Nieuwe sjoel Amstelveen in voormalige kerk
AMSTELVEEN – Amstelveen heeft sinds zondag een nieuwe synagoge. Het gaat om de voormalige Bankraskerk van de protestantse gemeente Amstelveen-Buitenveldert.
De inwijding van de synagoge vond plaats op de tweede dag van Chanoeka, het inwijdings- of lichtfeest. Tijdens dit feest wordt herdacht hoe de menora in de tempel brandende bleef nadat de Grieken de tempel ontheiligd hadden. Bij de herinwijding ontdekten de priesters dat de olie voor de lamp bijna op was. Een dag later was de kruik echter weer vol.
Open dag
„Chanoeka is een prachtige gelegenheid voor de ingebruikname van een nieuwe synagoge”, stelt Jaron Weijel van de Hoogduitse joodse gemeente. De gemeente valt onder de Nederlands-Israëlietische Hoofdsynagoge te Amsterdam en telt zo’n 2500 leden. In de nieuwe synagoge is plaats voor 400 personen. „Voor de inwijding van afgelopen zondag waren alle toegangskaarten binnen enkele dagen uitgedeeld”, aldus Weijel. „Op dit moment zijn we bezig met het organiseren van een open dag in januari, om iedereen het gebouw te kunnen laten zien.”
Beveiliging
Het synagogemeubilair, zoals de kast voor de Thorarollen en het almemmor, de verhoging waarop uit de Thorarol wordt gelezen, zijn ontworpen door industrieel ontwerper Piet Cohen. Er moesten in de voormalige Bankraskerk, die gebouwd werd in 1972, de nodige aanpassingen worden gedaan. Weijel: „Alle elektra moest worden vernieuwd en er is een nieuwe toiletgroep gecreëerd. Helaas waren we als joodse gemeente genoodzaakt het gebouw extra te beveiligen. Ik kan hierover uiteraard niet in details treden, maar de beveiliging zit hem bijvoorbeeld in de beglazing. Ook zijn er camera’s opgehangen en hebben we paaltjes voor het gebouw geplaatst, zodat voertuigen niet dicht bij de synagoge kunnen komen. Verdere beveiliging is vrijwel onzichtbaar aangebracht.”
Inwijding
De sjoel aan de Max Havelaarlaan 435 werd ingewijd in aanwezigheid van de opperrabbijn van Amsterdam, de in Amerika woonachtige Aryeh Ralbag, en burgemeester J. H. C. van Zanen van Amstelveen.
Nadat de burgemeester en gemeentelid Hadassa Hirschfield het woord hadden gevoerd, volgde de inwijding. De bijeenkomst opgeluisterd met een optreden van het kinderkoor van de joodse basisschool Rosj Pina, waarna namens de synagogecommissie de aanwezigen werden verwelkomd door Hadassa Hirschfeld. De chazzan –voorganger– Sascha van Ravenswade leidde vervolgens de bijeenkomst, waarbij de Thorarollen in de Aron Hakodesj, de heilige ark, werden geplaatst.
Brandend licht
Na een preek van opperrabbijn Ralbag volgde het ontsteken van het Neer Tamied, het zogeheten eeuwig brandend licht, dat voortdurend in iedere functionerende synagoge brandt. Nadat de voorzitter van de gemeente, Ronnie Eisenmann, het tweede licht van de negenarmige chanoekalamp –de chanoekia– had aangestoken, sloot sjoelrabbijn Hans Groenewoudt de ceremonie af.
Het is niet de eerste keer dat de Joodse gemeente een voormalige kerk in gebruik neemt als synagoge. In 1938 betrok de gemeente een houten gebouwtje aan de Randwijcklaan 13 dat voor die tijd als Nederlandse hervormde kerk had dienstgedaan.
Ritueel bad
Na de oorlog huisde de groeiende gemeente in drie verschillende synagogen. In 1961 startte zij in een houten keet en een dubbel woonhuis. In 1981 verkaste zij naar een gebouw aan de Kostverlorenhof, waar zij deze maand de deuren sloot.
De verbouwing van de Bankrassjoel is nog niet helemaal afgerond, vertelt Weijel. „We zijn nog bezig met een ritueel bad, een mikva, aan te brengen in het gebouw. Dit wordt inpandig aangebracht aan de achterkant van onze nieuwe synagoge, op de plaats van de oude toiletgroep en wat kantoortjes.”