Kerk & religie

Tim Keller: Zuivere leer niet voldoende bij evangelisatie

NEW YORK – Veel christenen worstelen met de vraag hoe zij een postchristelijke samenleving met het Evangelie kunnen bereiken, zonder afbreuk te doen aan de orthodox-gereformeerde theologie. De Amerikaanse predikant Tim Keller pleit in zijn nieuwe boek ”Center Church” voor het centraal stellen van het Woord, de stad en het welzijn van de samenleving.

5 October 2012 20:58Gewijzigd op 14 November 2020 23:34
Tim Keller. Foto RD
Tim Keller. Foto RD

Keller, predikant van de Redeemer Presbyterian Church in hartje New York, zoekt al ruim twintig jaar naar manieren om mensen in een seculiere samenleving te bereiken met de Bijbelse boodschap van genade en verzoening. Die zoektocht vindt zijn weerslag in het onlangs verschenen boek ”Center Church”, dat later dit jaar bij uitgeverij Van Wijnen (Franeker) in een Nederlandse vertaling verschijnt.

In de visie van Keller op de plaats van de kerk in de samenleving draait het om drie kernwoorden: Evangelie, stad en beweging. Hij pleit allereerst voor het –opnieuw– centraal stellen van het Woord in de kerkelijke gemeente. Daarvoor is, zoals Jonathan Edwards dat noemde, „buitengewoon gebed” nodig: gezamenlijk, aanhoudend bidden, gericht op het koninkrijk van God. Christenen zouden zich bovendien moeten richten op de herontdekking van het Evangelie, met name van de leerstukken van wedergeboorte en redding door genade alleen.

Een zuivere leer is echter niet voldoende. Het is mogelijk om „alle orthodoxe leerstukken te onderschrijven en er toch niet in te slagen het Evangelie bij de harten van mensen te brengen op een manier die leidt tot bekering, vreugde en geestelijke groei.” Omdat binnen afzienbare tijd bijna 70 procent van de wereldbevolking in steden woont, ontkomen christenen er volgens Keller niet aan om een theologische visie te ontwikkelen over de vraag hoe deze mensen met het Woord in aanraking kunnen komen.

Keller adviseert kerken het goede voor de stad en zijn inwoners te zoeken, present te zijn in de buurt, te streven naar sociale gerechtigheid, maar tegelijk ook een „Bijbelse” tegencultuur te vormen. Predikanten zijn geroepen om in de prediking 
op vragen van niet-christenen 
in te gaan. Een kerk is per definitie naar buiten gericht, waarbij gemeenteleden moeten worden toegerust om het geloof te verbinden met het dagelijks leven.

Een missionaire kerk die mensen in een postchristelijke cultuur wil bereiken, moet volgens Keller erkennen dat allerlei moderne methoden om het Evangelie te verkondigen niet werken. De meeste niet-christenen missen elke basiskennis over God, zonde en verlossing. „Niets daagt de moderne verafgoding van het „expressieve, autonome individu” meer uit dan de eenvoudige en oude Evangelieboodschap dat we allemaal zondaars zijn die bekering nodig hebben en zich aan Hem moeten onderwerpen.”

www.digibron.nl/keller voor artikelen in Digibron over Tim Keller.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer