Projectgroep denkt na over toekomst Clemenskerk Steenwijk
Een projectgroep van de protestantse gemeente in Steenwijk komt medio dit jaar met een masterplan voor de Grote of Sint-Clemenskerk in het hart van de Overijsselse stad. „In het plan komt te staan hoe we samen kerk willen zijn, hoe we onze eredienst willen vieren en ervaren en hoe we gemeente willen zijn, nu en in de toekomst”, zegt de voorzitter van de projectgroep, ds. H. W. van Veldhuizen.
Gereformeerd en hervormd Steenwijk fuseerden in 2011. Uiteindelijk werd gekozen voor de Clemenskerk als godshuis voor de 3000 zielen tellende protestantse gemeente. De voormalige gereformeerde kerk in de Onnastraat staat te koop, maar is nog niet verkocht.
De kerkenraad formeerde in september vorig jaar een projectgroep. Deze kijkt in eerste instantie naar het liturgisch centrum in de middeleeuwse Clemenskerk. Hier staan de preekstoel (1872), de avondmaalstafel, een kaars, de Bijbel, bord, beker, kandelaar en de doopvont. „Het nieuwe liturgisch centrum moet voldoen aan de kernwoorden eenvoudig, flexibel, duurzaam en transparant”, aldus ds. Van Veldhuizen.
In het plan wordt ook gekeken naar het kerkelijk gebouw De Klincke. Mogelijk komt er een overdekte gang tussen De Klincke en de Clemenskerk. De projectgroep wordt bijgestaan door architect Pim van Dijk uit Zutphen. Waarschijnlijk besluit de kerkenraad eind dit jaar over het plan.
De Grote of Sint-Clemenskerk is het oudste gebouw van de stad. Het oudste deel, het koor, dateert uit 1409. De eerste steen van de 86 meter hoge toren werd in 1466 gelegd. De bouw van de ”Stienwieker Toorn” was in 1511 gereed. Een storm verwoestte de spits in 1558. De nieuwe spits werd pas in 1914 aangebracht, naar het voorbeeld van die van 1511.