Ds. McAuley in Leicester: Evangelie is voor de hele wereld
Ds. A. A. F. van de Weg
LEICESTER. Het Evangelie is er voor de hele wereld. Dat zegt zowel het Oude als het Nieuwe Testament, aldus de Noord-Ierse predikant Norman McAuley.
Ds. McAuley sprak gisteren op de laatste dag van de predikantenconferentie in de Midden-Engelse stad Leicester.
Het is belangrijk dat de kerk in de samenleving getuigt, stelde de predikant na de ”prayer meeting”, waarmee elke conferentiedag begint. Al in de belofte van God aan Abraham (Gen. 12:3) horen we dat God het heil via het volk Israël aan de hele wereld wil verkondigen. Deze belofte wordt in het Nieuwe Testament (Gal. 3) door Paulus gebruikt om te onderstrepen dat het Evangelie voor de wereld is.
Het belangrijkste middel om de heidenen te bereiken met het Evangelie is het Woord. Hoewel het leven van een christen ook een getuigenis voor de wereld kan zijn, liet ds. McAuley vanuit het Hogepriesterlijk gebed (Joh. 17) zien dat mensen „door Zijn Woord” geloven. Daar behoren ook zij toe die nog zullen geloven in de toekomst, zo zei hij.
Op de vraag hoe de kerk in de 21e eeuw Gods getuige voor de volken kan zijn, antwoordde ds. McAuley dat de verkondiging van Christus de kern van de verkondiging dient te zijn. Daarbij is de houding van de kerk en haar dienaren ten opzichte van medegelovigen bepalend.
De Noord-Ierse predikant betreurt de droevige verdeeldheid van de kerk, die ook in het Verenigd Koninkrijk helaas werkelijkheid is. Hij riep de aanwezigen op om in de geest van de liefde te zoeken naar wat geestelijk samenbindt. Deze oproep werd op andere momenten tijdens de conferentie onderstreept.
De kerk van Christus leeft in de verwachting van de komende heerlijkheid die geopenbaard zal worden. De levende hoop onderstreept het gepredikte Woord en wil de Heere gebruiken om hoop te verwekken bij hen die zonder hoop leven, aldus ds. McAuley.
Memoriseren
In zijn tweede lezing over ”The Flow of the Psalms” vervolgde theoloog O. Palmer Robertson, directeur van de Afrikaanse Bijbeluniversiteit in Kampala (Uganda), de bespreking van het boek van de Psalmen. Uitgaande van een verdeling in vijf boeken zoomde hij vooral in op boek 3 tot en met 5 (de Psalmen 42-150). Palmer Robertson wees op structuren binnen het boek van de Psalmen die voor Joden een hulpmiddel waren in het memoriseren van teksten.
De theoloog riep de aanwezige dienaren op om met behulp van het door hem gemaakte en uitgereikte structuuroverzicht van de Psalmen deze zelf te memoriseren. In Afrika, waar hij de helft van het jaar aan een Bijbeluniversiteit onderwijst, is het heel gewoon om gedeelten van de Schrift te memoriseren. In het pastoraat kunnen predikanten hier veel baat bij hebben.
De Leicesterconferentie werd afgesloten met een preek door ds. Andrew Davies, die predikant is geweest in Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Australië. Ds. Davies had de conferentie ook geopend.
In Leicester werd tot en met gisteren de jaarlijkse predikantenconferentie gehouden. Ds. A. A. F. van de Weg uit Soest deed verslag. Vandaag deel 3 (slot).