordt aangedaan, daar komt de zaligheid op losse schroeven te staan. Daar wankelen de fundamenten van het heil. Waar geen waarheid is, is ook geen geloofwaardigheid meer, en dus ook geen zekerheid.”

Johannes verblijdt zich niet omdat de gemeente de waarheid gelooft of daarvoor strijdt – hij verblijdt zich omdat de gemeente in de waarheid wandelt. Waarheid raakt de praktijk, aldus de predikant. „Door de ware leer brengt de Heilige Geest de vrucht van het ware leven voort. De waarheid wordt een gids, een pad, een weg. Het wandelen in de waarheid is Bijbels gezien het leven door de Geest van Christus. De Geest Die gelijkvormig maakt aan Christus. Die Geest Die ons de navolging van Christus leert, stap voor stap.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer