Belastingwet VS verbiedt politiek vanaf kansel
SUN VALLEY – „Democraten bevorderen alles wat God verboden heeft.” Ondanks dat de Amerikaanse wet verbiedt dat er op de kansel politieke voorkeuren worden uitgesproken, deed ds. John MacArthur deze uitspraak deze week tijdens een kerkdienst in Sun Valley, in de Verenigde Staten.
„God heeft ons volk overgegeven aan het goeddunken van zijn hart. Ons volk verhardt zich en we kunnen wachten op Zijn wraak.” De woorden van de invloedrijke Amerikaanse predikant, door zijn vele publicaties ook in Nederland bekend, zijn niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. „We kunnen niet meer zeggen dat we „Gods Own country” (Gods uitverkoren volk, red.) zijn.”
MacArthur beschouwt de regering van president Obama als de belangrijkste aanstichter van het kwaad. „De Democratische Partij heeft inmiddels het zondenregister uit Romeinen 1 tot haar partijprogram gemaakt.” Als voorbeelden noemt hij de vrije seksuele omgang die gestimuleerd wordt door het promoten van voorbehoedsmiddelen, de abortuspraktijk en vooral de legalisering van het homohuwelijk. „Zonden waar God van gruwt, heeft de huidige regering tot speerpunt van beleid gemaakt.”
Zijn uitspraken zijn opvallend. Voorgangers in de VS zijn immers in het algemeen zeer terughoudend om vanaf de kansel uitspraken te doen over politieke thema’s of over politici. In de Amerikaanse belastingwet is sinds 1954 vastgelegd dat instellingen en organisaties die fiscale vrijgestelling hebben, zoals kerken, geen officiële activiteiten mogen ondernemen ter ondersteuning van kandidaten voor politieke ambten. Wanneer dat wel wordt gedaan, trekt de overheid de belastingvrijstelling in en kan ze zelfs een hoge boete opleggen. Een concreet stemadvies zal er vanaf Amerikaanse kansels dus niet zo snel gegeven worden.
Dat is ook de achtergrond van de uitkomst van het onderzoek dat LifeWay Research uitvoerde onder duizend protestantse predikanten en waarover deze krant gisteren berichtte. Daaruit bleek dat 87 procent van de voorgangers op de preekstoel geen steunbetuiging voor een bepaalde presidentskandidaat wil geven. Ruim 10 procent vindt dat dit wel kan. „Dat zijn vooral voorgangers van vrije groepen”, zegt Richard Hammerskon, fiscalist en voorganger van een huisgemeente in Chicago. „Veel van die groepen hebben geen formele status en dus ook geen belastingvrijstelling.”
Dat volgens LifeWay Research er in de zuidelijke staten meer voorgangers zijn dan in het noorden van de VS, verbaast Hammerskon niets. „Het zuiden is in kerkelijk opzicht een vrijstaat. Daar doet ieder wat goed in zijn ogen, net als in de tijd van de Richteren. Om het minste of geringste begint men daar een eigen kerk.”
MacArthur dient als predikant de Grace Community Church in Sun Valley (Californië), een kerkelijk onafhankelijke maar wel formeel geïnstitutionaliseerde gemeente. Zijn kerk is inderdaad vrijgesteld van belastingen. Toch vindt hij niet dat hij met zijn uitspraken de regels heeft overtreden. „Mijn preek heeft niets van doen met politiek. Het gaat erom dat we het Woord van God spreken in relatie tot de cultuur en de samenleving waarin we verkeren. We moeten kunnen zeggen wat zonde is. Amerika leeft in zonde, ernstige zonde, destructieve zonde, vervloekte zonde. Het gaat om de toekomst van Amerika. Ons land is zo verdorven en goddeloos, dat God het uit Zijn mond spuwt. Dat is het eerste. Daarmee heeft Hij Zich van ons gekeerd en straks zal Hij ons vernietigen door Zijn oordelen.”
Ondanks de bepaling in de belastingwet dat kerken geen voorkeur voor een politieke kandidaat mogen uitspreken, zegt ds. MacArthur dat mensen die willen stemmen op de Democratische Partij hun keuze nog eens moeten heroverwegen. „Het is schokkend te zien hoe deze politieke richting met enthousiasme alle Bijbelse normen wegvaagt.”