Meer voortijdige schooluitval op vmbo-scholen
DEN HAAG (ANP) – Kinderen op scholen met uitsluitend vmbo-onderwijs verlaten school vaker voortijdig dan kinderen op brede scholengemeenschappen. Daardoor gaan de meesten zonder startkwalificatie, oftewel het minimale onderwijsniveau dat nodig is voor een baan, de arbeidsmarkt op. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van een proefschrift.
Onderzoekster Tanja Traag van de Universiteit van Maastricht concludeert verder dat er meer voortijdige schoolverlaters zijn op scholen in verstedelijkte gebieden en met veel allochtone leerlingen. Dat heeft, zo stelt ze in haar proefschrift, niet te maken met taalproblemen of een andere cultuur. „De verhoogde kans van niet-westerse allochtonen om voortijdig schoolverlater te worden, is te wijten aan het feit dat zij relatief vaak behoren tot lagere sociale klassen.”
Kinderen uit lagere klassen hebben namelijk in het algemeen meer kans om vroegtijdig uit te vallen. „Binnen bepaalde sociale klassen wegen de kosten van het onderwijs zwaarder dan de baten van het behalen van een diploma”, schrijft Traag.
Ook zouden de eerste signalen al in de brugklas te zien zijn en kunnen ouders, door interesse te tonen in de schoolactiviteiten van het kind, het tij keren of voorkomen dat het kind uitvalt.